[28.11.2013.] Povodom UN-ovog proglašenja 2014. godinom OPG-a,
udruga OSPERA pokreće inicijativu zbližavanja ekoloških proizvođača hrane,
OPGa i kupaca.
Cilj inicijative je pokrenuti direktno kupovanje lokalno proizvedene, ekološke hrane (organske, netretirane) od proizvođača. Povodom toga, pozivamo Vas da nam se pridružite u
petak, 29. studenoga 2013. na okupljanju sestrinskih inicijativa gdje ćete moći uz predstavljanje drugih inicijativa saznati što točno zahtijeva i podrazumijeva ekološki certifikat, čuti predavanje osječke veteranke eko prehrane
Ljiljane Olujić, dobiti informacije o važnosti animiranja lokalne proizvodnje hrane te čuti iskustva
Alme Mihaljević (OPG Mihaljević) iz Dalja koja svoje prozivode prodaje na pulskoj Eko tržnici koja je nastala kao inicijativa Grupe Solidarne Razmjene.
Glavni cilj skupa je uspostavljanje zdravog dijaloga potrošača i proizvođača, čuti priču sa obje strane i zajednički nastupiti prema Gradu - da lokalni pomognu lokalnima.
Program:
- 17:00 riječ dobrodošlice
- 17:10: predavanje: Certifikacija ekoloških imanja
predavač: Berislav Vrkljanin, ing; Bioinspekt
- 18:10 predavanje: važnost animiranja lokalne prehrane
predavač: Mario Miličević; OSPERA
- 18:50 pauza
- 19:00 predavanje Lijiljane Olujić, predsjednice mreže Eco-rural net
- 20:00 iskustva Alme Mihaljević (OPG Mihaljević) iz Dalja koja svoje proizvode prodaje na pulskoj Eko tržnici - model tržnice koji bi se trebao slijediti i u Osijeku
Iza svakog predavanja planirana je debata od
30 minuta.
Povodom UNovog proglašenja 2014. godinom OPGa udruga Osječki permakulturni aktivisti (OSPERA) organizira
skup lokalnih proizvođača i potrošača hrane.
Glavni cilj skupa je
uspostavljanje zdravog dijaloga potrošača i proizvođača, čuti priču sa obje strane i zajednički nastupiti prema Gradu - da lokalni pomognu lokalnima.
Skup počinje u
17 sati na
Trgu Lava Mirskog, u
petak 29. studenoga 2013. godine, predavanjem udruge OSPERA o važnosti animiranja lokalne prehrane iza kojeg slijedi predavanje o ekološkom certifikatu - kako do njega, što predstavlja i koliko zapravo košta.
Na drugoj polovici skupa slijedi predavanje
Ljiljane Olujić, predsjednice mreže
Eco-rural net i iskustva
Alme Mihaljević (OPG Mihaljević) iz Dalja svoje prozivode prodaje na pulskoj Eko tržnici. Iza svakog predavanja planirana je debata od 30 minuta.
Ciljevi skupa:
- poboljšanje ponude, informiranje i direktno povezivanje potrošača sa proizvođačima
- edukacija o ekološkoj proizvodnji hrane, razmjena iskustava i udruživanje lokalnih proivođača
- koordinacija aktivističkih inicijativa
- izrada nacrta za zajedničku akciju u Osijeku
