Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 70844 Spol:  Nebitno
|
 Nagomilani snijeg i ledenice na krovovima zgrada i kuća postali su ozbiljna prijetnja prolaznicima i parkiranim automobilima. Iako, srećom, u Osijeku nitko nije ozlijeđen u snježnim lavinama s krovova, štete ima, a i nogostupi su iznova zatrpani snijegom. Lavina ledenica i snijega probila je tende na nekoliko ugostiteljskih objekata u središtu, a posvuda su zatrpani automobili.
- Podizanjem temperature snijeg i ledenice na krovovima postaju ozbiljna prijetnja. Služba 112 dnevno primi stotinjak poziva zbog ovakvih problema. Građane upućujemo nadležnim službama koje imaju odgovarajuću mehanizaciju i ljudstvo. Ledenice nije teško srušiti, ali snijeg je problem. Osim toga, građani zovu i zbog neočišćenih nerazvrstanih ulica, a s takvim pitanjima primimo još stotinjak poziva na dan - kaže Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Osijek Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja, inače, primi oko 600 poziva dnevno.
Snijeg je prouzročio i pravi rat među vozačima koji se bore za parkirališno mjesto.
- Susjedi kao da su izgubili razum, situacija izmiče kontroli. Čini mi se da netko tko je očistio oko svog automobila sada misli da je to parkirališno mjesto samo njegovo. Tako, kada odlaze na posao, mjesta 'čuvaju' postavljanjem kanti, gajbi, stolica, ljestvi... kako bi ih čekalo kada se vrate s posla. Parkirališta nema dovoljno ni kada ne pada snijeg, to je svima poznato, ali pojedini sugrađani sada su uistinu otišli predaleko sa svojim bezobrazlukom - kaže stanar Vijenca Gorana Zobundžije.
Unikom je prešao na čišćenje ulica četvrtog prioriteta.
- Pravimo popis ulica gdje ralica još uvijek nije prošla, a koje pripadaju putnim pravcima četvrtog prioriteta, a prema mišljenju Grada dovoljno su frekventne. U ovom trenutku snijeg se ne odvozi - kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.
U tijeku su radovi na čišćenju snijega na Sjenjaku, gdje je također puno problema oko parkirališta. Za neplaćanje korištenja onih u širem središtu vozači proteklih dana nisu bili sankcionirani (što ne znači da nema naplate). Neslužbeno doznajemo da će, ako ne bude novih padalina, Elektromodul u ponedjeljak započeti redovitu kontrolu naplate parkiranja. Djelatnici koji to inače obavljaju proteklih su dana radili na čišćenju snijega s parkirališnih mjesta. Građani se, pak, pitaju kada će se početi čistiti parkirališta koja nisu u naplati.
Novi snijeg, pa kiša
Temperatura će i u idućim danima varirati oko nule, s maksimalnim dnevnim temperaturama do pet stupnjeva. Minimalne temperature, pred jutro, mogle bi pasti i u dvoznamenkasti minus, a uz takve varijacije nastavljaju se problemi s potencijalnom poledicom na cestama, ali i padanjem snijega i leda s krovova. Meteorolozi najavljuju i mogućnost novog snijega za današnje poslijepodne i noć sa petka na subotu, a maksimalne dnevne temperature tijekom vikenda će se penjati na više od pet stupnjeva uz sunčanu subotu te najavu kiše u nedjelju.
Tekst: Marija Mihelić, Ivan Sekol/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/Foto-arhiv 031 |
|
|
|
|
 |
padobranac
Ukupno postova: 1155 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Nas je parking na Sjenjaku ocistila grupa mladica naoruzanih lopatama..velik je to parking i velik posao..svaka cast decki..
Tko kaze da nasa mladez nije radisna? |
|
_________________ Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana. |
|
|
 |
Vic.Mackey Ukupno postova: 640 Spol:  Nebitno
|
nabacivao sam se sa takvim predmetima zadnjih dana, samo ih hitim kao da ih nikada tu bilo nije  |
|
|
|
|
 |
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol:  Žensko
|
Oni jesu očistili snijeg, ali imaju li pravo na ovakav način "rezervirati" parkirališno mjesto? I don't think so.
Citirat ću jedan zanimljiv komentar s fan page-a portala:
- To što je netko očistio snijeg, ne može polagati pravo na zemljište ispod snijega, jer nije njegovo. |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
 |
Provokator
Ukupno postova: 1500 Lokacija: US and A Spol:  Muško

|
Ali zanimljiv je taj baslkanski fenomen, čovjek očisti jedno mjesto, netko mu se uvali, čovjek očisti drugo mjesto, netko mu se uvali, trece mjesto ista priča... pa dobro čija je on budala da čisti mjesta za druge ? |
|
_________________ ... za bunt je potreban um |
|
|
 |
passati5 Ukupno postova: 59 Spol:  Nebitno
|
možda i nije u redu "rezervireti" parkirno mijesto na Vij. G. Zobundžije na taj način ali i to je istina, a nije navedeno u članku da neke vozače (stanari) boli ona stvar da malo počisti oko sebe a zna se uvaliti u snijeg da zauzme na taj način dva parkirna mijesta! Bolje nek uzme lopatu i očisti samo jedno parkirno mjesto nego što se tužaka po novinama. |
|
|
|
|
 |
Jack Fate Ukupno postova: 81 Spol:  Nebitno
|
Ako mu se svaki put netko uvali, ocito nije cistio za druge nego za sebe, a upravo to i je srz balkanskog mentaliteta, svi su sebicni, svi geldaju samo sebe i "svoje", nedajboze da ociste javnu povrsinu, onda i nju pocnu svojatati. U gradu se otkad je pao snijeg parkira kao da je netko ukinuo sva pravila, zakone i norme bilo kakvog lijepog ponasanja. Ljudi su bezobrazni do srzi i misle samo na sebe, vecim dijelom. |
|
|
|
|
 |
Jedan_iz_mase
Ukupno postova: 173 Lokacija: Tu negdje, u masi Spol:  Nebitno
|
možda i nije u redu "rezervireti" parkirno mijesto na Vij. G. Zobundžije na taj način ali i to je istina, a nije navedeno u članku da neke vozače (stanari) boli ona stvar da malo počisti oko sebe a zna se uvaliti u snijeg da zauzme na taj način dva parkirna mijesta! Bolje nek uzme lopatu i očisti samo jedno parkirno mjesto nego što se tužaka po novinama.
|
Potpisujem stoprocentno! |
|
|
|
|
 |
Jedan_iz_mase
Ukupno postova: 173 Lokacija: Tu negdje, u masi Spol:  Nebitno
|
Ako mu se svaki put netko uvali, ocito nije cistio za druge nego za sebe, a upravo to i je srz balkanskog mentaliteta, svi su sebicni, svi geldaju samo sebe i "svoje"...
|
Ne, potpuno si u krivu, balkanluk se sastoji u tome da ja se ja uvalim na očišćeno mjesto a da mi prethodno ne pada na pamet uhvatiti se lopate.
Ako sam se primio lopate i očistio parking to nije egoizam već marljivost. Postoje dvije sorte ljudi: oni koji nešto čine (danas bi se pomodno reklo: proaktivni) i balkanski gotovani koji uživaju plodove tuđeg rada.
Parking nije privatni, to je svima jasno, ali je isto tako jasno da su pojedinci ljenčine koji misle da je normalno privatizirati plodove tuđeg rada. Eto to je balkanizam. |
|
|
|
|
 |
Carobnica
Ukupno postova: 599 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
@Jedan_iz_mase, ista je to balkanska ploča, samo druga strana.
Marljivost je kad čistiš i radi drugih, ne samo rai sebe. Kad čistiš da bi na kraju sebi prisvojio javno parkiralište - to je sebičnost.
Parking nije privatni. Točka. Privatizacija takvog parkinga je balkanizam. Točka. To što si ga očisio te ne čini herojem. Točka. |
|
_________________ Ignorance is bliss! |
|
|
 |
ilordan
Ukupno postova: 32 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
gosp. Goran Zobundžija je vjerojatno neka teška ljenčuga koja po cijele dane stoji na prozoru i gleda gdje ima čist parking da se u njega uvali  .... da je on čistio svaki dan po jedan parking i svaki put kad se vratio nazad kuči našao auto koji nije iz njegove zgrade na tom mjestu pitaooo bi ga dal onda nebi i on stavio kantu i čuvao si mjesto... pa nisu ljudi budale pa da čiste svaki dan po jedan parking a ovakvi kao dotični gosp. se hladno samo uvale u čisto  ... |
|
|
|
|
 |
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol:  Muško
|
Onaj tko ti parkira na mjesto koje si ti očistio umjesto da se sam uhvati lopate, te očigledno smatra magarcom... Točka.  |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
 |
Carobnica
Ukupno postova: 599 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Ja sam čistila parking, očistila dva komada i nisam stavljala govna dok me nije bilo. Nekad sam mogla naći mjesto, nekad nisam. No, to je ionako uobičajena situacija.
Ono što nije uobičajeno je svojatanje parkinga od strane susjeda. Jesam li ja gluplja što nisam postupila kao oni?! Možda i jesam, ali za njih sad nema sumnje da su šupci i karakterne nule koji ostatak vremena glumataju finu gospodu. U šrkipcu su se ponijeli nesolidarno i to ih čini ljudskim šupcima. |
|
_________________ Ignorance is bliss! |
|
|
 |
Jack Fate Ukupno postova: 81 Spol:  Nebitno
|
Koja glupost, "privatizirati plodove tudjeg rada". Kaze netko tko smatra, cini se, da se svojim radom moze privatizirati javna povrsina.
Normalno da je normalno ocistiti snijeg, ali nije normalno na javnu povrsinu staviti kantu/gajbu/bacvu ili popisati se na nju kako bi oznacio "svoje" podrucje. |
|
|
|
|
 |
!nnovation Ukupno postova: 304 Lokacija: Osijek Spol:  Nebitno
|
Marljivost je kad čistiš i radi drugih, ne samo rai sebe. Kad čistiš da bi na kraju sebi prisvojio javno parkiralište - to je sebičnost.
|
Ne radi se ovdje o borbi za parkirno mjesto, radi se o borbi da ne uzmes lopatu u ruke na 5 min i ocistis si mjesto.mjesta ima koliko ti srce zeli, ali treba uzeti lopatu na par minuta.
pa neka onaj tko je lopatao brani svoj "posao",zasto ne? problem je sto smo mi takav usrani mentalitet da takve na stup srama stavljaju besposlicari koji nisu mogli uzeti lopatu par minuta, jos su ljuti sto se nisu mogli uguziti nekome jer je stavio stolicu..i spremni su zvati redakciju i pojadati se, spremni su na sve osim na uzimanje te lopate u ruke..
Ali neka, to govori vise o njima..snijeg ce proci, oni ce ostati sami sa sobom i svojom mukom..do iduceg snijega  |
|
|
|
|
 |
 |
|