Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Epic: Hit komedija "Slavonski triptih"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70841
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.06.2016. 9:53 
Naslov:  Epic: Hit komedija "Slavonski triptih"
05.06.2016. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Akademska glumica Aleksandra Demše u svojoj monodrami 'Slavonski triptih' kroz posve različite i vrlo osebujne životne priče tri Slavonke pokušava dati uvid u stvarnost i tragokomične situacije koje nas okružuju. Hit-komedija 'Slavonski triptih' održat će se u nedjelju, 5. lipnja 2016., u 20 sati u osječkom Alternativnom klubu EPIC u Tvrđi. Komad su postavili na scenu i napisali Aleksandra Demše i Berislav Cimerman, a mlada glumica u njoj igra sve tri uloge. Jedna od njih, poljoprivrednica i samohrana majka Mara ovako, pak, vidi gospodarsku situaciju u nas:

Oni, bogte, vode zemlju k’o da je kućanstvo, samo bi štedili i stezali remen, nema novaca za ovo, nema novaca za ono! Ne ‘kuže oni, ne’ da se mora potrošit’, ulagat’ ako se ‘oće zaradit. Te kupi traktor, te kupi kombajn, te kupi sjeme, kupi gnojivo, plati radnike, plati porez, plati prirez, plati trošarinu, bogte, da krenemo uzgajat’ zrak oni bi nam naplatili i zrakarinu, što li!? Najmlađi lik u predstavi je Maca, prototip medijski vrlo eksponiranih djevojaka čiju ambiciju, kako se čini, rijetko prate talent, znanje ili vještina, ali ih zato na ekskluzivnim društvenim okupljanima često viđamo u pratnji tipova mutne prošlosti.

Najstarija protagonistica je baka Mariška, žena koja je mlada ostala udovica, i živjela u pet država iako nikada nije napustila svoj Sv. Đurađ pokraj Donjeg Miholjca. Ona svoje stavove o životu i problemima suvremenice iznosi pak na bogatom dijalektu: A eto, ja gledim toga Rexa na televizoru. Ma kakvo je samo to pseto, ma joj, k'o kak'i čovek, sve razume, a taj moj Bundaš laje k'o kak'i mazgov. Al' dobro je, bolje je opet kad imaš psa, neg' kad nemaš. Nekako se sigurneje osećam da ja znam da je on po noći puščan i da čuva oko kuće, 'el'a.

'Slavonski triptih' praizveden je 2012. u Skradinu u programu 5. festivala 'Glumište pod Murvom', nakon čega je predstavu publika sjajno prihvatila na Virovitičkom kazališnom ljetu, kao i u Osijeku, Donjem Miholjcu, Slatini, Retkovcima, Belišću, Sopju, Donjem Bazju i brojnim drugim mjestima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: