O štednji čak i na
namirnicama za blagdanski stol koja je obilježila lanjsku božićnu kupnju ove godine
nema govora! Predvidjeli su to i trgovci koji su u skladu s rastom potrošnje
podigli cijene u odnosu na prosinac 2010. Tako će, prema cjeniku nekoliko trgovačkih centra na bazi 20 proizvoda u količini dostatnoj za blagovanje četveročlane obitelji, Osječani za tradicionalne objede i ugođaj na Badnjak i Božić izdvojiti
stotinjak kuna više nego prije godinu dana. Naime, dok su lani obitelji za ovu svrhu trošile prosječno 400 kuna (između 271 i 546 kuna), ove godine potrošit će oko
500 kuna (između 345 i 611) kuna.
Što god odabrali za glavno jelo, građani će, očekivano, najviše potrošiti na
božićni ručak - između 100 i 170 kuna ovisno o tomu hoće li poslužiti svinjetinu, puretinu, piletinu ili janjetinu. Uz samo meso, čija se cijena za četiri osobe kreće od 60 do 120 kuna, u potrošnju za ručak uračunati su i mlinci, francuska salata, cikla, kiseli krastavci i zelena salata. Za neizostavne, ali i nešto jednostavnije
kolače domaćice će potrošiti približno 100 kuna - većinu za kakav kremasti kolač, te nešto manji dio novca za tzv. suhe tradicionalne kolače na bazi meda.
Dokupljivanje
božićnih kuglica, zamjena "pregorjelih"
lampica za bor, te ukrašavanje doma
lončanicom božićne zvijezde stoji
pedesetak kuna. Razlika u cijeni pojedinih proizvoda nije drastična tako da oni koji tek kreću u nabavu mogu mirne duše sve kupiti na jednom mjesto i tako izbjeći kretanje po gradu za najvećih gužvi. Tako se, primjerice, cijena kilograma janjetine u pravilu kreće oko 60 kuna za kilogram u svim trgovačkim centrima. Kilogram bakalara svuda je u prosjeku 150 kuna, kilogram oslića oko 30 kuna, a pakovanje mlinaca od 500 grama u prosjeku četiri kune.
Za ribu do 300 kuna!
Za večeru na Badnjak, ovisno o izboru
ribe, Osječani će potrošiti od 60 kuna (oni koji se odluče poslužiti najjeftiniji oslić) do čak 300 kuna (oni koji su budu priuštili bakalar). No, ipak, najveći broj njih odlučit će se za "srednju" varijantu -
šarana koji će ih, ovisno ovisno o tome hoće li riba završiti u fišu ili pećnici, stajati oko 100 odnosno 140 kuna (30 kn/kg). Iz ribarnica trgovačkih centara poručuju kako cijene ribe na Badnjak neće dizati, te da će ribe biti u dovoljnim količinama, odnosno proporcionalno s prošlogodišnjom potrošnjom. No, iz ribarnica na osječkoj Tržnici poručuju kako za
kvalitetniju ribu ipak valja ustati nešto
ranije.
Proizvodi i njihove cijene:
- 1 kg svinjetine - 30 kn
- 1 kg janjetine - 60 kn
- 1 kg puretine - 35 kn
- 1 kg bakalara - 150 kn
- 500 g mlinaca - 4 kn
- 500g francuske salate - 30 kn
Tekst: Ivana Kukuć Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031