Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA dodjeljuje se osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj koje potiču
odgoj za mir, nenasilje i suradnju te solidarno sudjeluju u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice.
Ovo priznanje prepoznaje i podržava škole koje pridonose da kao društvo nenasilnim metodama napredujemo prema solidarnoj, pravednoj, miroljubivoj i mironosnoj zajednici. Uz opće i specifično stručno obrazovanje, ove škole provode elemente mirovnog i građanskog odgoja, razvijaju i procedure i strukture za prevenciju nasilja te mirno rješavanje sukoba te potiču i podržavaju angažiranost svojih učenika u potrebama školske i lokalne zajednice!
Odgoj za život u solidatnom, suradničkom i kreativnom zajedništvu.
Za Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2015 primljeno je
18 nominacija za 12 osnovnih i 6 srednjih škola iz 13 županija. Priznanje je dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomske i turističke škole Daruvar.
Osim poveljom, škola dobitnica priznanja, nagrađena je sedmodnevnim studijsko-edukativnim posjetom istočnoj Hrvatskoj. Podrška je to učenicima i nastavnicima škole da ojačaju svoje mirovne kapacitete dodatnim znanjima i vještinama upravljanja sukobom, vršnjačke medijacije i nenasilnog djelovanja te povezivanjem i razmjenom sa drugim školama, institucijama i organizacijama civilnoga društva. Nastojat ćemo povezivati škole koje su bile nominirane, ili će biti nominirane idućih godina, u mrežu MIROTVORNIH ŠKOLA kako bi stvarali prilike za susrete, razmjenu i jačanje motivacije za suradnju na zajedničkim poduhvatima (u tablici program studijskog posjeta)
Zaključni dan studijskog posjeta, 15. ožujka 2016, održat će se seminar „MIR JE U NAŠIM RUKAMA“ posvećen razmišljanjima o pitanju kako ja doprinosim miru. Razgovor će voditi učenici nagrađene škole, Ekonomske i turističke škole Daruvar te učenici iz pet srednjih škola iz Osijeka.
Kraljevska obitelj Velike Britanije će tijekom svog posjeta Osijeku posjetiti seminar i razgovarati s učenicima i nastavnicima.
Studijsko-edukativni posjet organizira Centar za mir-Osijek u suradnji s Msvijetom – centrom za medijaciju Osijek, uz sudjelovanje više organizacija, institucija i škola: udruga „Pobjede“, udruga „Auksilium“ , Ambasada lokalne demokracije, Nansen dijalog centar, Proni centar, Fade In, Ekonomska škola Osijek, Građevinska škola Osijek, Medicinska škola Osijek, Trgovačka škola Osijek, Matematička gimnazija, a uz financijsku podršku Zaklade za razvoj civilnoga društva.
Seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMA, Arheološki muzej – Osijek
U utorak, 15. ožujka 2016. od 9 – 15 sati
Zaključni dan studijskog posjeta posvećen je razmišljanjima o pitanju kako ja doprinosim miru. Razgovor će voditi učenici nagrađene škole, Ekonomske i turističke škole Daruvar, učenici pet srednjih škola iz Osijeka.
10.00 - Otvaranje seminara – Katarina Kruhonja
10.15 – 10.40 - Uvodni razgovor s gostima
Ivica Vrkić, gradonačelnik Grada Osijeka, nekadašnji predstojnik Državnog ureda za provođenje procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – o svom iskustvu u provedbi jedne od najuspješnijih mirovnih misija UN-a u povijesti
Marijan Gubina: (Auxsillium): Što ja mogu učiniti za mir - od zatočenika logora do promicatelja nenasilja
Irena Mikulić (PRONI): Mladi i nenasilje : što mi mladi možemo učiniti za mir? / Što mi (škole) možemo učiniti za mlade?
Mirza ef. Delić: medžlis islamske zajednice Osijek, glavni imam: Kako premostiti predrasude i strahove? Islam i nenasilje
Katarina Kruhonja (Mirovna Nagrada „Krunoslav Sukić“): Mirotvorna škola - što je to / vizija / koncept
10.25 – 11.25 - Razgovor u 4 skupine
1. Mirotvorna škola
2. Mladi za mir / Škole/Mi za mlade
3. Nenasilje i religije
4. Ja za mir!
Što me se dojmilo u izlaganju; kako povezujem iskustva koje sam čuo/la i svoj život; kako mogu/doprinosim izgradnji mira i miroljubivih odnosa
13.10 - 13.50 Protokol –posjeta kraljevske obitelji
Performans mladih: ritam mira, Stela Macakanja
Plenum – izvještaji o radu skupina