Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Secesijske vile na Europskoj aveniji obnovit će se sredstvima EU-a?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71253
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.10.2012. 9:59 
Naslov:  Secesijske vile na Europskoj aveniji obnovit će se sredstvima EU-a?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sigurno ste više puta imali goste koje ste vodili u šetnju po Osijeku. Jedna od ulica koju ste im svakako pokazali bila je Ulica Europske avenije, po mnogima najljepša i najreprezentativnija ulica, ne samo u našem gradu, već i u Hrvatskoj, s nizom prekrasnih starih secesijskih zgrada nastalih uglavnom krajem 19. i početkom 20. stoljeća i koje predstavljaju zaštićenu arhitektonsku baštinu. Međutim, isti ti turisti često će postaviti pitanje zašto su te vile u tako lošem stanju i zašto su njihovi predvrtovi zapušteni i neodržavani.

Naime, upravo je to problem koji se javlja kod tih osječkih ljepotica - njihova zapuštenost, a pogotovo zapuštenost njihovih predvrtova. Iako je većina tih zgrada u privatnom vlasništvu i stanari su odgovorni za održavanje pročelja i predvrtova, Grad Osijek već godinama pokušava pronaći rješenje za obnovu pročelja na tim secesijskim vilama kroz model zajedničkog sufinanciranja obnova fasada između grada i stanara, no do sada bez uspjeha. Grad nije uspio dobiti suglasnost svih privatnih vlasnika na sudjelovanje u tom modelu zajedničkog financiranja, a koji zahtijeva da i oni dijelom participiraju u financiranju obnove fasada.

Ono što Grad može učiniti jest obnoviti fasade na zgradama koje su u njegovu vlasništvu, a riječ je o vili Neumann (u kojoj je smještena Galerija likovnih umjetnosti) i vili Gilming-Hengl (u kojoj se nalazi zgrada GISKO-a). Obnovu vile Neumann Grad će financirati s 300.000 kuna iz spomeničke rente, a Županija će dodati 570 tisuća kuna, dok vila Gilming-Hengl čeka izradu elaborata konzervatora nakon čega će se zatvoriti financijska konstrukcija i moći pristupiti obnovi. No, to su samo dvije zgrade u cijelom nizu Europske avenije.

Što se "privatnika" tiče, iako postoje natječaji prema kojima oni mogu dobiti sufinanciranje iz spomeničke rente koje iznosi i do 80% ukupnog troška, interesa za takve natječaje nije bilo. Kako su spomenute vile zaštićena baština, stanari prvo moraju izraditi elaborat i troškovnik od strane konzervatora, kako bi se uopće znalo na koliki udio u sufinanciranja imaju pravo, a stanari nisu bili spremni platiti te početne troškove.

Kao i mnogo puta do sada, spasonosna riječ je, čini se, "fondovi EU-a". Sljedeće godine Hrvatska će ući u EU i moći će povući velika sredstva iz strukturnih fondova EU-a iz kojih se mogu financirati i privatni objekti. Grad se nada kako će obnova ovih najatraktivnijih povijesnih građevina biti prihvatljiva Bruxellesu, ali upozorava i na to da strukturni fondovi također zahtijevaju sufinanciranje od strane lokalne samouprave u iznosu od 20 do 30%, što znači da bi obnova kompletnog niza vila u Europskoj aveniji izvukla puste milijune iz prenapregnutog gradskog proračuna.

To je problem s europskim fondovima: novac se relativno lako može dobiti ako imaš dobar projekt, ali trebaš imati i osigurana sredstva za pokriće vlastite participacije. Stoga treba vidjeti koliko će se novca moći uopće iskamčiti, ali tu se postavlja i pitanje: zašto bi nekim privatnim vlasnicima grad ili EU plaćao održavanje i obnovu pročelja, a drugim privatnim vlasnicima ne? Zato što su ovi privilegirani jer žive u zaštićenim objektima? Come on - imati svoj stan, poslovni prostor ili ordinaciju u tim vilama stvar je prestiža, ali to ima i svoju cijenu. Cijenu koju bi trebali podijeliti i grad i stanari u interesu svih građana i turista grada na Dravi.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Ingo

Ukupno postova: 3470
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 11.10.2012. 10:28 
Naslov:  

cemu onda sluzi 'spomenicka renta' ? nije li to nesto sto bi ljudi koji zive u spomenicima kulture trebali placati za odrzavanje istih ?

istovremeno su ti stanovi puni odvjetnickih ureda koji grcaju u lovi, i stare babe koja sama zivi u 350 kvadrata i sentimentalo je vezana za taj stan ali ima penziju 2300 kn.

iako ni grad nije bas noge polomio i pokazao za primjer ostalima kako se brinu o svom vlasnistvu i obnovio procelja zgrada koje su u njihovom vlasnistvu

anakonda

Ukupno postova: 6288
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.10.2012. 10:34 
Naslov:  

...apsolutno sam za izvlačenje novaca iz EU fondova, ali @Ingo je potpuno u pravu.....također, u tom istom nizu nalazi se i bolnica (gradska).....jedina zgrada koja na tom potezu liči nečemu je HGK, valjda samo zato što imaju para iz državnih jasli....

Ukupno postova: 300
Post Postano: 11.10.2012. 10:39 
Naslov:  Re: Secesijske vile na Europskoj aveniji obnovit će se sredstvima EU-a?

Po najavama aktualne vlasti izgleda da će Osijek povući 90% sredstava namijenjenih Hrvatskoj. Što je, naravno, nemoguće. O čemu se onda doista radi - jednostavno, aktualna vlast mora neprestano lagati kako će u nekoj skoroj budućnosti nešto i napraviti jer je svjesna da NIŠTA neće napraviti do lokalnih izbora. Dakle, jedini preostali argument im je da još nismo ušli u EU, pa ne mogu pokazati sve što znaju i umiju. E sad, je li dovoljno lagati bez prestanka kako bi se dobilo još jedne izbore - vidjet ćemo.

Angelium

Ukupno postova: 874
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.10.2012. 11:14 
Naslov:  

Sad će iz EU-a ?? DO prije 4 mjeseca su nasjednicama vrištali kako će ići i džonom na vlasnike da to riješe, a sad odjednom druga pjesma ?

Bit će da su shvatili da neki njihov tamo stanuje. A onda opet možda su shvatili da prejaki igrači tamo stanuju. A ako je netko jak igrač pa neće hdssb na njega. Nema veze što bi to možda bilo u interesu naroda...

Ingo

Ukupno postova: 3470
Post Postano: 11.10.2012. 11:19 
Naslov:  

Angelium je napisao/la :
Sad će iz EU-a ?? DO prije 4 mjeseca su nasjednicama vrištali kako će ići i džonom na vlasnike da to riješe, a sad odjednom druga pjesma ?

Bit će da su shvatili da neki njihov tamo stanuje. A onda opet možda su shvatili da prejaki igrači tamo stanuju. A ako je netko jak igrač pa neće hdssb na njega. Nema veze što bi to možda bilo u interesu naroda...

bas tako ... a i na kraju ispada da su stanare htjeli opljackati da sami placaju nesto sto se i tako moze financirati iz eu fondova ?

lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 11.10.2012. 12:18 
Naslov:  

Blago nama EU će nam pored svih darova bojati i kuće..

kurbla

Ukupno postova: 230
Post Postano: 11.10.2012. 15:32 
Naslov:  

Ingo je napisao/la:
cemu onda sluzi 'spomenicka renta' ? nije li to nesto sto bi ljudi koji zive u spomenicima kulture trebali placati za odrzavanje istih ?

Plaćaju ju samo poslovni prostori, ne i stambeni. Ne dozvoljavaju jednostavne i efikasne zahvate da se to popravi kao prije 30 godina kad je i bilo uredno.

Monstrum

Ukupno postova: 6541
Post Postano: 11.10.2012. 18:26 
Naslov:  

nije mi jasno ... ako ja živim u zgradi i plaćam kojekakve pristojbe iz čijeg fonda se onda između ostalog i farbaju i popravljaju fasade i brdo ljudi koji žive u kućama su dužni opraviti i renovirati svoju fasadu, zaš sad to tamo ide iz fonda EU ... eo pravim se da ne znam, da sam poluretardiran i molim da mi se objasni jer sam poluretardiran DEEERP !!!

fantac

Ukupno postova: 125
Post Postano: 11.10.2012. 20:18 
Naslov:  

EU fondovi su super, 4 milijuna siromašnih budala uplaćuje novac da 1-om bogatom lopovu obnovi kuću, i onda je on može prodati. Da nema EU fondova za pljačkanje 4 milijuna budala trebalo bi ih izmisliti.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
ms.bovary
Ukupno postova: 16
Post Postano: 11.10.2012. 22:28 
Naslov:  Re: Secesijske vile na Europskoj aveniji obnovit će se sredstvima EU-a?

Redakcija 031 je napisao/la :

Stoga treba vidjeti koliko će se novca moći uopće iskamčiti, ali tu se postavlja i pitanje: zašto bi nekim privatnim vlasnicima grad ili EU plaćao održavanje i obnovu pročelja, a drugim privatnim vlasnicima ne?

Znači. Novac se iz EU fondova NE "iskamčuje".
Ništa se ne žica, ništa ti nitko ne poklanja.
Taj novac služi za poboljšanje uvjeta života u EU, dakle i u Osijeku uskoro.
A stvarno je tužno što je najbolji projekt koji Osijek može ponuditi i tražiti sufinanciranje - farbanje zgrada u privatnom vlasništvu... Rolling Eyes

Lijepo je rečeno da Osijek "može" povući 90% iz fonda.
Može ne znači i da hoće! Jer ima jako malo inicijative i ljudi misle da će im novac pasti s neba ravno u njihov džep (ni slučajno za svrhe projekta) Razz

kurbla

Post Postano: 11.10.2012. 23:53 
Naslov:  

Monstrum je napisao/la:
nije mi jasno ... ako ja živim u zgradi i plaćam kojekakve pristojbe iz čijeg fonda se onda između ostalog i farbaju i popravljaju fasade i brdo ljudi koji žive u kućama su dužni opraviti i renovirati svoju fasadu, zaš sad to tamo ide iz fonda EU ... eo pravim se da ne znam, da sam poluretardiran i molim da mi se objasni jer sam poluretardiran DEEERP !!!

Zato što su odavno propisali da se to ne smije popravljati kao i svaka druga fasada nego četkicom za zube, polako...
Nitko tko živi u kući ne mora popravljati fasadu, tko ga tjera? Uostalom, gomila kuća kod nas uopće i nema fasadu, provozaj se malo okolo Very Happy
Btw fasada ti je ono što se stavi izvana pa se ne vidi cigla/blok kojim je kuća sazidana. ;-)

Monstrum

Post Postano: 12.10.2012. 6:30 
Naslov:  

kurbla je napisao/la :

Btw fasada ti je ono što se stavi izvana pa se ne vidi cigla/blok kojim je kuća sazidana. ;-)

a de sereš !!! ma lažeš garant Very Happy i kažeš da gomila kuća kod nas u gradu nema fasadu Wink

kurbla

Post Postano: 12.10.2012. 14:59 
Naslov:  

Monstrum je napisao/la:
kurbla je napisao/la :

a de sereš !!! ma lažeš garant Very Happy i kažeš da gomila kuća kod nas u gradu nema fasadu Wink

Napisao si kako si poluretardiran i treba ti objasniti. :ne zna: Very Happy
U gradu i ne toliko, mislio sam na Hrvatsku kad sam napisao 'kod nas'. Prognanici su dobijali obnovljene kuće kojima je fasada bila - dodatna oprema. ;-)

Monstrum

Post Postano: 12.10.2012. 18:19 
Naslov:  

koliko znam na europske avenije nema prognaničkih kuća ... prognaničke kuće nisu u sklopu ikojeg dijela europske avenije o kojoj je riječ ... prognanici su sebi sami radili fasade ... stanari zgrada sami sebi rade fasade ... vlasnici kuća sami sebi rade fasade ... zašto se fasade rade stanovnicima europske avenije ? ako ja moram plaćat za svoju fasadu zašto stanovnik europske avenije ne mora plaćat svoju ... zašto je stanovnik europske avenije u povlaštenom položaju spram 95% osječana ?

Skoči u forum: