Nakon što su ljetos
Barutanu napustilli članovi istoimene
Nezavisne umjetničke scene, a odustalo se i od toga da se prostor dodijeli studentima glume i lutkarstva s
Umjetničke akademije, činilo se da je
milijun i pol kuna Ministarstva kulture uloženih u prostor uzalud utrošeno.
Nakon svih nada da će
Barutana postati mjesto kulture, ona je ostala prazna i napuštena. No, čini se da nije sve crno - prostor je dodijeljen
Osječkim gradskim galerijama, a pod vodstvom njihovog predsjednika
Ivana Faktora i
M-arta, nedavno je održan i prvi kulturni događaj koji je nagovijestio buduća zbivanja u Barutani.
Riječ je o programu
eksperimentalnoga filma i videa koji se održavao od 16. listopada do 10. studenoga, a prikazivali su se uradci poznatih domaćih i međunarodnih umjetnika te su se održavala predavanja o teoriji i povijesti eksperimentalnog filma. U budućnosti bi u Barutani svoj program trebale i dalje ostvarivati
Osječke gradske galerije, ali veći infrastrukturni problemi prostora još uvijek nisu riješeni. Među njima je svakako nepostojanje sanitarnog čvora i grijanje.
- Namjena prostora Barutane počela je prikazivanjem eksperimentalnih filmova i videa, a nastavit će se i dalje. Ivan Faktor predao je Poglavarstvu prijedlog programa za iduću godinu, no on još nije prihvaćen. Za taj su prostor predlagani razni projekti, poput gradnje zida oko njega, no od njih se odustajalo - rekla je članica Poglavarstva zadužena za kulturu
Mirjana Smoje.
Dodala je kako će prostor biti moguće koristiti jedino toplijih dana jer su troškovi grijanja preveliki. Također treba riješiti prostor za sanitarni čvor, ali kako je u gradskom proračunu za 2007. godinu za uređenje garderobe i sanitarnog čvora odvojeno 100 tisuća kuna, nikakvi kapitalni projekti neće se ostvariti, nego će se sve rješavati dobrom starom improvizacijom. Hoće li Barutana napokon doći na svoje ili će problemi otjerati ove kulturne entuzijaste, pokazat će se u budućnosti. Do tada se Osječani mogu nadati da će Osijek biti kulturno bogatiji i da će kulturni sadržaji ispuniti dosad zapostavljen prostor i iskoristiti njegov potencijal u potpunosti.
- U Barutani sam posljednji put bio kada su prikazivani eksperimentalni filmovi. Prostor je super, ali nedovoljno iskorišten. Problem je jedino što nije dobro izoliran pa je poprilično hladno u njemu. No, kad bi se riješili takvi problemi, Barutana bi mogla biti izvrsno mjesto za kulturna događanja ili izlaske. Mario Ivančić
- Bio sam nedavno u Barutani, prikapčao sam struju u tom prostoru. Mislim da prostor uopće nije iskorišten, dok je prije bilo mnogo bolje. Tamo sam išao na plesove, a bilo bi dobro kada bi se nešto slično ponovno napravilo u istom prostoru, jer je Osijek poznat po plesnjacima. Dalibor Petak
Autorica:
Mia Biberović
Prenosimo s
Glas-Slavonije.hr