Osnovna škola u
Popovači nije jedino mjesto na kojemu je otkriven norovirus, a zbog čega je ta ustanova bila zatvorena nekoliko dana.
Starački domovi i bolnice, slažu se stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, mjesta su gdje
norovirus cirkulira neprestano, a da ga je na osječkom području bilo posljednjih mjeseci čak i u malim epidemijama potvrdila je
Dubravka Vuković, mikrobiolog osječkog ZZJZ-a.
“
Nije ništa čudno da se jedna skupina ljudi zarazi i to zbog prijenosa pomoću prljavih ruku. Taj virus cirkulira u našoj populaciji i pronađen je nebrojeno puta, no bez velikih posljedica. Jaslice, vojarne, škole i na prvome mjestu bolnice i starački domovi mjesta su gdje ga neizbježno ima jer se prenosi brzo s kratkom kliničkom slikom koju je potrebno dokazati što prije”, upozorava dr.
Vuković, dodajući da norovirus neće prouzročiti tešku kliničku sliku, a
manifestira se problemima koji traju oko 48 sati i iskazuju se proljevom, mučninom i slabim općim stanjem.
Osim toga što prolazi sam od sebe, virus se
neće širiti dalje ako se poduzmu potrebne mjere poput dezinfekcije, što je u Popovači žurno učinjeno. I dok je zbog takvih razloga moguće odgoditi nastavu, smještaj starih osoba u neke druge prostore radi dezinfekcije složen je postupak. No, s obzirom na činjenicu da ga u spomenutim ustanovama ima, dezinfekcija je nužna i izvediva.
“
Najprije treba oboljele smjestiti u jednu sobu i izolirati ih. Ostali dio odjela potrebno je očistiti i svakako postrožiti mjere osobne higijene štićenika domova, ali i zdravstvenih djelatnika. Temeljito čišćenje prostorija može biti problem, no ne treba ga zanemariti”, upozorava dr.
Vuković.
Vrtići su sigurni: Obroci stižu iz centralne kuhinje
Ni originalno zapakiran proizvod kupljen u prodavaonici nije moguće donijeti kao obrok u Centar za predškolski odgoj. Zdravstvena voditeljica
Silvija Nikić naglašava da je Centar u sustavu
HACCPte da se kontrola hrane provodi redovito. “
Upravo zato ne prihvaćamo želje roditelja da sami nose hranu u vrtiće. Naše servirke imaju zaštitnu odjeću, hranu poslužuju prema svim pravilima, a i sam put hrane od centralne kuhinje do vrtića strogo je kontroliran”, pojasnila je
Nikić.
Što je norovirus?
Norovirus se smatra
najznačajnijim uzročnikom virusnih proljeva u odraslih i drugim uzročnikom virusnih proljeva u djece (nakon rotavirusa). Prouzročuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva. Do kontaminacije hrane može doći direktnim kontaktom s rukama zaražene osobe na kojima se nalaze čestice norovirusa ili preko zraka. Čest prijenosnik u epidemijama su tekući dodaci hrani (dresing za salatu i glazura na kolaču), jer omogućuju virusu da se ravnomjerno rasporedi na veliku količinu hrane.
Poseban rizik predstavljaju oboljele osobe koje rade s hranom i mogu prouzročiti epidemiju u restoranima, domovima za starije osobe, bolnicama, školama, kampovima, brodovima, pri obiteljskim slavljima. Prilikom infekcije javljaju se mučnina, povraćanje i/ili vodenasti proljevi bez primjesa krvi, praćeni grčevima u trbuhu.
Kod nekih oboljelih javljaju se i glavobolja, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Simptomi obično traju jedan do dva dana, ali za to kratko vrijeme ljudi se osjećaju jako bolesnima. Glavna komplikacija je dehidracija, pa je kod osoba koje ne mogu uzimati tekućinu na usta potrebna nadoknada putem infuzije. Simptomi obično počinju 24 do 48 sati nakon zaraze, a mogu se javiti i već nakon 12 sati. 48 sati traju zdravstveni problemi izazvani norovirusom.
"
Taj virus cirkulira u našoj populaciji i pronađen je nebrojeno puta, no bez velikih posljedica.", dr.
Dubravka Vuković ,mikrobiolog ZZJZ-a.
Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr