Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

I ove godine hrvatski će građani potrošiti oko 11 milijardi kuna tijekom blagdana

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71798
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.11.2013. 13:10 
Naslov:  I ove godine hrvatski će građani potrošiti oko 11 milijardi kuna tijekom blagdana
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svi mi kukamo kako je kriza, nema se love, zatvaraju se radna mjesta, štedi se gdje god se stigne, ali kad dođe prosinac i vrijeme darivanja – kuknjava prestaje, vadi se preostala ušteđevina, "peglaju" se kartice i svi se prepuštamo čarima trošenja.

Ovaj film vam je vjerojatno poznat jer ste ga gledali više puta od "Sam u kući" za vrijeme blagdana. Od 2009. kad je Hrvatska službeno ušla u krizu i recesiju, potrošnja tijekom božićnih blagdana spustila se s 12 na 11 milijardi kuna prema procjenama Hrvatske gospodarske komore. U HGK procjenjuju kako će blagdanska potrošnja i ove godine biti otprilike na istoj razini, unatoč rekordno visokoj nezaposlenosti, niskim plaćama zaposlenih i strahu od onoga što nas čeka iduće godine.

S druge strane, sindikati tvrde kako je promet tijekom blagdana nešto manji (oko 10 milijardi kuna) ali upozoravaju i na druge otegotne okolnosti koje bi ove godine mogle dovesti do daljnjeg pada potrošnje, poput činjenice da su božićnice ukinute u većem dijelu državnih i javnih tvrtki te da plaće i mirovine nisu pratile rast cijena što će imati za posljedicu to da će građani za isti iznos novca ove godine moći manje kupovati nego prethodnih godina. U sindikatima upozoravaju i na strah ljudi od onoga što ih čeka u 2014. godini (očekivani daljnji rast broja nezaposlenih, rast cijena, rezanja u javnim i državnim poduzećima itd.) što bi također moglo utjecati na potrošnju jer će ljudi opreznije trošiti.

S druge strane, svi osječki trgovci s nadom iščekuju prosinac tijekom kojeg se značajno poveća posjet građana i promet u trgovinama čime se malo ublaže mršavi rezultati preko godine. S tim u svezi svi trgovci potrudit će se udovoljiti potrebama i željama posjetitelja i kupaca kako bi im se olakšala blagdanska kupnja, tako da možete očekivati razne akcije, prigodne poklone, velike popuste, posjete Djed Mrazova te cijeli niz drugih manifestacija, priredbi i koncerata (prvenstveno u velikim shopping centrima).

Dakle, i ove ćemo godine gledati već dobro poznati film "Christmas Night Fever". Na krizu i probleme ćemo barem nakratko zaboraviti, tamo negdje do iza Nove godine (dok ne stignu računi za kartice...).

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović, Gemi031/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rockeros

Ukupno postova: 661
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.11.2013. 15:02 
Naslov:  

2400 kn po stanovniku??? koliko je sirotinje koje ne ulazi u tu brojku? tko trosi 3 4 000 kn za blagdane?

Ukupno postova: 124
Post Postano: 28.11.2013. 16:48 
Naslov:  

BULŠIT!

milo_moje
Ukupno postova: 2875
Post Postano: 28.11.2013. 16:59 
Naslov:  Re: I ove godine hrvatski će građani potrošiti oko 11 milijardi kuna tijekom blagdana

Čiji sam ja građanin. u novčaniku imam 60 kuna Crying or Very sad karticu ne smijem ni pogledati, izlizala se od provlačenja, u auto sipam po 50 kuna, kupujem na odgodu plaćanja, Božić mi je još jedan obični RADNI dan, a na Novu godinu ne smijem ni pomisliti.

P.S. molim Redakciju031 da maknu sliku ovih tisuća kuna, jer vjerujem da 99 % forumaša koji aktivno prate forum nisu nikad imali u rukama toliki novac. Hvala.

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 28.11.2013. 17:07 
Naslov:  

Božić prosječnog državljana RH baca u depru.

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 28.11.2013. 19:25 
Naslov:  

Kako to ove godine svake godine trošimo, ove godine ćemo još više potrošiti. Dakle kako smo napredovali toliko i trošimo u gradu Osijeku će biti prava rastrošnost blagostanje..

lega imaš kunu
Ukupno postova: 225
Post Postano: 29.11.2013. 11:35 
Naslov:  

OMG! Kolika lova....za ovaj Božić uključujući i Novu ću potrošiti jednog Starčevića s tim da je taj budžet namijenjen peteročlanoj obitelji..krasno jel?

Post Postano: 29.11.2013. 11:39 
Naslov:  

btw sretan vam Dan republike 29. XI..Smile

Cool Very Happy Twisted Evil Razz

Post Postano: 29.11.2013. 11:47 
Naslov:  

obično se nekad, davno prije na 29.XI radila svinjokolja, a sada, ovih dana, gledaju se gole koke po mesnicama, gledaju se odojci kako vabe iz rashladnih vitrina, gleda se koješta...definitvno sam PROTIV! Smile PROTIV sam svega!

Ukupno postova: 1463
Post Postano: 29.11.2013. 14:36 
Naslov:  

Priča se po selu al ,se nekad dobro jelo i pilo..

zaljubljena u Osijek

Ukupno postova: 2366
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.11.2013. 17:03 
Naslov:  

simo031 je napisao/la:
Božić prosječnog državljana RH baca u depru.

... posebno one s manjom djecom koja očekuju barem nekakav poklon Sad

Ukupno postova: 2366
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.11.2013. 17:24 
Naslov:  

rockeros je napisao/la:
2400 kn po stanovniku??? koliko je sirotinje koje ne ulazi u tu brojku? tko trosi 3-4 000 kn za blagdane?

Blago si ga nama dok nam serviraju statistiku...
Jedni jedu meso, drugi skoro ni za kupus nemaju... statistički: svi jedemo sarmu Razz

Skoči u forum: