Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

HŽ ukida nagibni vlak do Zagreba preko Slavonskog Broda

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70844
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.11.2012. 19:52 
Naslov:  HŽ ukida nagibni vlak do Zagreba preko Slavonskog Broda
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što su prije nekoliko tjedana donijeli odluku da ukinu jedinu vezu Osijeka s inozemstvom, onu koja grad na Dravi povezuje s Budimpeštom i Sarajevom, uprava Hrvatskih željeznica donijela je još jednu, u najmanju ruku dubioznu odluku. Naime, prema novom voznom redu koji stupa na snagu 9. prosinca, ukida se nagibni vlak iz Osijeka prema Zagrebu koji polazi ujutro u 4:43 h.

Bivša "Slavonija" počela je prometovati 2004. godine nakon što je obnovljena pruga Strizivojna-Vrpolje i to je osam godina bila jedina izravna linija iz Osijeka za Zagreb preko Slavonskog Broda. "Slavonija" je bila brza HŽ-ova linija na kojoj je vozio jedan od novih nagibnih vlakova koje je HŽ kupio krajem 2003. godine. Vožnja nagibnim vlakom trajala je nešto manje od 3 sata i to je bila odlična alternativa za sve one koji su morali biti u Zagrebu rano ujutro na poslu, sastanku ili liječničkom pregledu.

Tijekom godina mijenjali su se vozni redovi i vremena dolazaka i polazaka, a putovanja nagibnim vlakom postajala su sve dulja i dulja. U lipnju 2006. nagibni vlak postao je običan IC vlak kojemu je do Zagreba trebalo više od 3 sata, a prije dvije godine nagibni vlak na liniji Osijek-Zagreb se pokvario pa je iz Osijeka prometovao običan IC vlak čime se trajanje vožnje do Zagreba produljilo na puna četiri sata. Time je ova linija u velikoj mjeri izgubila svoju komparativnu prednost u odnosu na konkurentsku Podravku preko Virovitice i Koprivnice.

Sve to, u kombinaciji s krizom i recesijom našom svagdašnjom, rezultiralo je smanjenim interesom za ovu liniju, tako da je prošle godine ovom linijom ukupno prevežen 63.321 putnik ili prosječno manje od 90 putnika po danu. To je poslužilo kao idealan izgovor HŽ-u za ukidanje ove linije, uz objašnjenje kako je ona nerentabilna i ne može pokrivati svoje troškove. Obzirom da HŽ ne planira uvođenje zamjenske linije preko Slavonskog Broda, Osijek će ostati na samo jednoj izravnoj željezničkoj liniji sa Zagrebom, preko Koprivnice.

Ovim su Hrvatske željeznice još jednom Osječanima pokazali srednji prst, stavivši svima nama do znanja da, suprotno proklamiranom uravnoteženom prometnom razvoju svih regija, ova regija i ovaj grad nisu visoko na popisu prioriteta. S druge strane, ako je točan podatak da od 1910. u Osijeku nije napravljen niti jedan novi metar pruge, možda nas to ne bi trebalo ni čuditi?

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv 031

Pročitajte i...
Ipak ne ostaje vlak na međunarodnoj liniji Sarajevo-Budimpešta preko Osijeka

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
oftopik

Ukupno postova: 431
Post Postano: 08.11.2012. 20:49 
Naslov:  

sramota! iz zg za vk i obrnuto ima vlak otprilike svakih sat i pol do dva (i to svih vrsta), a za osijek ovi spori nikakvi!! da iz zg najbrže dođeš u osijek moraš prvo za vk, pa presjedat u neki drndavi užasni socijalističko-komunističko-prahistorijski vlak za os. ma katastrofa!!

uvijek sam smatrao da je zg blizu osijeka, no tek kad sam otišao živjet u zg shvatio sam da je za zg osijek jednostavno neka nepoželjna, nepoznata prčvara na kraju zemaljske kugle koja nikoga ne zanima osim tu i tamo kojeg legu koji se još nije asimilirao u većinu...bljak...

pennywiser
Ukupno postova: 73
Post Postano: 08.11.2012. 21:00 
Naslov:  

Koje seljačine

birki
Ukupno postova: 45
Spol: Muško Muško
Post Postano: 08.11.2012. 21:03 
Naslov:  

Osijeku treba laka željeznica kao što to ima u Njemačkoj.
Vlak od Višnjevca do glavnog kolodvora dodje za ispod 10 minuta u največoj špici.
Đuro Đaković je Hrvatska firma i može proizvoditi takve vlakove a nemjerljivo je brži prijevoz od auta, tramvaja ili busa za ići na posao.

Ingo

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 08.11.2012. 21:08 
Naslov:  

ko ih jebe, sad cemo letiti avionima Smile

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 08.11.2012. 21:08 
Naslov:  

Naravno da linija nije rentabilna kad ima debilni vozni red. Tko normalan ide u Zagreb u 4:43 kad ima Podravku koja kreće u 5:30. Osim toga, nagibni se vraća iz Zagreba u 22:17!! Često sam se vozio onim pravim nagibnim i mogu reći da je gotovo uvijek bio pun, posebice petkom. Ta stara linija je bila kudikamo razumnija jer je vlak kretao u 5:30, a vraćao se u 21:00.
Činjenica je da svake godine putovanje vlakom prema Zagrebu traje sve duže i duže. Sjećam se kad sam bio pican, do Zagreba je vozila stara Podravka s francuskim vagonima, bez kupea. Također se sjećam da nije, kao danas, stajala u svakoj selendri, nego samo u većim gradovima. Meni je nepojmljivo da su prije 20 i kusur godina vlakovi bili komforniji i da je putovanje trajalo kraće nego danas.

Ukupno postova: 324
Post Postano: 08.11.2012. 21:18 
Naslov:  

Ingo je napisao/la:

baš Wink

Ukupno postova: 8773
Post Postano: 08.11.2012. 22:53 
Naslov:  

Luzer13 je napisao/la :
Ingo je napisao/la:

baš Wink

red bull daje ti krilaaa osijek031.com smile

SVI SMO MI VUCO
maddox_rumble

Ukupno postova: 848
Post Postano: 08.11.2012. 23:43 
Naslov:  

umjesto da se ukine onaj nebulozni vlak krizevci bjelovar do zg koji ide skoro 6 sati, oni ovo rade

katastrofa

Ukupno postova: 599
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 08.11.2012. 23:43 
Naslov:  

oftopik je napisao/la: uvijek sam smatrao da je zg blizu osijeka, no tek kad sam otišao živjet u zg shvatio sam da je za zg osijek jednostavno neka nepoželjna, nepoznata prčvara na kraju zemaljske kugle koja nikoga ne zanima osim tu i tamo kojeg legu koji se još nije asimilirao u većinu...bljak...
Što kažu Zagrepčani, koje su im prve asocijacije na Osijek?

Ukupno postova: 230
Post Postano: 08.11.2012. 23:57 
Naslov:  

[koje su im prve asocijacije na Osijek?
[/quote]

Kažu joj što je to lijep grad...ti ih pitaš: a bio si? a oni će: ne, al gledao sam na televiziji...

pa šta se sekirate toliko oko vlaka, idite autobusom ili autom do zg-a i stvar riješena

Ukupno postova: 541
Post Postano: 09.11.2012. 1:07 
Naslov:  

oni to zovu nagibni vlak a to je nekad bio nagibni, ovo je sad normalni "brzi" vlak samo sto mu treba skoro 5 sati da dodje do zagreba. (brzom vlaku je trebalo nepuna 4 sata, nagibnim 3)
normalno da vise nema ljudi kad je duplo sporije nego prije, u retardiranom terminu i nema vise gratis kave Smile
kad je pravi nagibni IC funkcioniro moro si uvijek dan prije kupit kartu jer bi se sve rasprodalo, a oni pricaju kako im se ne isplati. stoka.

Ukupno postova: 1155
Post Postano: 09.11.2012. 8:47 
Naslov:  

Jos malo pa cemo sedlati konje kad nekud budemo htjeli..

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 09.11.2012. 11:16 
Naslov:  

Godine pljacke i bezumnog rasipnistva su dovele do ovoga. Jos se HZ dobro i drzi gdje bi zapravo trebao biti.

Sudeci po komentarima, mnogi ljudi i dalje misle da je blagostanje kategorija koja se stjece politickom odlukom. Kao da novac raste na drvecu, pa ga vlade, sabori, politicari - beru i onda daju raji po principu - "tko glaniji - vise dobije".

Takvo razmisljanje je jos donekle i razumljivo kod metuzalema koji su zadnja tri slova udzbenika procitali za vrijeme soc-realiteta.

Ono sto zabrinjava je kad takve reakcije dolaze iz usta mladjih, pocesto jedva pismenih osoba. Kakva je to epidemija zadesila ovu drzavu?

Zadnja promjena: Leteci mungos; 09.11.2012. 11:27; ukupno mijenjano 1 put.

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 09.11.2012. 11:22 
Naslov:  

Ova ukidanja linija i pad svih mogucih standarda - od zivotnog, preko kulturnog do sigurnosg - je tek pocetak.

Na naplatu su pocele dolaziti sve privilegjie koje su mnoge drustvene skupine uzivale i uzivaju godinama, rasipnistvo, rastrosnost, lose odluke, debilne investicije i slicno.

U sljedecim godinama, pored drasticnog pada standarda, ocekujte i daleko, daleko veci broj pljacki, nasilnistva i opcenito - znacajan pad javne sigurnosti.

Sjecate se kako su nekad oni sto kopaju po kantama bili rijetkost? Najcesce beskucnici i tek pokoji umirovljenik mogli su se zateci tek rijetko u prekopavanju kanti. Sjecam se i uzasa od prije 10 godina kad sam ugledao prvog umirovljenika kako ruje po kanti ispred zgrade u kojoj sam tada zivio. Prjie samo 10 godina to je bila tolika rijetkost, da sam o tome pricao tri dana.

Danas su kopaci po kantama standard. Svih dobnih skupina, sve vise mladih. Prizor koji se tek ponekad mogao vidjeti postao je svakodnevnica. Tko god se krece gradom sada sigurno svaki dan vidi jednog kopaca smeca.

E, tako ce biti i sa sigurnoscu na ulici. Ono sto su sada tek povremena pljackanja, otimanja torbica i lancica na ulici za koju godinu ce postati svakodnevnica.

Stoga, nosite nakit danas dok jos smijete, za koju godinu cete ga drzati u sefovima debelih stijenki.

Skoči u forum: