Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ministarstvo rada najavilo godinu borbe protiv rada na crno

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70845
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2014. 14:18 
Naslov:  Ministarstvo rada najavilo godinu borbe protiv rada na crno
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić jučer je predstavio projekt "2014. - godina borbe protiv rada na crno".

Projekt je zamišljen na tri razine: preventivne akcije, mjere za suzbijanje rada na crno i represivna razina, odnosno djelovanje inspektora rada. Dva su osnovna cilja projekta: podizanje svijesti javnosti o štetnosti rada na crno te suzbijanje te pojave zakonodavnim i drugim mjerama.

Prema riječima ministra, rad na crno nije samo neprijavljivanje zaposlenih nego i isplata plaće "na ruke", nepoštovanje radnog vremena (prekovremeni rad, smjenski rad, trajanje radnog vremena), isplata minimalca, a ostatak "ispod stola" te neprijavljivanje radnika. Ostali česti oblici rada na crno su: zapošljavanje radnika bez ugovora o radu i prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sklapanje fiktivnih ugovora (ugovor o djelu umjesto ugovora o radu) te nezakonito zapošljavanje stranaca.

Građani će ubuduće rad na crno moći prijaviti na besplatni (0800) broj telefona, a Inspektorat rada će na temelju tih prijava provoditi nadzor. Od 1. siječnja, od kada su počeli s radom, inspektori rada su otkrili tri osobe zaposlene na crno, protiv poslodavaca podnijeli 23 optužna prijedloga te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti. Inače, prema odredbama novog Zakona o radu, pooštrene su kazne za prekršitelje pa će tako radnik koji radi na crno trenutno biti udaljen s posla, a poslodavac će morati platiti kaznu u iznosu od 60.000 do 100.000 kuna.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Ukupno postova: 2875
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.02.2014. 15:04 
Naslov:  

kad ćete da najavite borbu protiv korupcije, nepotizma, negdje na kraju mandata, pred nove izbore

Ukupno postova: 70
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.02.2014. 15:45 
Naslov:  

Da vidim dali sam dobro razumio.Hm.. rad na crno se naziva, koliko sam ja sjužio, onaj rad za koji si plačen u cijelosti za ono što si radio i sav taj novac koji si TI zaradio ide TEBI! Meni je rad na crno onaj gdje ja radim pola vremena zadržavu a ono što mi ostane što god da kupim i od toga mi još ode 25% državi!?To je rad na crno zapravo.Ljudi rade po 40-50g ko kerovi se narade i unište si zdravlje i živce i u mirovini idu po kontenerima a političari za čije plače sam ja radio imaju dvorce, nisu ruke zaprljali(osim što su pokrali sve) u životu, imaju sve beneficije i mega mirovine da im i 5. generacija poslje njih ima para od toga što su oni svojim "preteškim" radom "stekli". I oni su našli osuđivat koji je rad na crno!?

Ukupno postova: 6288
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.02.2014. 8:31 
Naslov:  

...novi zakon o dohotku je upravo i izmišljen da bi se do kraja zatukli oni koji imaju uopće sreću raditi.....još mi u glavi odzvanja rečenica (ne znam čija, mislim da je bila šefica Porezne ili takvo što): "ovaj je zakon donešen da bi se izbjegle situacije kada poslodavci isplaćuju plaću na ruke, kako bi njihovi radnici izbjegli ovrhe"...pas mater.....

Skoči u forum: