LAG Vuka–Dunav danas je u
Općini Antunovac organizirao
predavanje o pokrenutom postupku zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti. Predavanje je održao doc.dr.sc.
Vladimir Margeta, koji je predvoditelj samog procesa zaštite.
U
Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, 28. listopada 2015. godine, potpisan je sporazum o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva „
Meso crne slavonske svinje“. Tim činom, na nacionalnoj razini, započeo je proces zaštite navedenog proizvoda oznakom zaštite izvornosti, tj. najvišim stupnjem
zaštite poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda.
"
U postupku zašite nije samo određeni finalni proizvod (kobasica, šunka i dr.), već meso od crne slavonske svinje. Rok za završetak procedure je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a pretpostavka je da će prvi korak biti završen već do lipnja 2016. godine“, naglasio je doc.dr.sc. Vladimir Margeta.
Jedan od
najvažnijih ciljeva zaštite proizvoda oznakom izvornosti jest uspostava kontroliranog sustava proizvodnje i kvalitete, koja će jamčiti da je tako označeni proizvod proizveden u kontroliranim uvjetima koji su u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja, te u funkciji zaštite okoliša. Osim toga, steći će se uvjeti za ostvarivanje veće cijene proizvoda na tržištu što izravno utječe na povećanje prihoda
uzgajivača crne slavonske svinje.
Predavanje je organizirano kako bi se savjetima i prijedlozima, te konkretnim iskustvima, potaklo uzgajivače crne slavonske svinje na aktivno uključivanje u proces zaštite izvornosti.
„
U Hrvatskoj trenutno ima tisuću registriranih komada crne slavonske svinje, koje udovoljavaju uvjetima genetskog podrijetla i uzgajaju se u kontroliranim uvjetima. Tržište za ovo meso i proizvode je osigurano, a potražnja je i veća“, rekao je doc.dr.sc. Vladimir Margeta.
Predavanje je
poslužilo i u svrhu prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte iz sredstava
Programa ruralnog razvoja Republike 2014-2020.
Svakako je potrebno stvoriti zajednički sustav proizvodnje koji će omogućiti najvećem broju uzgajivača da se uključe u program zaštite izvornosti proizvoda „Meso crne slavonske svinje“ i podignu svoju proizvodnju na
znatno višu razinu.
Tekst i foto: Nataša Tramišak, mag.iur./ Predsjednica LAG-a Vuka-Dunav
Najava: Općinska vijećnica Općine Antunovac: Predavanje "Zaštita mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti - Prednosti i mogućnosti proizvodnje za gospodarski i društveni razvoj ruralnih područja"