Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vrhunski tim kardiokirurgije u pet godina operirao 1.200 puta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70863
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.07.2012. 19:17 
Naslov:  Vrhunski tim kardiokirurgije u pet godina operirao 1.200 puta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Više od 1.200 operacija na srcu obavio je tim dr. Ranka Ugljena od 2007. godine do danas na Kliničkom odjelu za kardiokirurgiju KBC-a Osijek. Naime, peta kardiokirurgija u Hrvatskoj, u koju je Vlada RH uložila 40 milijuna kuna, ove će jeseni obilježiti pet godine postojanja, a iako je cilj ovog odjela bio doći do jedne operacije dnevno, danas kažu kako su taj plan odavno ostvarili i trenutačni im je prosjek 1,4 operacije dnevno.

- Danas su operacije srca u Osijeku rutina i svakodnevica. Ovdje radimo sve operacije, a u Zagreb šaljemo samo u slučajevima potrebe za transplantacijom - kaže jedan od najboljih kardijalnih kirurga u državi, dr. Ranko Ugljen, pročelnik Kliničkog odjela kardiokirurgije KBC-a Osijek.

Na kardiokirurgiji napominju kako je broj pacijenata na ovom odjelu svakim danom sve veći pa je na listi čekanja za koronarni bypass trenutačno više od 100 pacijenata, a čeka se i do pet mjeseci.

- Prosjek godina naših pacijenata je prilično visok, tako da je vrlo blizu dobi od 70 godina. No, nakon ugradnje bypassa može se jako lijepo i dugo živjeti. Tako mi se nedavno javila žena koju sam operirao još 1995. godine na Rebru i kojoj smo ugradili pet bypassa, ali i danas normalno živi i radi. - kaže dr. Ugljen, koji je jedan od pet liječnika koji izvode operacije na osječkoj Kardiokirurgiji.

- Ekipa nam je sjajna, a od početne ekipe morao nas je napustiti tek dr. Blažeković koji se zbog obiteljskih razloga vratio u Zagreb, no u ekipu je odmah uskočio mladi dr. Rimac. Najveći nam je problem trenutačno nedostatak prostora. Imamo samo osam kreveta te bi nam dobro došle još najmanje dvije sobe - zaključuje dr. Ugljen.

Još dvije godine do mirovine

Dr. Ugljen do mirovine ima još samo dvije godine, ali kaže kako namjerava i nakon toga ostati u KBC-u Osijek uz eventualno produženi ugovor.

- No, ovdje je danas formirana sjajna ekipa i nemam nikakve bojazni da bez mene ne mogu raditi. Stoga Osijek nema razloga za brigu. - poručuje dr. Ugljen.

Tekst: Nefreteta Z. Eberhard/Glas-Slavniije.hr
Foto: Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali od čače
Ukupno postova: 413
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.07.2012. 21:23 
Naslov:  

Baš je lijepo pročitati ovakve vijesti, i lijepa spoznaja saznat da imamo takve "face" među doktorima, svaka čast!

alex os
Ukupno postova: 312
Post Postano: 24.07.2012. 22:20 
Naslov:  

1200 operacija, ali koliko uspješnih ?...ili one neuspješne ne ulaze u statistiku ?....lijepo to sve ovako izgleda, ali prava istina možda je malo drugačija !....ipak je to jedan zatvoreni krug liječnika koji nikada neće reći ništa protiv kolege, iako su svjesni propusta i grešaka....eto saznao sam da je isti taj tim loše pročitao nalaze osobe za koju operacija nije prošla u redu...ista osoba je preminula nekoliko dana nakon operacije, da bi kasnije rodbina saznala (iz bolničkih izvora ) da je osoba unazad 4-5 mjeseci teško bolovala i da sa takvom dijagnozom nije smjelo biti operacije, ali nije riječ o cijelom timu nestručnjaka, već o pojedincu koji se krije iza uspjeha svojih kolega...inače kardiokirurgija ima odličnu opremu i naravno odlične stručnjake, ali ne sve !...

Ukupno postova: 95
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.07.2012. 23:10 
Naslov:  

Za doktora Ugljena samo riječi hvale, čovjek je genije, operira i lijevom i desnom rukom jednako, najbolji kardiokirurg ovih prostora sigurno. A za ove priče ne znam al navikli smo da forumaši barataju svakakvim informacijama. Tko god ima problema sa srcem traži doktora Ugljena da ga operira, to je poznata stvar.

dani_os
Ukupno postova: 307
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 25.07.2012. 8:14 
Naslov:  

alex os je napisao/la:
1200 operacija, ali koliko uspješnih ?...ili one neuspješne ne ulaze u statistiku ?....lijepo to sve ovako izgleda, ali prava istina možda je malo drugačija !....ipak je to jedan zatvoreni krug liječnika koji nikada neće reći ništa protiv kolege, iako su svjesni propusta i grešaka....eto saznao sam da je isti taj tim loše pročitao nalaze osobe za koju operacija nije prošla u redu...ista osoba je preminula nekoliko dana nakon operacije, da bi kasnije rodbina saznala (iz bolničkih izvora ) da je osoba unazad 4-5 mjeseci teško bolovala i da sa takvom dijagnozom nije smjelo biti operacije, ali nije riječ o cijelom timu nestručnjaka, već o pojedincu koji se krije iza uspjeha svojih kolega...inače kardiokirurgija ima odličnu opremu i naravno odlične stručnjake, ali ne sve !...

a ta rodbina je di bila kad im je rodjakinja bolovala? u takim kritičnim operacijama, uvijek se objasni rodbini da je operacije kritična i da može završit s negativnim ishodom i oni ili ta osoba odluče oče riskirat

Evil Poodingh

Ukupno postova: 2517
Post Postano: 25.07.2012. 9:56 
Naslov:  

ne da mi se raspravljati pa brišem koment

Zadnja promjena: Evil Poodingh; 25.07.2012. 10:48; ukupno mijenjano 1 put.

Ukupno postova: 284
Spol: Žensko Žensko
Upozorenja : 1
Post Postano: 25.07.2012. 10:22 
Naslov:  

[quote="Evil Poodingh";p="408224"]Rođak mi je umro prije 2 tjedna nakon operacije postavljanja premosnice, znači rutinske operacije, od bolničke sepse, koju je dobio, zamislite zašto, jer je njima bilo vruče, pa su u sali otvorili prozore...[/quote]

Tvoja skromna inteligencija ti stvarno dopušta da pišeš svašta. Jel ti to rođak rekao da su otvorili prozore? Moram te podučiti da se bar ne sramotiš u javnosti ovako - stavljanje premosnice nije tako rutinska operacija, to je znak da mu je srce vrlo oštećeno, a druga stvar te sale o kojima pričaš nemaju prozore. I zamisli, klimatizirane su. Glup si do neba i nazad. Moja sućut za rođaka koji je umro od bolničke infekcije, koja je inače čest uzrok smrti nakon kirurških zahvata i javlja se neovisno o prozoru.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
Evil Poodingh

Ukupno postova: 2517
Post Postano: 25.07.2012. 10:44 
Naslov:  

Iskreno nemam pojma, ali to se pričalo na sahrani...I otamo mi ta informacija...

Post Postano: 25.07.2012. 10:55 
Naslov:  

u sali otvorili prozore, stvarno možeš svašta pročitat Smile

tyler_durden

Ukupno postova: 295
Post Postano: 25.07.2012. 11:58 
Naslov:  

mzzi je napisao/la :
Evil Poodingh je napisao/la :
Rođak mi je umro prije 2 tjedna nakon operacije postavljanja premosnice, znači rutinske operacije, od bolničke sepse, koju je dobio, zamislite zašto, jer je njima bilo vruče, pa su u sali otvorili prozore...

Tvoja skromna inteligencija ti stvarno dopušta da pišeš svašta. Jel ti to rođak rekao da su otvorili prozore? Moram te podučiti da se bar ne sramotiš u javnosti ovako - stavljanje premosnice nije tako rutinska operacija, to je znak da mu je srce vrlo oštećeno, a druga stvar te sale o kojima pričaš nemaju prozore. I zamisli, klimatizirane su. Glup si do neba i nazad. Moja sućut za rođaka koji je umro od bolničke infekcije, koja je inače čest uzrok smrti nakon kirurških zahvata i javlja se neovisno o prozoru.

Tipična Hrvatska priča. Žderem i pijem smeće cijeli život, pušim 3 kutije dnevno, perem zube jednom tjedno... a kad dođe do sr*** svi su drugi krivi. Kirurzi jer otvaraju prozore u operacijskoj sali (buahahaha), stomatolozi jer se implantati i sl.radovi moraju debelo plaćati, doktori specijalisti jer se na pregled čeka više mjeseci ...

Preventiva podrazumijeva sve postupke koje činimo da bismo smanjili statističku vjerojatnost nastanka nekog događaja utjecajem na uzrok, a prije nego na bilo kakav način možemo utvrditi da se događaj već počeo događati.

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 25.07.2012. 12:08 
Naslov:  

dani_os je napisao/la:
u sali otvorili prozore, stvarno možeš svašta pročitat Smile

A možda je kirurgu ispao komad bureka u thorax pacijenta? Rolling Eyes

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
dani_os
Post Postano: 25.07.2012. 12:14 
Naslov:  

možda, možda je pušio pa se ugušio od dima pacijent, a možda mu je i treso pepel u stomak

alex os
Ukupno postova: 312
Post Postano: 25.07.2012. 13:20 
Naslov:  

dani_os je napisao/la:
alex os je napisao/la:

a ta rodbina je di bila kad im je rodjakinja bolovala? u takim kritičnim operacijama, uvijek se objasni rodbini da je operacije kritična i da može završit s negativnim ishodom i oni ili ta osoba odluče oče riskirat
operacija je teška, ali rutinska i pogreške se događaju....nitko od rodbine nije kontaktiran, čak ni taj dan kada je smrt nastupila (u noći)....kada je rodbina došla u posjet oko 12:00 h rečeno im je da je osoba preminula ! ....broj mob-a je bio upisan na kartonu, a bilo je jako teško nazvati ujutro i javiti da se dođe na odjel.....osoba nije pušila, niti konzumirala alkohol.....drugi su liječnici nakon toga razgovarali i zaključili (između sebe) da nije smjelo biti takvog zahvata....tim je sjajan, ali ne svi njegovi članovi

Ukupno postova: 108
Post Postano: 25.07.2012. 15:47 
Naslov:  

Mom ocu su radili dvostruki bypas i prošlo je sve u savršenom redu i on se osjeća odlično, dakle produžen mu je život barem za desetak godina. Proboravio sam na tom odjelu, dolazeći starom u posjetu i prije i nakon operacije , duže vrijeme i slušao komenatre ljudi koji su bili redom svi zadovoljni i oni operirani i oni koji su čekali operaciju. Jedan ili dva smrtna slučaja ( a nije ih bilo, koliko ja znam) na toliki broj pacijenata, budimo realni, i više je nego statistički prihvatljiv. A to da nisu obavijestili rodbinu ... u to baš i ne vjerujem.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
dani_os
Post Postano: 25.07.2012. 18:06 
Naslov:  

dedarano, meni je mama umrla u bolnici, doduše ne na kardio kirurgiji, nego na abdominalnoj kirurgiji i nisu me obavjestili, nego su se čudili kako nisam dobio brzojav, koje eto još nije stigo, a prošla je gosina i 2 mjeseca, nego sam ja zivko tamo jel mi je javila rodbina koja je bila u posjeti da nije više na tom odjelu, sestra im je rekla da se jave doktorici kad su je pitali za mamu moju.
tak da nevidim razloga zašto to ne bi mogli napravit i na kardio kirurgiji

Skoči u forum: