Siječanj je najgori mjesec za prodavače na
otvorenim tržnicama jer kupaca ima malo. Slaba posjećenost tržničinih štandova u Osijeku, čak i najveće na
Gajevom trgu, nije poboljšana ni u petak kada inače počinju gužve zbog tzv. vikend-kupovine. Umjesto uobičajene hladnoće u ovo doba godine, kupce je otjerala besparica, a prodavači su
"smrznuli" cijene povrća i voća na razinu lanjskih.
- Malobrojni kupci više razgledaju ponudu nego što kupuju, potroše za najnužnije 10-15 kuna. Tijekom 3,5 sata stajanja naplatila sam stotinjak kuna za prodanu robu. Tako je bilo i prošlog vikenda. Povrće i izvansezonsko voće nije skupo, no ljudi nemaju novca. Nevjerojatno, ali najviše traže jabuke svih sorti po cijeni 3-5 kuna za kilogram. Najveći izbor je na susjednom štandu gdje je najveća gužva. Čepinski kupus se dobro prodaje (4 kn/kg), mrkva (8 kn/kg), a poriluk (12 kn/kg) uzimaju na komad-dva - kaže prodavačica
Nedjeljka, dok spomenutu robu naplaćuje
Antunu Markoviću iz Čepina, koji redovito sa suprugom kupuje svježu robu na najvećoj osječkoj tržnici.
- Supruga i ja kod kuće svakodnevno pravimo sok pa smo kupili i ciklu po 6 kuna. Nije nam skupo na tržnici jer je zdravije i ukusnije domaće, recimo češnjak. Cijene nam nisu problem jer smo skromni i, Bogu hvala, radili smo u Njemačkoj pa možemo pomoći i nezaposlenoj kćeri s troje djece koja živi s nama u kućanstvu. Drugi ne mogu preživjeti od socijalne pomoći i njima je, vidim, i kupus skup - kaže naš sugovornik.
- Primam mirovinu oko 2.000 kuna od suprugovih 40 godina staža jer bi moja bila još niža i meni je sve skupo. Sin mi donosi namirnice i ne naplati, kćerka živi u Beču i ona pomogne. Sa štapom i kolicima dođem na tržnicu jer više volim domaće i friško - priča 78-godišnja
Vera Žulj, plaćajući malo poriluka i mrkve 10 kuna. Špinat po 15 kuna je mnogima skup, kupus je, kažu bakice, jeftiniji.
- Ne mogu si priuštiti grah koji je nekad bio sirotinjski ručak, a sada kilogram stoji 25-35 kuna. Kobasica da ne spominjem - zaključuje Marija s Juga 2.
Tekst: N. Špoljarić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Ana Mišin/Foto-arhiv 031