Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Cestarina Osijek - Zagreb bit će 117, 122, ili 127 kn

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70845
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.05.2012. 14:48 
Naslov:  Cestarina Osijek - Zagreb bit će 117, 122, ili 127 kn
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povećanje cestarine je nužno, pitanje je samo koliko će iznositi. Ova konstatacija proizlazi iz projekcije novih cijena, koju je izradila "Autocesta Rijeka-Zagreb" i dostavila prošloga tjedna ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću. On je potvrdio da je materijal dobio i ponovio kako u ovom trenutku ne želi prejudicirati odluku.

- Imam taj materijal i on će biti razmotren. Za konačnu odluku pričekat ćemo do 25. svibnja. Međutim, bude li povećanja cestarine sigurno će ići isto rješenje za sve autoceste u nadležnosti ARZ-a i HAC-a. Ako bude poskupljenja ono će biti za sve jednako - kazao je Hajdaš Dončić.

Upravo zbog takve koncepcije ministra prijedlog ARZ-a ima dodatnu težinu, jer bi isti važio i za HAC. Razrađene su tri moguće varijante poskupljenja od 15, 20 i 25 posto, te se u tablicama predlaže da visina cestarine između Rijeke i Zagreba sa sadašnjih 60 kuna naraste na 69, 72, ili 75 kuna za osobni automobil. Ukoliko bi se isti princip primijenio na autocestu Zagreb - Osijek, cijena bi sa sadašnjih 102 kune bila povećana na 117 kuna (15 posto), 122 kune (20 posto), ili 127 kuna (25 posto).

Nove cijene cestarine treba razumjeti i u kontekstu plana Ministarstva prometa po kojemu bi svi učestali korisnici bili oslobođeni poskupljenja, jer bi uživali popuste kroz korištenje smart kartica ili elektroničke naplate cestarine (ENC). Glavni argument za poskupljenje jest podatak da se od 2004. godine cestarine nisu mijenjale, iako je u međuvremenu više od 200 posto porasla cijena goriva, a time i troškovi održavanja. Usklađenje sa stopom inflacije u zadnjih osam godina također bi bilo veće od 20 posto, što je otprilike i prosjek predloženog poskupljenja u ARZ-u.

Dug cestarskih tvrtki 27 milijardi kuna

Da je tvrtkama koje vode autoceste potreban dodatni priliv novca jasno ukazuje i podatak o ukupnoj zaduženosti u iznosu od 27 milijardi kuna. Međutim, ono što će biti jedna od važnijih stavki u konačnoj odluci jesu planovi restrukturiranja koje HAC i ARZ moraju dostaviti u Ministarstvo do 25. svibnja, gdje se očekuje ozbiljan doprinos u obliku dugoročnih ušteda, posebice kad je riječ o HAC-u, gdje bi prema neslužbenim procjenama ukupan broj zaposlenih sa sadašnjih približno 2.800 trebao biti smanjen za gotovo 400 djelatnika. Među njima bi svakako morali biti niže rangirani sektorski direktori, koji su uživali mnoge nezaslužene skupe privilegije.

Tekst: D.Pajić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Divna Jakšić/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.05.2012. 14:58 
Naslov:  

Treba zaokružiti na 500kn da djelatnici na naplatnim kućicama ne moraju vraćati kusur.

sokrat

Ukupno postova: 982
Post Postano: 07.05.2012. 14:59 
Naslov:  

..otkako sam preselio u zagreb uopće ne putujem autocestom...uvijek idem magistralom... do josipovca stignem za 3:15h lagane vožnje... potrošim 250 kn za gorivo ( u oba smjera ) dok sam prije isti taj put išao autocestom i uvijek me koštalo između 500-600 kn...
...serem se ja njima na autocestu.. plaćamo ju kroz gorivo..kroz registraciju..ionako je bila preskupa... govna jedna...

Ukupno postova: 22
Post Postano: 07.05.2012. 15:06 
Naslov:  Re: Cestarina Osijek - Zagreb bit će 117, 122, ili 127 kn

Neki dan su govorili kako HAC uz aktualne cijene dobro podmiruje obveze i kako do dodatnih poskupljenja neće doći. Sredinom prvog mjeseca Milanović na Hrvatskom radiju "daje svoju riječ" da do podizanja PDV-a neće doći. Dva tjedna nakon toga obznane da PDV ide na 25%. Velika je garancija riječ ove Vlade.

Ingo

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.05.2012. 15:12 
Naslov:  

neka hac vrati sve pare koje je pokrao preplacenim radovima, nepotrebnim luksuzom ... i bit ce para Smile

DonQuijote

Ukupno postova: 4291
Post Postano: 07.05.2012. 15:18 
Naslov:  

sokrat je napisao/la:
..otkako sam preselio u zagreb uopće ne putujem autocestom...uvijek idem magistralom... do josipovca stignem za 3:15h lagane vožnje... potrošim 250 kn za gorivo ( u oba smjera ) dok sam prije isti taj put išao autocestom i uvijek me koštalo između 500-600 kn...
...serem se ja njima na autocestu.. plaćamo ju kroz gorivo..kroz registraciju..ionako je bila preskupa... govna jedna...

sve mi se čini da ću se i ja vratiti na magistralu.

dr.evil

Ukupno postova: 124
Post Postano: 07.05.2012. 15:33 
Naslov:  

HARAČ RAJO HARAČ!

freedom.fighter
Ukupno postova: 199
Post Postano: 07.05.2012. 15:58 
Naslov:  

Sad ćemo svi na Magistralu, a na Magistralu će u isto vrijeme kada i poskupljenja i policijske zasjede. Osjetit će gamad da se povećava promet Magistralom i smanjuje Autoputom, a onda će krenuti hajka na vozače koji voze šokantnih 63 kmh gdje je dopušteno 50 kmh.

Ukupno postova: 358
Zabranjen pristup
Post Postano: 07.05.2012. 16:38 
Naslov:  

Eno za maj sam bio u Zagrebu i isao sam u povratku podravskom magistralom,nije monotono,ceste su ok,oko Virovitice novi asvalt,kod Koprivnice ce zaobilaznica,ima odmorista od Virovitice do Koprivnice,benzinske crpke sa jelom i picem,nema guzve,uspara se 4 porcije cevapa i runda cuge na cestarini.A kako sam primjetio ima dosta Os tablica i BM podravskom.Eto im sada onaj tucanik koji su oglodzali kao lavovi zebru,tako isto zele i preko novog mosta oglodzat milione za sebe a ne za Slavoniju.

sokrat

Ukupno postova: 982
Post Postano: 07.05.2012. 16:57 
Naslov:  

rafa je napisao/la:
Eno za maj sam bio u Zagrebu i isao sam u povratku podravskom magistralom,nije monotono,ceste su ok,oko Virovitice novi asvalt,kod Koprivnice ce zaobilaznica,ima odmorista od Virovitice do Koprivnice,benzinske crpke sa jelom i picem,nema guzve,uspara se 4 porcije cevapa i runda cuge na cestarini.A kako sam primjetio ima dosta Os tablica i BM podravskom.Eto im sada onaj tucanik koji su oglodzali kao lavovi zebru,tako isto zele i preko novog mosta oglodzat milione za sebe a ne za Slavoniju.

ne moraš ići na koprivnicu.... u đurđevcu skreneš lijevo prema bjelovaru i vrbovcu..ne ulaziš ni u bjelovar ni u vrbovec ....onda jedno 55 km brze ceste...(kao autoput samo se ne plaća ) do zg-a... a sada su napravljene sve obilaznice, pa se večina starog puta zaobiđe...

Ukupno postova: 56
Post Postano: 07.05.2012. 17:02 
Naslov:  

Jel išao netko od Vas preko Našica do Požege pa na Lipik i Kutinu?
Kakva je cesta?

dedaramo

Ukupno postova: 108
Post Postano: 07.05.2012. 19:11 
Naslov:  

ščćščć je napisao/la:
Kakva je cesta?

ako si za turističko razgledavanje moš ić, al ako trebaš stići do Zagreba u razumno vrijeme nemoj.

tamna strana

Ukupno postova: 3515
Post Postano: 07.05.2012. 20:44 
Naslov:  

kao što je @sokrat napisao....ekonomski se definitivno više isplati ici podravskom...u startu si uštedio placanje cestarine...plus što puno manje spržiš goriva...tako da ušteda je ogromna...a iskreno uopce nije loše se voziti po magistrali...ima dosta obnovljenih dionica...zaobišli su Vrbovec i Bjelovar...i to je to....a sad sat vremena malo duže vožnje meni nije od životne važnosti

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
josephine01

Ukupno postova: 2125
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 07.05.2012. 20:56 
Naslov:  

Tako je! Odsjecite nas skroz od svijeta!

Ukupno postova: 5
Post Postano: 07.05.2012. 21:18 
Naslov:  

dedaramo je napisao/la :
ščćščć je napisao/la:
Kakva je cesta?

ako si za turističko razgledavanje moš ić, al ako trebaš stići do Zagreba u razumno vrijeme nemoj.

slazem se donekle, izgubit ces sat vremena, ali treba pogledati
bio jednom probati bez zurbe, imao cijeli dan za doci do mora
cesta je dobre kvalitete (pogotovo tko voli sumu i zavoje)
nema guzve, a priroda je krasna, pomalo podsjeca na gorski kotar

Skoči u forum: