Napravim si jutros jednu 3u1 i osjetim kako me ponovno lagano kopka pitanje koliko su smeća strpali u tu malu vrećicu, mislio sam da ima neku određenu dozu kemije, ipak je to *instant* *neskava*, ali kad sam počeo čitati moram priznati da sam ostao malo iznenađen... Da počem;
1. Šećer (52%) WTF?? - a u glavi lagano svira BB - Intergalactic - stih "I like my sugar with coffee and cream"
2. Glukozni sirup - njam, još šećera
3. Očvrsnuto biljno ulje - nadam se da je barem čepinsko
4. Instant kava (12%) - dvanaest pišljivih posto? Plus kemija koja je potrebna da se od kave dobije "instant kava", popis toga vjerovatno nije stalo na tu malu vrećicu ...
5. mliječne bjelančevine - to je pretpostavljam ona trećina koja predstavlja mlijeko
6. regulatori kiselosti
a) E340ii - Monopotassium phosphate - (začuđujće malo rezultata o ovome google daje na engleskom jeziku, na poljskom sam našao nekakvu vezu s alergijama),
b) E331iii - Monosodium citrate - (
ovaj je valjda okej),
c) E524 (google kaže "Sodium hydroxide - avoid it, banned in some countries", inače tko je gledao "fight club" - ona tvar kojom su si pravili rane na rukama, e da - inače najviše je u kućanstvima pristuan u vidu sredstva za čišćenje odvoda i izaziva popriličnu količinu sranja ako dostatna količina dospije u organizam).
7. Sol - sol?! Dobro E524 se dobiva od soli, možda su na to mislili
8. E554 - Sodium silicoaluminate - tvar za sprečavanje zgrudnjavanja (
pogledajte sve te divne primjene ove tvari...)
9. E471 - emulgator - Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) - sintetičke masnoće, nije isključena mogućnost dobivanja od svinjskih masnoća pa se muslimanima, židovima i veganima preporuča izbjegavanje ...
10. E452ii - emulgator - Sodium polyphosphates
11. Prirodna bojila (riboflavin, betakaroten)
Evo baš dovršavam šalicu, okus se nije promijenio unatoč mojoj drukčijoj percepciji te tekućine, samo se nadam da su te kemikalije dobro "Izvagane"... Odmah mi na pamet padaju
one klinke iz australije što su otkrile da GlaxoSmithKline LAŽE o količini c vitamina u nekom svojem soku (dobili su neku smiješnu kaznu), o onom odlučujućem petom glasu u komisiji FDA koji je prevagnuo da se odobri neka sumnjiva kemikalija koja ide u žvake, naravski lik je par mjeseci poslije prešao u upravu tvornice koja proizvodi tu supstancu. Koliko te komisije štite krajnje potrošače, i koliko one mogu protiv farmaceutske industrije i njihovih lobija?