Na
Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku svečano je otvorena druga
hrvatska konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane u organizaciji
Hrvatske agencije za hranu (HAH), uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane te pod pokroviteljstvom
Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva RH.
U sklopu dvodnevne konferencije, danas (16. listopada) obilježen je i
Svjetski dan hrane 2017., u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), pod krovnom temom „
Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“.
Konferenciju, koja je okupila preko
180 sudionika, pozdravnim je govorom otvorio ministar poljoprivrede
Tomislav Tolušić izjavivši kako proizvodnja dostatnih količina hrane i sigurnost hrane predstavljaju najveći izazov na nacionalnoj i globalnoj razini u budućnosti.
Prema njegovim riječima,
sustav kontrole sigurnosti hrane u Hrvatskoj danas mnogo bolje funkcionira nego prethodnih godina, što je posljedica brojnih i rigoroznih kontrola na terenu koje se provode u znatno većem opsegu nego ranije. Tolušić je pohvalio i rad Hrvatske agencije za hranu sa sjedištem u Osijeku koja je, u suradnji s drugim institucijama, spriječila pojavu
problema uzrokovanih nekvalitetnom i zdravstveno neispravnom hranom.
Osvrnuvši se na
problem iseljavanja iz Hrvatske, poglavito iz slavonskih sela, Tolušić je ocijenio kako su program ruralnog razvoja i EU fondovi jedno od rješenja za ruralna područja Hrvatske, kako u budućnosti ne bi opustjela zbog ekonomski uvjetovanih migracija.
Na dvodnevnoj konferenciji raspravljat će se i o analizi rizika
genetski modificirane hrane, komunikaciji o riziku i međunarodnoj suradnji te znanosti o prehrani u službi procjene rizika, a tijekom prvog dana konferencije održan je i Okrugli stol na temu aktualne GMO problematike.
Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek