| Autor |
Poruka |
|
Redakcija 031
Ukupno postova: 72299 Spol:  Nebitno
|
 U petak se na Trgu slobode okupilo dvadesetak mladih aktivista iz pograničnih mjesta Hrvatske i Srbije te su s okupljenim građanima Osijeka razgovarali o položaju i pravima nacionalnih manjina u gradu te općoj perspektivi i stanju ljudskih prava.
- Prema popisu stanovništva, u zadnjih deset godina u Osijeku se broj pripadnika srpske nacionalne manjine smanjio za 3000. Uzrok tome su ratna stradanja, problemi poraća, porast nacionalizma, strah i nesigurnost proizašli iz relativiziranja zločina počinjenih nad srpskim civilnim stanovništvoom u Osijeku 1991. godine. – izjavio je Joco Glavaš iz osječkog ureda Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska.
Zaštita i promocija prava nacionalnih manjina te suočavanje s prošlošću bile su samo neke od tema obuhvaćenih u druženju mladih aktivista Hrvatske i Srbije sa građanima Osijeka. Aktivisti su pozvali građane da zapišu kratku poruku o tome kakav grad žele.
Aktivisti su se prisjetili i ubojstva Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije, ubijenog u do danas nerazjašnjenim okolnostima 01. srpnja 1991. godine u Tenji, prilikom odlaska na pregovore sa pripadnicima pobunjenih hrvatskih Srba.
- Reihl-Kir je u vremenima najžešće ratne propagande, pokušavao i uspijevao primiriti i urazumiti svoje sugrađane s obje strane, odgovarajući ih od neprijateljstava. Njegovo djelovanje može mladima danas poslužiti kao primjer rješavanja sukoba. Reihl-Kir shvaćao je da je jedino kroz suradnju moguće postići održivi mir. – istaknuo je Bojan Fligler iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska.
Događaj u Osijeku dio je Karavane prijateljstva koja će ovog vikenda posjetiti i Vukovar, Slavonski Brod i Pakrac u kojima će se razgovarati o lokalnim problemima i specifičnostima. Od 19. do 20. lipnja ove godine Karavana je obišla i četiri pogranična mjesta u Srbiji. U Šidu, Bačkoj Palanki, Novom Sadu i Subotici mladi aktivisti testirali su primjenu jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji. U Šidu su zapalili svijeće in memoriam Miroslavu Milenkoviću, rezervistu JNA koji je počinio samoubojstvo odbijajući sudjelovati u napadu na Vukovar.
Nevena Miljački iz ureda Inicijative mladih za ljudska prava Srbija u Subotici zaključila je: - Ovo je izvrsna prilika za mlade ljude iz Srbije da posjećuju gradove u Hrvatskoj koji su bili izravno zahvaćeni ratom te razgovorom i druženjem s građanima iz prve ruke saznaju više o problemima proizašlima iz rata. Osim toga, projektom želimo dati mogućnost mladima iz pograničnih područja da neopterećni nasljeđem rata nude dobar primjer post-ratne suradnje. -
Program prekogranične suradnje s aktivnostima nastavlja na jesen, kada će mladi aktivisti u navedenim gradovima Hrvatske i Srbije organizirati edukacije za aktiviste, okrugle stolove, izložbe i razne druge aktivnosti opasnostima. Ovom prilikom predstavljen je i novootvoreni ured Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska u Osijeku. Osječki ured Inicijative, kao dio regionalne mreže organizacija civilnog društva, bavit će se pitanjima zaštite ljudskih prava, tranzicijske pravde i regionalne suradnje. Otvaranjem ureda u Osijeku, mladim ljudima, ali i svima ostalima na osječkom području, pružaju se nove prilike za aktivizam i društveno djelovanje. Ured se nalazi u centru grada, na adresi Kapucinska 27/1.
Tekst: outh Initiative for Human Rights Croatia |
|
|
|
|
|
 |
|
Od sutra prestajem
Ukupno postova: 206 Spol:  Nebitno
|
Prema popisima, u svega par godina Domovinskog rata u Osijeku se broj građana smanjio za 1260.
Uzrok tome je što su ih pobili sunarodnjaci ovih što nam propovijedaju o toleranciji, a još ne žele reći gdje su masovne grobnice iz slavonskih sela. |
|
|
|
|
|
 |
|
karla0806 Ukupno postova: 30 Spol:  Nebitno
|
U ovom gradu gdje god se okreneš iskoči neki - Glavaš. Bilo u ratobornoj, bilo u mirnodopskoj ulozi. I onda udri demagogijom. Bilo bi idilično da je Reihl-Kir uspio nagovoriti zaraćene strane na pružanje ruku i ono dječje, mir, mir, mir, nitko nije kriv, ali budimo ozbiljni. Zlo koje je slijedilo nikakva priča, pregovori, poljupci, nisu mogli zaustaviti. A tko je stradao? Sirotinja. S obje strane. Zbog nečije agresije i želje za ubijanjem. Mi nismo bili agresori. Bili smo žrtve, no osveta je učinila brojna zla. I šta radimo godinama? Jedne žrtve uzdižemo, po drugima gazimo. Slavimo ratne profitere, na ključna mjesta postavljamo nesposobne i pitamo se zašto nam tako loše ide. |
|
|
|
|
|
 |
|
milo_moje Ukupno postova: 2875 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
|
|
_________________ Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju! |
|
|
|
 |
|
Jošava
Ukupno postova: 482 Spol:  Muško
|
Reihl Kir bio je orjunaš jugofiličar, a otac mi izdajnik roda svoga koji je radio za največeg koljača i ubojice Hrvata - Tita.
Ova što ju je oženio obična je * koja je smrt nevoljenog unovčila i politički kapitalizirala.
A svo ovi jadnici iz udruge uvijek sline za bratstvom i jedinstvom, a nikada ne postavljaju pitanja vezana za ratne zločine koje je u Osijeku i cijeloj Hrvatskoj počinila zločinačka agresorska srpska strana koja za njih niti je zločinačka niti je agresorska, ali zato su uvijek spremni okriviti hrvtsku stranu i branitelje, našu desnicu...čak i za grijehe svojih predaka.
Oni koji padaju na ovu orjunašku i srpsku propagandu, a izorno ne pripadaju ovom miljeu, su guske u magli. |
|
_________________ Lokalšovinist. |
|
|
|
 |
|
Od sutra prestajem
Ukupno postova: 206 Spol:  Nebitno
|
Očito ti nitko nije poginuo, čim smrt 1260 ljudi smatraš "lupanjem"... |
|
|
|
|
|
 |
|
set96
Ukupno postova: 148 Spol:  Muško
|
Potpisujem. E kad bi bar bilo malo više svjesnih ljudi koji su sposobni razmišljati svojom glavom.
Većini je lakše trkeljati tuđe stavove i predrasude |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Ng0Ce1VICp8 |
|
|
|
 |
|
set96
|
|
|
|
 |
|
|
Odakle mu ta informacija, sigurno sa dnevno.hr
Dalje, jel postoje institucije koje bi trebale utvrditi, pa ako treba svaku smrt tih 1260 osoba. Pa mi možemo i za 40 godina raspravljati o ovoj temi, kad nema nikoga da se uhvati u koštac s takvim problemom.
Dalje, jel bio popis stanovništva pred rat, jel kad praviš popis uzimaš sve podatke, ime, prezime, nacionalnost, religija, imovina itd. I zna se točno koliko je bilo stanovništva prije rata, a koliko je bilo u prvom poslijeratnom popisu. |
|
|
|
|
 |
|
Jošava
|
Um ti je opasno inficiran raznim programima. Pokušaj osvijestiti svoje predrasude, ako ikako možeš naći snage za to.
|
Tvoj je um inficiran jednim jedinim programom - partijskim, titoističkim.
Išao sam u školu s Reichom i znam tko je i što je, kao i žena mu. Iz tog sam kraja, zato ne seri kvake i ne popuj, već radije stani pred ogledalo i kako reće tvoj partijski kolega: "pljuni u ono što vidiš". |
|
|
|
|
|
 |
|
Jošava
|
U ovom gradu gdje god se okreneš iskoči neki - Glavaš. Bilo u ratobornoj, bilo u mirnodopskoj ulozi. I onda udri demagogijom. Bilo bi idilično da je Reihl-Kir uspio nagovoriti zaraćene strane na pružanje ruku i ono dječje, mir, mir, mir, nitko nije kriv, ali budimo ozbiljni. Zlo koje je slijedilo nikakva priča, pregovori, poljupci, nisu mogli zaustaviti. A tko je stradao? Sirotinja. S obje strane. Zbog nečije agresije i želje za ubijanjem. Mi nismo bili agresori. Bili smo žrtve, no osveta je učinila brojna zla. I šta radimo godinama? Jedne žrtve uzdižemo, po drugima gazimo. Slavimo ratne profitere, na ključna mjesta postavljamo nesposobne i pitamo se zašto nam tako loše ide.
|
Slobodno imenuj agresora, ne boj se, ovdje ti neće nitko ništa, nisi u srbiji.
I slobodno reci tko je taj koji je želio ubijati i klati i može li se njihov plan za ubijanjem i klanjem Hrvata izjednačavati s pojedinačnim ubojstvima iz osvete i u afektu.
Zašto pljujete po našim nevinim žrtvama, najčešće civilima koji su ubijani mučki i podmuklo, najčešće iz sigurne udaljenosti, oruđima i oružjima koje smo im mi kupili?
Ima li išta jadnije i kukavnije od te srbske kamarile koja je dolazila iz pravca Beograda ispračena cvjetovima i s porukom onih koji ostaju samo ih koljite, svi su oni ustaše?! |
|
|
|
|
|
 |
|
Jošava
|
demantiraj ga argumentima, nemoj pljuvati čovjeka, ako i sam nemaš neku brojku. |
|
|
|
|
|
 |
|
set96
|
Očito i mene poznaš , pa znaš da sam partijaš i titoist. Na tvoju nesreću promašio si, premlad sam da bih to i mogao biti. Samo imam sposobnost zdravog razuma i zato sam napisao prethodni post.
Žalosno je koliko se patiš s tim nacionalističkim programima. Vjeruj mi, lakše se i mirnije živi kada nisi indoktriniran. |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Ng0Ce1VICp8 |
|
|
|
 |
|
|
ne da mi se više uzalud objašnjavati, kad ima i danas zaluđenih glava, ima sve na netu, pa nek si traži |
|
|
|
|
 |
|
Jošava
|
Očito i mene poznaš , pa znaš da sam partijaš i titoist. Na tvoju nesreću promašio si, premlad sam da bih to i mogao biti. Samo imam sposobnost zdravog razuma i zato sam napisao prethodni post.
Žalosno je koliko se patiš s tim nacionalističkim programima. Vjeruj mi, lakše se i mirnije živi kada nisi indoktriniran.
|
Ti samo misliš da misliš svojom glavom i da nisi indoktriniran. Svaki onaj koji na bilo koji način izjednačava žrtve agresora i nevine žrtve domaćih civila i branitelja nije ono što misli da je. Srbima odn. cjelokupnom srpskom narodu ne može se oprostiti dok oni sami ne shvate i ne priznaju da su krivi i za njihove i za naše žrtve, posebno civile kojih su se najviše naubijali, podmuklo, kukavički, iz daljine, granatirajući naša sela i gradove oružjem koje smo im mi kupili, koje su nam oteli i prisvojili. Htjeli su nas istrijebiti sve do jednog. S takvima dok i dalje tupe jedno te isto i za svoje čelnike biraju četničke zločince, nema rasprave. Svaku našu slabost u stanju su prikazati kao našu krivnju i izokrenuti na najopakije načine. Tko nije imao prijatelje srbe prije rata koji su osuđeni ratni zločinci, ne zna s kakvom se zloćom susrećemo.
A ti kad bi mislio svojom glavom, bilo bi ti jasno da poslije ww2 nitko s njemačkim prezimenom nije imao šanse preživjeti Titine čistke ukoliko nije bio Titin špijun i radio za njega, dakle bio izdajnik vlastitog naroda što Kirovi jesu bili.
Tko izda svoj narod, izdat će i tvoj i to se u slučaju Kir taman i dogodilo. Barem da smo sve takve odmah na početku isključili iz naših redova. Sigurno bi bilo puno manje žrtava na našoj strani. |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
|