Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Knjige na dobrom glasu – Prirodna i zdrava prehrana

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 41328
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.05.2018. 9:49 
Naslov:  Knjige na dobrom glasu – Prirodna i zdrava prehrana
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proljeće kao godišnje doba označava novi početak, buđenje i uvod u toplije dane. Tako i većina ljudi odluči počistiti svoje kuće, stanove i dvorišta, ali i svoje tijelo. Kako brze i iscrpljujuće dijete, razni detoksi i čudotvorni čajevi nisu dobra ideja, donosimo vam nekoliko kuharica-savjetnica o tome kako se zdravo hraniti, bez da se osjećate zakinuto ili kao da ste na dijeti. Uz vrlo male promjene u svojim prehrambenim navikama možemo dugoročno napraviti ogroman posao i promijeniti cjelokupni način života, kako sebi, tako i svojoj djeci. Budući da je proljeće divan podsjetnik da svake godine imamo novu priliku probuditi se i promijeniti, iskoristit ćemo ga kako bismo vas potaknuli da možda navratite do Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i posudite neki od naslova koje ćemo vam predstaviti.

Crveno, zeleno, jedi ispravno pedijatrice Joanne Dolgoff, nije samo još jedna u nizu kuharica za djecu i obitelj. To je praktičan i zabavan obiteljski priručnik koji uz recepte nudi i niz korisnih informacija za uvođenje zdravijih i kvalitetnijih prehrambenih navika u svakodnevni život vaše djece. Knjiga nudi niz zanimljivih podataka o vrstama namirnica, energetskim vrijednostima, ukusne recepte s primamljivim fotografijama, ideje za tjelovježbu te brojne savjete koji mogu olakšati proces zdravoga mršavljenja! Voćna pizza, pljeskavice s crnim grahom, kolačići s maslacem od kikirikija, mafini od bundeve s manje masnoća, zabavni voćni ražnjići, ledeni jogurt na štapiću, štapići s bananom i pahuljicama/bademima te hrskave jabuke, samo su neki od zabavnih recepata u kojima ćete uživati i vi i vaše dijete – ne samo u jelu, već i u zajedničkom pripravljanju! Posebnost ovoga programa prehrane osmišljenoga kroz sustav prometnih svjetala – crveno (stani!), žuto (uspori!), zeleno (kreni!), jest to što je prilagođen ne samo potrebama svakog djeteta, nego i njegovim željama. Ovaj jednostavni i lako primjenjivi program mršavljenja i održavanja težine ne temelji se na zabranama pojedinih namirnica, nego na kontroliranju njihova unosa te se prilagođava djetetovoj dobi, spolu i indeksu tjelesne mase. Naglasak je na izboru zdravih namirnica i njihove pripreme, ali i raznolikosti prehrane, dok je osnovni program prehrane na pregledan i zabavan način objašnjen kao društvena igra. Crveno, zeleno, jedi ispravno nudi zabavna i zdrava rješenja za ispravnu prehranu vaše djece, ali i cijele obitelji.

Prirodno bez glutena govori o tome kako hraniti se bez glutena ne mora značiti jesti jednolično. Bezglutenska prehrana može biti zdrava, ukusna i uravnotežena. Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne prehrane u ovoj bogato opremljenoj kuharici predstavlja prirodnu prehranu s obiljem cjelovitih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten. Uz pregršt recepata u glavnome dijelu knjige te uvod u kojem ćete saznati više o žitaricama koje ne sadrže gluten i njihovim brašnima, o vitalnosti hrane i organskom uzgoju, prirodnim zgušnjivačima i uzrocima sve češćih zdravstvenih tegoba koje izaziva gluten, ova će kuharica pomoći, svima koji povremeno ili stalno izbjegavaju gluten, da s lakoćom kreiraju ukusne i raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba. Veganski recepti s cjelovitim namirnicama bez šećera i umjetnih dodataka osmišljeni su tako da vam daju obilje energije i snage, okuse i mirise koji će vas ispuniti zadovoljstvom i osjećajem sitosti.

Knjiga Superhrana učiteljice joge i zvijezde zdravog življenja Julie Montagu, poručuje kako si nikad ne bismo trebali uskraćivati mogućnost da se osjećamo sjajno, a u tome nam hrana može neizmjerno pomoći. Postoje načela prehrane koja svima mogu donijeti dobrobiti. Superhrana jest knjiga recepata koja nudi kreativne ideje za uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu. Mnoge su namirnice poznate, ali ima i onih egzotičnijih koje su dostupne i koje bi trebalo uvrstiti u prehranu. U knjizi se nalaze originalni, ali i jednostavni recepti za svaki obrok, recepti za energetske napitke te poslastice za podizanje energije i snage. Knjiga je vodič za one koji žele smršavjeti, ozdraviti i biti u punoj snazi.

Kuharica Superhrana za svaki dan pokazuje kako bez mnogo muke možete ponuditi hranjive namirnice – "superhranu" – u svakom obroku, i to ne neku čudnu, nepoznatu hranu, nego svakodnevnu superhranu koju već poznajete i volite, poput jaja i orašastih plodova. Bilo da stavljate zamrznute divlje borovnice u jutarnji smoothie, slanutak u kekse s komadićima čokolade ili grčki jogurt na riblji taco, svako jelo u sebi može sadržavati snažan nutritivni poticaj i istovremeno imati izvrstan okus. Uključivanje zdravih namirnica u obroke ne mora biti teško ili im osiromašiti okus. Držite se ove knjige i vidjet ćete koliko to lako može biti! Autorica kuharice, Kelly Pfeiffer ujedno je i lice koje stoji iza bloga Nosh and Nourish (noshandnourish.com), uživa svakodnevno pripremajući zdravu hranu svojoj obitelji. Nakon što je izgubila 23 kg prelaskom na prehranu cjelovitim namirnicama, pokrenula je blog kako bi zdravu prehranu učinila dostupnijom zaposlenim roditeljima.

Kuharica Kuhinja zdravlja - Ayruvedska vegetarijanska kuharica uvodno objašnjava osnovne postavke ayurvede, ajurvedski pogled na prehranu i zdravlje. Ovdje su izdvojeni recepti "bez kojih se ne može" – koji čine osnovu abecede ajurvedskog kuhanja. Recepti su detaljno prikazani, kako objašnjenjima, tako i bogatim slikovnim opisom koji pokazuje načine pripreme. Autorica Senka Kušer-Milić poglavlja je podijelila na: napitke, slastice, juhe, variva, deserte, salate, lagana povrtna jela i "svaki dan nešto novo".





Tekst i foto: Ivana Franjić, mag. informatologije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: