Svjetski dan zdravlja obilježava se
7. travnja, na dan osnivanja
Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine, a ove godine je u znaku pitanja
„Koliko je sigurna vaša hrana?“. Uz Svjetski dan zdravlja svoj dan obilježava i
Medicinska škola Osijek.
Odabirom ovogodišnje teme –
sigurnost hrane – WHO želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na
važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.
U obilježavanje Svjetskog dana hrane Hrvatska se agencija za hranu uključila objavljivanjem brošure
„Sigurnost hrane u mom domu“, u kojoj građanima daje savjete kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.
WHO u edukativnim materijalima
„5 ključeva za sigurniju hranu“ objašnjava osnovne principe kojih bi se svi trebali pridržavati kako bi spriječili bolesti
porijeklom iz hrane, snimljen je i video, a letak možete pogledati u privitku.
Uz Svjetski dan zdravlja svoj dan obilježava i osječka Medicinska škola. Za ovogodišnju su temu izabrali
“Volontiram i pomažem jer sam učenik i nastavnik Medicinske škole Osijek” što će obilježiti i cijeli program. Na sam Dan škole provodi se akcija darivanja krvi, a u
četvrtak, 9. travnja u kinu Urania organiziraju se dvije projekcije filmova filmske družine Almodovarovci i SKIGA iz Gunje, kada će se prikupljati i donacije za Gunjance (u 16 i 17,30).
Učenici će tijekom tjedna volontirati u
Domu za psihički bolesne starije osobe, Azilu za životinje, dječjim vrtićima i drugim javnim prostorima te kroz razgovor ili demonstraciju stečenih vještina promovirati zdravlje i zdrav život.
Tekst i foto: Radio Osijek