U
petak, 21. prosinca 2012. godine, u holu Osnovne škole Dalj u
Dalju, od 18 do 20 sati, sudionici kreativnih radionica koje Udruga Breza provodi u sklopu projekta "Mjesto za mene" pokazat će što su naučili i izradili. Program će trajati 40 minuta nakon čega će biti održan
božićni domjenak za djecu i roditelje.
Blagdansko vrijeme i završetak kalendarske 2012. godine prigoda su za prezentaciju naučenih vještina i izrađenih proizvoda nastalih na kreativnim radionicama projekta "Mjesto za mene". Projekt se na području
Općine Erdut provodi od svibnja ove godine, a financira ga Europska unija kroz program IPA 2009.
Radionice se održavaju nekoliko puta tjedno u Dalju, Erdutu i Aljmašu, a u njima sudjeluje više od
80 djece i mladih koji su učili kuhati, šiti, izrađivati svijeće, raditi u glini, pisati tekstove, glumiti, plesati, te su sami osmislili svoju Božićnu
priredbu.
Predstavljanje radova i izložba bit će održani i u Erdutu 19. prosinca od 17 do 19 sati u kući Agencije lokalne demokracije u kojoj se radionice održavaju, Aljmašu 21. prosinca u prostoru Osnovne škole Aljmaš, a središnja priredba bit će održana u Osnovnoj školi u Dalju, u petak, 21. prosinca 2012. od 18 do 20 sati.
Mjesto za mene
Udruga Breza 18 mjeseci provodi projekt "Mjesto za mene" koji je odobren u sklopu programa
IPA 2009: Izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa inovativnih socijalnih usluga na području od posebne državne skrbi. Ugovor je potpisan 3. svibnja 2012. godine, projekt će trajati
20 mjeseci, a za njegovu provedbu Europska unija odobrila je sredstva u visini 198,110 eura (1.493.618,15 kuna), dok je ukupni iznos projekta 228 110 eura (1.710.825,99 kuna). Partneri na projektu su Agencija lokalne demokracije iz Osijeka i Volonterski centar Osijek. Suradnik na projektu je Centar za socijalnu skrb Osijek.
Glavni cilj projekta "Mjesto za mene" je osnažiti razvoj civilnog društva u Osijeku i na području Općine Erdut kako bi u budućnosti mogle biti socijalni partneri i čimbenici u provedbi hrvatske nacionalne strategije za prevenciju
rizičnog ponašanja te za povlačenje sredstava iz socijalnih programa Europske unije koji će se za Hrvatsku tek otvoriti.
Tri su ciljane skupine u projektu "Mjesto za mene": prva su
udruge koje žele izgraditi svoj kapacitet i pripremiti se za daljnje sudjelovanje u EU socijalnim programima, a naglasak je na udrugama žena te udrugama za djecu i mlade. Druga ciljana skupina su djeca i mladi, a uključivat će djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te studente koji bi sudjelovali kao
volonteri. Djeca i mladi od 6 do 16 godina imat će prigodu sudjelovati u kreativnim radionicama kakve Breza provodi u
Zemlji bez granica te u Dječjoj kreativnoj kućici Dokkici u Osijeku. Studenti će dobiti priliku steći iskustvo i praksu u radu s djecom i mladima.
Treća ciljana skupina su roditelji i
članovi obitelji u kojima je primijećeno rizično ponašanje te djeca s rizičnim ponašanjem. Rad s obiteljima i djecom s rizičnim ponašanjem umanjio bi odvajanje djece od svoje
matične obitelji i očuvanje obitelji, a bit će uključivani u projekt po preporukama Centra za socijalnu skrb Osijek.
Glavne aktivnosti u projektu čine edukativni treninzi za udruge na području Općine Erdut, kreativne radionice za djecu i mlade poput radionice
kuhanja, plesa, filcanja vune, izrade svijeća i sl., škola volontiranja, obiteljsko savjetovanje, škola roditeljstva, promotivne aktivnosti poput Dana otvorenih vrata u Erdutu i Dalju te zajedničke aktivnosti i uključivanje u postojeće
sajmove i manifestacije na području Općine Erdut (Žive jaslice u Aljmašu, Sajam starih zanata i običaja u Dalju i druge).