Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ne može ni po namirnice, a s prijateljima se druži na netu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70460
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.02.2012. 8:09 
Naslov:  Ne može ni po namirnice, a s prijateljima se druži na netu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Posljednja dva tjedna telefon i Skype jedina su mi veza sa svijetom - kaže 49-godišnji Zoran Novak, koji novinarima Glasa Slavonije otkriva kako izgleda 14-dnevna snježna svakodnevnica iz invalidskih kolica.

- Prvoga dana pokušao sam izići van, no ne znam što mi je bilo nesigurnije za pomoć pri kretanju, štap na koji se oslanjam ili kolica koja guram sam. Odlučio sam se sačuvati i ostati u stanu gdje ću očigledno biti do daljnjeg - govori nam Novak, koji boluje od cerebralne paralize.

Ne samo da ne može izići na svjež zrak nego ne može obavljati ni redovne poslove poput plaćanja računa ili nabave hrane.

- Zahvaljujem susjedima koji mi priskaču u pomoć. Neki dan platili su mi nekoliko računa te umjesto mene poslali nekoliko pošiljki. Hranu mi nabavlja 72-godišnji otac, s kojim živim, no s obzirom na godine, i on je vrlo nestabilan na nogama. Za uobičajenog snijega, zamolim nekoga da mi pomogne pri kretanju, ali ove prilike mi to ne dozvoljavaju - priča Novak.

Kako se ne bi oslonio isključivo na invalidska kolica, Novak se posluži i štapom za kojeg kaže da bi mu zasigurno iskliznuo iz ruke ovih dana. S druge strane, koliko god stabilnija izgledala, invalidska kolica, pojašnjava, lako mogu proklizati; čak se i prevrnuti. Da ne bi postao većim invalidom nego što jest, Novak je bio prisiljen pronaći zanimaciju zatvoren u četiri zida, a ništa bolja situacija, kaže, nije ni kod njegovih prijatelja invalida.

- Stalno sam na Skypeu s prijateljem koji također koristi invalidska kolica. Rekao mi je da ne može dočekati da iziđemo kao ljudi van i popijemo kavu. Nas četvorica treniramo handy karate i ne možemo ni na treninge, ali valjda će proći i ova zima - zaključio je Novak.

Budite zadovoljni očišćenim!

Dosta je prigovora građana ovih dana na neočišćene ulice. No Novak, koji situaciju gleda iz druge perspektive, kaže:

- Ja ne mogu čistiti snijeg i ne mogu prigovarati onima koji ga ne čiste. Kod nas je susjed čistio svaki dan, čak i po dva puta. Znam da se ljudi trude, jednako kao i Unikom. Sve je to priroda i mi smo zapravo zaboravili kako pravi snijeg izgleda - kaže Novak, podsjećajući zdrave ljude na strpljenje, da si uzajamno pomognu te da budu sretni što se uopće mogu kretati.

Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: