Na sezonski rad na moru i ove bi godine moglo otići više od tri tisuće Slavonaca. Na to ukazuje veliko zanimanje nezaposlenih za objavama poslodavaca s Jadrana koji traže sve profile radnika u turizmu - od kuhara i konobara, do vrtlara i spremačica. U osječkom HZZ-u napominju kako sezona na Jadranu počinje s Uskrsom, tako da zainteresirani još stignu podnijeti zamolbe ili obaviti informativne razgovore, a ohrabriti ih treba činjenica da poslodavci sve više prednost daju radnicima iz Slavonije. Pri tome moraju znati da se za rad u sezoni u pravilu traži poznavanje dva strana jezika, te stručna izobrazba, a pomoćna zanimanja sve rjeđe. Posebno se cijene kuhari, o kojima ovisi rejting hotela, a u pravilu imaju plaće veće od 10.000 kuna. Kuhari često ulaze i u mjeru "stalnog sezonca" kroz koju im poslodavac, i van sezone, plaća troškove zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, kako bi ih zadržao.