Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hibridni autobusi voze na relaciji Jug 2 - Gajev trg - Vijenac Petrove gore

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69879
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.09.2015. 14:24 
Naslov:  Hibridni autobusi voze na relaciji Jug 2 - Gajev trg - Vijenac Petrove gore
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Lion´s City Hybrid jedan je od najnovijih modela autobusa tvrtke MAN koji ovih dana prometuje osječkim ulicama. Riječ je o posebno štedljivom autobusu kakve bi htio u svom voznom parku imati svaki grad, pa i Osijek.

Novi je autobus predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom prijevozu putnika.

Prometuje na najfrekventnijoj liniji Jug 2- Gajev trg- Vijenac Petrove gore i samo za nekoliko dana vožnje potvrđeno je kako na 100 kilometara troši oko 35 litara dizelskoga goriva, što je gotovo 20 litara manje nego što troše najnoviji MAN-ovi autobusi proizvedeni 2009. godine, koje sada uglavnom koristi osječki GPP. Izjavio je to Alan Brezovac, pomoćnik direktora GPP-a za tehničke poslove.

On je dodao kako je namjera, ili bolje rečeno želja osječkoga javnog prijevoznika smanjiti troškove prijevoza i sačuvati okoliš tako da će svaka buduća investicija u nove autobuse biti ulaganje u hibridna vozila, poput ovakvoga koji se promotivno vozi Osijekom. Za to će, podsjetio je Brezovac, svakako trebati posebna ulaganja, suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te odgovarajućim fondovima Europske unije. Podsjetio je kako danas osječki GPP godišnje troši milijun litara goriva, te bi mu puno značila moguća ušteda od 40 %.

Prosječan MAN-ov "običan" dizelski autobus danas košta oko 240 tisuća eura, hibridni koštaju više, no cijena može ostati ista ako se u projekt uključe sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za što postoji mogućnost.

Tehničke karakteristike autobusa Lion´s City Hybrid predstavio je Zvonko Gabud iz tvrtke MAN Importer Hrvatska d.o.o. Istaknuo je kako je ovo prvi takav autobus na probnoj vožnji u Hrvatskoj, a da ga koriste javni prijevoznici u Beču, Minhenu i, primjerice, Barceloni. Njegova je posebnost u tome što na poseban način koristi energiju kočenja, elektromotori značajno smanjuju emisiju CO2, za 30% se smanjuje potrošnja dizelskoga goriva i u konačnici takvi autobusi, osim što čuvaju okoliš i štede novac i energiju- pružaju mogućnost udobne vožnje, prilagođeni su za prijevoz invalida u kolicima i povećavaju kvalitetu življenja u gradovima.

Iako dva tjedna MAN-ov hibridni autobus vozi Osijekom u akciji koja je besplatna, ipak u GPP-u ističu kako je za ulazak u autobus potrebno posjedovati GPP-ovu iskaznicu.

Poslušajte i..

Tekst i foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Pročitajte i..
Hibridni model autobusa probno prometuje GPP-ovim gradskim linijama

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Jošava

Ukupno postova: 482
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.09.2015. 15:13 
Naslov:  

Stari MAN vs novi MAN, naravno da je novi uvijek bolji od starog, no mene zanima MAN vs neka druga poznata marka autobusa ili je GPP pretplaćen isključivo na MANove autobuse?
npr.: https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/vehicles/buses/the-standard-for-buses/

I nekako mi ovi podaci o potrošnji ne štimaju.
Stari autobusi su prošle godine potrošili 37 lit/100 km (prema izvješću za 2014,) a ovaj najnoviji koji će štediti i do 40% goriva će trošiti 35 lit/ 100 km.
hm..hmm...

A ništa nisu rekli ni za onog hibridnog Volva koji je bio na probi prije ovog MAN-a. Kako se on pokazao na testu ???

hm..hmm..

Ukupno postova: 213
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.09.2015. 21:06 
Naslov:  

Jošava je napisao/la:
Stari MAN vs novi MAN, naravno da je novi uvijek bolji od starog, no mene zanima MAN vs neka druga poznata marka autobusa ili je GPP pretplaćen isključivo na MANove autobuse?
npr.: https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/vehicles/buses/the-standard-for-buses/

Stari autobusi su prošle godine potrošili 37 lit/100 km (prema izvješću za 2014,) a ovaj najnoviji koji će štediti i do 40% goriva će trošiti 35 lit/ 100 km.
hm..hmm...

A ništa nisu rekli ni za onog hibridnog Volva koji je bio na probi prije ovog MAN-a. Kako se on pokazao na testu ???

hm..hmm..

Jebo te Medić u čmar !

vule

Ukupno postova: 37
Post Postano: 11.09.2015. 21:30 
Naslov:  

šta fali Manovima? Slažem se s tobom gladnikruha, bio je Volvo prije ovog Mana, ali imaju i još jednog Volva drugog na ulicama trenutno, i o njemu nisu pisali kao ni o prošlom,
A što se tiče Mercedesa, koliko ja znam oni se sastavljaju u Turskoj i nisu baš pouzdani

"Kako to, zašto to, kaži, kaži."
Jošava

Post Postano: 11.09.2015. 23:52 
Naslov:  

gladnikruha je napisao/la :
Jošava je napisao/la:

hm..hmm...

hm..hmm..

Jebo te Medić u čmar !

Jebo on tebe i ti njega!

Jošava

Post Postano: 12.09.2015. 0:05 
Naslov:  

vule je napisao/la :
šta fali Manovima? Slažem se s tobom gladnikruha, bio je Volvo prije ovog Mana, ali imaju i još jednog Volva drugog na ulicama trenutno, i o njemu nisu pisali kao ni o prošlom,
A što se tiče Mercedesa, koliko ja znam oni se sastavljaju u Turskoj i nisu baš pouzdani

A s kim se ti slažeš ili s kim raspravljaš?

Ja sam spomenuo Volva, a ne ovaj Medićoljubac.

Jesi ti GPPovac? Ili barem neki vozač autobusa koji zna koliko stvarno troše ovi stari MAN-ovi?
Jer ovaj pomoćnik pomoćnika direktora očito nema pojma lii je izvješće GPP-a za 2014. krivotovrina.

I iphone se sastavlja u Kini ili gdje već pa je na samom vrhu glede kvalitete.

Jošava

Post Postano: 12.09.2015. 10:59 
Naslov:  

Ili ovo:
Hibrid u kombinaciji s biodizelom-dodatnih 25%uštete

https://www.youtube.com/watch?v=fPdARnERzGg

Post Postano: 12.09.2015. 14:11 
Naslov:  

Na ulicama Osijeka može se vidjeti još jedan autobus na probnoj vožnji - VDL:
http://www.vdlbuscoach.com/Producten/Openbaar-vervoer/Citea/Efficient.aspx

Zbog čega drugovi i o ovome šute? Hhoće li ova 'transparentna' vlast javnosti predočiti rezultate testiranja svih autobusa ili su se oni već odavno odlučili, a sada rade predstavu za javnost unaprijed favorizirajući jednu marku.

Pitam se pitam, tko će ovaj puta pokupiti 'pinku'.

Skoči u forum: