Kata Jelečević, Višnjevčanka koja već dugi niz godina radi u Švicarskoj, u noći između četvrtka, 2. kolovoza i petka, 3. kolovoza 2012., putujući hrvatskim autoprijevoznikom Croatiabusom iz švicarskog St. Galena u Slavonski Brod, na jednoj benzinskoj postaji u Italiji postala je žrtva unaprijed
organizirane krađe. Pri povratku u autobus iz toaleta Katu Jelečević dočekala su
četiri muškarca, od kojih joj je jedan zavrnuo ruku, te na hrvatskome jeziku zatražio
4.000 švicarskih franaka. Šokirana, pozvala je u pomoć, a ono što joj se dogodilo razlog je zašto njena kći priprema privatnu tužbu protiv Croatiabusa. Naime, vozači, njih trojica, samo su stajali i gledali kako je lopovi fizički zlostavljaju i otuđuju navedeni iznos.
- Jedan od vozača, Josip Ercegovac, umjesto da gospođi pomogne, povikao je na nju, rekavši joj: Marš unutra, što cmizdriš, neki dan su ženi ukrali 7.000 franaka, budi sretna da je samo 4.000 - priča nam u nevjerici
Irena Tadić, Katina kći.
No, problemi Kate Jelečević tu ne prestaju. Pokušavši je smiriti, njeni suputnici su joj kupili
kavu na idućem stajalištu, no vozači su im zabranili unošenje kave u autobus, rekavši da ako gospođa želi popiti kavu, neka to učini
vani.
- Iskreno, nakon što je majka stigla kući, bila je na rubu živčanog sloma, i jedva sam je nagovorila da mi sve ispriča. Pokušala sam kontaktirati Croatiabus, no oni su rekli da se to dogodilo izvan autobusa i da to nije u njihovoj nadležnosti. Na upit koga mogu kontaktirati, dali su mi neki broj, a na kraju se ispostavilo da je to broj Tiskovog kioska u Slavonskom Brodu - kaže kći
opljačkane.
Nisu htjeli zvati policiju?!
- Nazvala sam do sada 17 brojeva u Hrvatskoj i nitko mi nije ponudio nikakvu pomoć, cijelo vrijeme nam govore da čekamo. Vozači su odbili pozvati talijansku policiju u trenutku kad se krađa dogodila, zbog čega sumnjam da su za pljačku unaprijed znali te da surađuju s pljačkašima. Majka mi je ispričala da su vozači upozorili ostale putnike da pripaze na stvari tek nakon što se pljačka dogodila - u čudu je rekla Irena.
Irena Tadić nam je redakciji Glasa Slavonije ustupila broj mobitela osobe u
upravi Croatiabusa, a na njihov poziv, gospođa je samo rekla da će se oni naknadno
službeno očitovati o tome.
Tekst: D.Matak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031