
Kao da nam nije dosta nevolja koje su nas zadesile, evo nam još jedne: na području
Osijeka pojavila se
parazitska infekcija koju izaziva bakterija
Campylobacter. Riječ je o bakteriji koja se pojavljuje
ljeti i napada uglavnom djecu mlađu od
pet godina te mlade ljudi
od 15 do 29 godina.
Iako nije poznata i rasprostanjena poput salmoneloze, kampilobakterioza je podjednako važna toksoinfekcija koja je posljednjih godina u porastu u svijetu. Kampilobakterioza je zoonoza, tj. bolest koja se na čovjeka prenosi sa
životinja i proizvoda
životinjskog podrijetla i to tako da parazit iz crijeva životinje dospije u sva tkiva koja čovjek koristi kao hranu.
Primarni izvor zaraze su
onečišćene namirnice koje potječu od zaražene životinje (meso životinja, jaja), a zaraza je moguća i ako bolesnik ili kliconoša sudjeluje u pripremi hrane, putem vode, kao i kontaktnim putem - s čovjeka na čovjeka ili u kontaktu s kućnim ljubimcima.
Najčešći razlog pojave ove infekcije je konzumiranje
termički neobrađene hrane, a simptomi zaraze su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev. Ponekad se javlja i krv u stolici, praćena osjećajem mučnine i povraćanjem. Simptomi bolesti obično traju tri do šest dana. Teži oblici bolesti mogu se javiti kod dojenčadi, male djece, starijih te odraslih osoba koje boluju od teških kroničnih bolesti koje uzrokuju slabljenje imuniteta.
Način liječenja i oporavak ovise o kliničkoj slici bolesti. Većina oboljelih oporavit će se bez nekog posebnog liječenja za dva do pet dana, dok u težim slučajevima oporavak može trajati i do deset dana. Ova bakterija uglavnom ne ostavlja trajne posljedice na ljudski organizam, a osobe koje su jednom bile izložene infekciji postaju donekle imune, tako da se kod njih u slučaju ponovne zaraze simptomi očituju u blažem obliku.
Kao i kod većine zaraza hranom ovog tipa,
prevencija je važna mjera očuvanja od bolesti. Stoga je potrebno redovito i temeljito
prati ruke toplom vodom i sapunom da se smanji rizik širenja infekcije te dobro oprati posuđe i kuhinjske površine sapunom i vrućom vodom. Hranu treba dobro termički obraditi (bilo kuhanjem ili pečenjem), dovoljno dugo i na zadovoljavajućim temperaturama (80 °C) te spriječiti miješanje sirove i gotove pripremljene hrane u kuhinji. Hranu treba konzumirati neposredno nakon pripreme, a sirove namirnice i kuhanu hranu obvezno čuvati u hladnjaku (na temperaturi od 4°C) te koristiti kuhano ili pasterizirano mlijeko. Važno je također konzumirati što veće količine
tekućine te izbjegavati kavu, alkohol i gazirana pića.
Dakle, pridržavanje nekih osnovnih higijenskih pravila i zdravorazumskog rasuđivanja trebalo bi biti dovoljno da ne podlegnete ovoj bakteriji. U svakom slučaju,
oprez!
Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031