Već je uobičajeno da se za vrijeme ljetnih školskih praznika organizira praktična nastava za učenike
Ugostiteljsko-turističke škole. Uz već tradicionalnu destinaciju - Turističko naselje
Solaris u Šibeniku te restoran
Milenij u Selcu, dogovorena je još jedna.
- Nova destinacija su hoteli na otoku Hvaru. Na stručnu praksu idu učenici drugog i trećeg razreda koji se školuju za konobare, kuhare i slastičare. Ide ukupno stotinjak učenika, u pratnji nastavnika, i to u dva turnusa. Destinacije biramo prema organiziranosti i kvaliteti te strukturi gostiju. U Šibeniku i na Hvaru struktura gostiju je raznovrsna, no većinom se radi o gostima visoke platne moći, stoga se od učenika zahtijeva vrlo odgovoran rad - kaže
Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.
Učenici ostaju na praksi
40 dana, od 15. lipnja do kraja kolovoza. Odlična suradnja s hotelima Solaris traje već dugi niz godina, a u Ugostiteljsko-turističkoj školi zadovoljni su i suradnjom s restoranom Milenij u Selcu. Uz te tri vanjske destinacije, velik broj učenika ostaje u Osijeku, gdje obavlja praksu u ugostiteljskim objektima, hotelima i restoranima.
A da su osječki učenici, nakon što završe školu, dobri radnici svojim budućim poslodavcima potvrđuje ravnatelj Menalo:
- Kad počne sezona, nema problema oko zapošljavanja. U lipnju, kada je tradicionalno vrijeme podjele svjedodžbi, dvije trećine učenika ne dođe, jer već rade, a svjedodžbe preuzmu njihovi roditelji.
Uz "morske" destinacije, ulaskom u Europsku uniju, dodaje Menalo, otvara se nova perspektiva rada za posao u ugostiteljstvu i turizmu, a to su
alpski centri.
Dekoracije u kuharstvu
Jela koja pripreme učenici osječke Ugostiteljsko-turističke škole i način na koji ih serviraju, mogu zadovoljiti i
najzahtjevnijeg gosta. Pokazalo je to regionalno natjecanje revijalnog karaktera priređeno u sklopu obilježavanja Dana škole. Učenici iz desetak škola natjecali su se u pet disciplina: flambiranje, barske mješavine, somelijerstvo, slastičarstvo te u najatraktivnijoj disciplini ukrašavanje, odnosno dekoracije u kuharstvu. Tu su nastala prava umjetnička djela, uz to i jestiva, kojima se divilo više od stotinu gostiju.
Tekst: V. Latinović/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031