
Na međunarodnom skupu
Hrvatske agencije za hranu (HAH) i
Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), koji se odvijao pod geslom
Svjetskog dana hrane 2016.: „Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.“, u petak, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, okupilo se
200-tinjak predstavnika znanstvene zajednice, nadležnih institucija, industrije i potrošača.
„
Postoji trend rasta međunarodne prepoznatljivosti da poljoprivredni sektor može odigrati ključnu ulogu u rješavanju utjecaja klimatskih promjena,“ istaknuo je uvodno prenesenoj video poruci generalni direktor FAO-a
José Graziano da Silva, „
Svjetski dan hrane 2016. je prilika da identificiramo kako najbolje odgovoriti na te izazove.“, zaključio je u nastavku.
Na skupu je istaknuto kako nepredvidive
vremenske prilike i porast izbijanja različitih bolesti porijeklom iz hrane, koje uzrokuju mikotoksini te ostali kontaminanti uvjetovani promjenom klime, negativno utječu na produktivnost poljoprivrede te narušavaju globalnu dostupnost sigurne hrane.
„
Prilikom rješavanja problema koje ova tema obuhvaća itekako je važna suradnja svih dionika društva kako bi osigurali i ekonomski i gospodarski napredak, ne samo na nacionalnoj, već i na međunarodnoj razini, te više nego ikada nužna sprega znanosti i gospodarstva, s ciljem dugoročnog boljitka društva u cjelini.“, naglasila je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu,
Andrea Gross Bošković.
Tekst i foto: Sara Mikrut Vunjak