Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Inspektori na jesen kreću u lov na neprijavljenu rakiju?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70844
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.08.2013. 15:19 
Naslov:  Inspektori na jesen kreću u lov na neprijavljenu rakiju?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nema više pečenja rakije u vlastitom dvorištu bez podmirivanja obveza prema državi! Nakon što su krenuli u "racije" po ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima, carinski i porezni inspektori od jeseni bi mogli krenuti i u lov na proizvođače rakije.

Naime, sezona pečenja rakije tek je počela, a već po tradiciji po slavonsko-baranjskim selima peći će se velike količine rakije. Javna je tajna da se dobar dio ispečene rakije ne prijavljuje zbog visokih trošarina, međutim od ove jeseni takva bi se ilegalna rabota mogla obiti o glavu proizvođačima.

Da podsjetimo, prema Zakonu o trošarinama, trošarina na jaka alkoholna pića, u ovom slučaju rakiju, iznosi 53 kune po litri čistog alkohola, pri čemu jedno kućanstvo, bez obzira na broj članova, ima pravo godišnje proizvesti 50 litara rakije za vlastite potrebe bez plaćanja trošarine. To su tzv. mali proizvođači koji proizvode alkoholnih pića za vlastite potrebe.

Ukoliko proizvođač za vlastite potrebe napravi više od 50 litara rakije godišnje, onda plaća trošarinu na količinu iznad 50 litara, a ona iznosi 21 kunu i 20 lipa po litri plus PDV. Zakon o trošarinama također propisuje da se svi proizvođači rakije moraju upisati u registar trošarinskih obveznika u nadležnoj ispostavi Carinske uprave i to najkasnije osam dana prije početka kuhanja rakije. Proizvođači su također svake godine obvezni platiti paušal ovisno o veličini rakijskog kotla. Ukoliko je kotao kapaciteta 40 do 100 litara trošarina je 100 kuna, a ukoliko je kapacitet veći od 100 litara trošarina je 200 kuna. Isto pravilo vrijedi i za one koji će za proizvodnju rakije posuditi kotao od nekog drugog. Važno je napomenuti i to da se rakija proizvedena za vlastite potrebe ne smije prodavati.

Onaj tko se ne upiše u registar, prijavi kotao i količinu rakije koju godišnje proizvodi, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna kada je riječ o fizičkoj osobi, dok se kod pravnih osoba koje se bave proizvodnjom rakije globe kreću od 40.000 pa do čak milijun kuna.

Slavonski proizvođači voćnih rakija još su prije nekoliko godina zatražili da se poveća količina proizvedene rakije po domaćinstvu koja je oslobođena plaćanja trošarine zbog tradicije "rakijanja" u Slavoniji, ali i zbog toga što višečlanim domaćinstvima 50 litara rakije godišnje nije dovoljno. No, odgovora nije bilo pa se nastavilo sa starom dobrom praksom neprijavljivanja viškova rakije. Međutim, krenu li carinski inspektori u „racije“ po kućama i obiteljskim gospodarstvima, nekima bi pečenje rakije moglo prisjesti.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031

Pročitajte i:
[FOTO] Jadransko iskustvo: Europske cijene za europsku Hrvatsku ili obična pohlepa?
Cijene na Jadranu i Europi: Jesu li hrvatske turističke destinacije doista toliko skupe?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.08.2013. 16:00 
Naslov:  

Još malo pa ćeš morati prijaviti da planiraš saditi paradajz za osobne potrebe. I onda im lijepo kažeš da planiraš imati samo 50kg paradajza i platiš paušal 25kn i tih 50kg si smiješ besplatno uzgojiti. Svaki kg više moraš prijaviti državi i platiti trošarine od 2kn po kg + PDV! Very Happy

lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 30.08.2013. 16:30 
Naslov:  

Inspektori bi imali daleko pametnijeg posla u gradu i propalim poduzećima osim što se bave ovakovim nikakvim problemom za društvo.

muvifrik

Ukupno postova: 878
Post Postano: 30.08.2013. 17:13 
Naslov:  

Kako će utvrditi u tim racijama tko ilegalno peče rakijui gdej treba provjeravati? Hoće li ih cinkati susjedi, znanci? Ili će upadati naoružani u dvorišta i šupe tražeći skrivene kotlove? I na osnovu čega imaju pravo njuškati po tuđim dvorištima?

lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 30.08.2013. 17:23 
Naslov:  

Lako je ući u dvorište -šupu nekoga jadnika ispisati kaznu za neku rakiju. Dakle tko smije ući u neko poduzeće koje je u stečaju naravno zbog sigurno poštenog rada..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
pennywiser
Ukupno postova: 73
Post Postano: 30.08.2013. 17:54 
Naslov:  

govno od države

milo_moje
Ukupno postova: 2875
Post Postano: 30.08.2013. 19:02 
Naslov:  

pa sada se plaća paušal, ne znam točno kako, ali smo pekli rakiju kod nekog čovjeka koji nam je pričao da on prijavi da ima kotao i plati paušal, i onda se namiri od svake mušterije, od jednog kotla -1 L rakije

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 30.08.2013. 19:49 
Naslov:  

Tko ih _ebe, do jeseni cemo sve popiti.

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
sokac031
Ukupno postova: 31
Post Postano: 30.08.2013. 21:19 
Naslov:  

milo_moje je napisao/la:
pa sada se plaća paušal, ne znam točno kako, ali smo pekli rakiju kod nekog čovjeka koji nam je pričao da on prijavi da ima kotao i plati paušal, i onda se namiri od svake mušterije, od jednog kotla -1 L rakije

Uvijek je gazda kazana uzimao ili litru rakije ili novčanu protuvrijednost za uslugu pečenje rakije....neka se plati i taj ebeni paušal...ali da mi netko viri u dvorište koliko ja imam šljiva,koliko kokoša,koliko pari čizama,koliko se puta sexam sa ženom.....i to se naziva demokracija....e pa serem se ja na stupove takve demokracije

Leteci mungos

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 31.08.2013. 1:03 
Naslov:  

sokac031 je napisao/la: i to se naziva demokracija....e pa serem se ja na stupove takve demokracije
To nema veze s demokracijom, nego s pravnom drzavom.

Drzava dodatno oporezuje alkohol [sto zbog njegove stetnosti, sto zbog zarade na demotivaciji koristenja tog poroka].

Ako su oporezovani svi proizvodjaci alkoholnih pica, uvoznici i korisnici cistog alkohola (cak i u medicinske svrhe) - onda je jasno da u pravednoj drzavi trebaju biti oporezovani i oni koji zaradjuju proizvodnjom i prodajom rakije.

Svatko tko proizvodi rakiju za sebe (50 litara) ne placa nista. Drzava smatra da onaj tko proizvodi vise od 50 litara ne proizvodi samo za vlastite potrebe i to onda oporezuje.

Drzava je procijenila da je 50 litara sasvim dovoljno rakije za normalnu, funkcionalnu obitelj. Tko zeli vise - taj je ili alkos ili zeli rakijom trgovati - a takvim treba lupiti trosarine - sto zbog stetnosti alkoholizma po cijelo drustvo, sto zbog pravednosti prema ostalim proizvodjacima alkohola (koji placaju trosarine za proizvode koje proizvode i prodaju).

Svi se kurce svojim zatucanim balkanskim i divljackim mentalitetom. Ponose se sto su seljoberi i zatucani cobani koji eto, ne zele zivjeti u pravednom drustvu.

Takvima je mozda najbolje da ispeku 500 litara rakije i zdrobe to sami u mjesec dana. Spasit ce sebe od ove "nedemokraticnosti", a nas od njihove genijalnosti.

Ukupno postova: 2366
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 31.08.2013. 1:06 
Naslov:  

Gledamo u američkim filmovima da se kod njih za pretres nečije doma mora imati dozvola sudije, a da bi je on dao mora postojati jako dobar razlog.
Pretpostavljam da će kod nas inspektori ulaziti redom u seoska dvorišta, njuškati po podrumima i tavanima i odoka šacovati koliko tko ima rakije pa ga oderati trošarinom ili kaznom.

E vrijedni moji Slavonci, zašto li se grbite sakupljajući šljive i pekući rakiju kad je našoj vladi bolje da pijete uvozni wiski, gin ili tekilu Sad

Ukupno postova: 312
Post Postano: 31.08.2013. 8:59 
Naslov:  

a šta ako nađu 1000-2000 l rakije....50 l iz 2012....50 l iz 2011....50 l iz 2010....i tako do 1972......dok sve probaju, zaboravit će pisat slova..... osijek031.com smile

Ukupno postova: 108
Post Postano: 31.08.2013. 13:02 
Naslov:  

Leteci mungos je napisao/la:
sokac031 je napisao/la: i to se naziva demokracija....e pa serem se ja na stupove takve demokracije
To nema veze s demokracijom, nego s pravnom drzavom.

Drzava dodatno oporezuje alkohol [sto zbog njegove stetnosti, sto zbog zarade na demotivaciji koristenja tog poroka].

Ako su oporezovani svi proizvodjaci alkoholnih pica, uvoznici i korisnici cistog alkohola (cak i u medicinske svrhe) - onda je jasno da u pravednoj drzavi trebaju biti oporezovani i oni koji zaradjuju proizvodnjom i prodajom rakije.

Svatko tko proizvodi rakiju za sebe (50 litara) ne placa nista. Drzava smatra da onaj tko proizvodi vise od 50 litara ne proizvodi samo za vlastite potrebe i to onda oporezuje.

Drzava je procijenila da je 50 litara sasvim dovoljno rakije za normalnu, funkcionalnu obitelj. Tko zeli vise - taj je ili alkos ili zeli rakijom trgovati - a takvim treba lupiti trosarine - sto zbog stetnosti alkoholizma po cijelo drustvo, sto zbog pravednosti prema ostalim proizvodjacima alkohola (koji placaju trosarine za proizvode koje proizvode i prodaju).

Svi se kurce svojim zatucanim balkanskim i divljackim mentalitetom. Ponose se sto su seljoberi i zatucani cobani koji eto, ne zele zivjeti u pravednom drustvu.

Takvima je mozda najbolje da ispeku 500 litara rakije i zdrobe to sami u mjesec dana. Spasit ce sebe od ove "nedemokraticnosti", a nas od njihove genijalnosti.

ti stvarno znas covijeku dici zivac....sta tebe boli ona stvar ko koliko popije rakije i sta ikog boli k... koga ti smatras pijancem,stvarno si svasta dopustas

Ingo

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 31.08.2013. 13:34 
Naslov:  

Leteci mungos je napisao/la :

uf uf, nemoj mi rakiju dirati Sad

kakvo pravedno drusto ? ... procjene drzave nikada nisu isle u korist gradjana, nego u korist drzave. Drzava samo pronalazi nacine kako jos bolje i efikasnije opljackati narod.

Nece sve ove mjere doprinjeti smanjenju potrosnje alkohola, nego samo do prisiljavanja gradjana da varaju drzavu.

Drzava bez problema smanjuje place lijecnicima, prosvjeti ...a da istovremeno ni ne pomisli smanjiti svojim ministrima, saborskim zastupnicima.

Drzaba isto tako zatvara male kafice, restorane i obiteljske hotele radi poreznih prekrsaja, a izbjegava isto napraviti velikima.

Drzava bespostedno naplacuje porezne dugove malima, a velikim duznicima velikodusno oprasta i otpisuje.

Drzava bez problema produzava radni staz gradjanima, dok istovremeno sebi i svojim zastupnicima ne mijenja godine staza i starosti za ostvarenje mirovine.

Uglavnom ... ja bi jako volio da se drzava manje brine za moje zdravlje, moje kilograme, moje navike ... jer mene sve to jako skupo kosta Sad

muvifrik

Ukupno postova: 878
Post Postano: 31.08.2013. 15:04 
Naslov:  

Ingo je napisao/la:
Leteci mungos je napisao/la :

uf uf, nemoj mi rakiju dirati Sad

kakvo pravedno drusto ? ... procjene drzave nikada nisu isle u korist gradjana, nego u korist drzave. Drzava samo pronalazi nacine kako jos bolje i efikasnije opljackati narod.

Nece sve ove mjere doprinjeti smanjenju potrosnje alkohola, nego samo do prisiljavanja gradjana da varaju drzavu.

Drzava bez problema smanjuje place lijecnicima, prosvjeti ...a da istovremeno ni ne pomisli smanjiti svojim ministrima, saborskim zastupnicima.

Drzaba isto tako zatvara male kafice, restorane i obiteljske hotele radi poreznih prekrsaja, a izbjegava isto napraviti velikima.

Drzava bespostedno naplacuje porezne dugove malima, a velikim duznicima velikodusno oprasta i otpisuje.

Drzava bez problema produzava radni staz gradjanima, dok istovremeno sebi i svojim zastupnicima ne mijenja godine staza i starosti za ostvarenje mirovine.

Uglavnom ... ja bi jako volio da se drzava manje brine za moje zdravlje, moje kilograme, moje navike ... jer mene sve to jako skupo kosta Sad

Ima onaj grafit: "Ja bi da moja država umre za mene..." Smile

Skoči u forum: