“Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane, od polja do stola”, tema je o kojoj se na stručnom skupu raspravljalo u povodu Svjetskoga dana hrane. Moglo se čuti kako se u svijetu, od ukupno proizvedene hrane, čak trećina baca, a ni Hrvatska u tim trendovima ne zaostaje. Veliki gubici hrane u Hrvatskoj se događaju na poljima, u distribuciji, tijekom skladištenja, no najveći ipak u domaćinstvima. Čak 42% ukupno bačene hrane upravo su razni viškovi nastali u neracionalnoj pripremi hrane u domaćinstvima. Kako bi se to izbjeglo potrebno je usvajati navike racionalnije kupovine, ali i pripreme hrane. S druge strane, posebna je tema otpad od hrane. To je resurs kojega se u Hrvatskoj uništava i baca, dok u svijetu služi za stvaranje energije kroz spalionice , te prirodnih gnojiva kroz kompostane, rečeno je.
U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:
- Vukovar opet grad slučaj
- Prošetajmo zajedno
- Mjesec hrvatske knjige