Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

I Osijeku je stalo!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70845
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.11.2011. 18:14 
Naslov:  I Osijeku je stalo!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije nekoliko dana i službeno je počela nacionalna kampanja protiv homofobije nazvana “Jer nam je stalo”. Jedna od posebnosti ove kampanje je i to što u njoj sudjeluju i brojne poznate osobe.

Posebnost kampanje je i u tome što u njoj sudjeluju ljudi iz različitih segmenata društva: aktivisti za ljudska prava, osobe iz LGBT populacije, javne osobe, navodi Karla Horvat Crnogaj, urednica na portalu queer.hr i jedna od organizatorica kampanje. Među poznatim osobama koje sudjeluju u kampanji su Saša Antić iz TBF-a, plivačka legenda Gordan Kožulj, televizijski novinar Aleksandar Stanković, njegova kolegica Ida Prester, zatim Mirjana Krizmanić i drugi.

Četiri grada, šest boja

"Kampanja se i obraća različitim segmentima društva, a služi i kao svojevrsni podsjetnik, odnosno potvrda da se pravima LGBT populacije netko bavi i izvan prideova i Queer festivala, jer kada prođe proljeće, kada se ta zbivanja odvijaju te tema prestaje biti aktualna, a ljudska prava nisu pitanje za jedno godišnje doba." - kazala je Horvat Crnogaj. U sklopu kampanje u četiri grada - Zagreb, Osijek, Split i Samobor - već su polijepljeni jumbo plakati, početkom tjedna započinje emitiranje televizijskoga spota, a slijede i radijski spotovi.

Kampanja se u ovo izborno vrijeme obraća i političarima, jer su ljudska prava jedna od ključnih tema na koje bi se političari morali referirati pri predstavljanju programa i javno kazati kako se misle baviti ljudskim pravima.

"Kampanjom ćemo se obratiti i društvu, kolikogod to općenito zvučalo. Postoji duboko ukorijenjena vjera u šutljivu većinu koja ne želi prihvatiti da živi u nasilnom društvu u kojem je netko diskriminiran i to “jer nam je stalo” usmjereno je upravo na tu šutljivu većinu." - navodi Horvat Crnogaj.

Jer nam je stalo” kampanja bi trebala trajati dva mjeseca, a vremenom će biti istaknuti i zahtjevi. No, kampanja zapravo nema predvidljiv vremenski kraj jer će se u skladu sa zahtjevima i odgovorima javnosti na te zahtjeve planirati daljnje korake. Kampanjom vizualno dominiraju boje, njih šest, a svaka ima svoje simbolično značenje. Crvena upozorava na nasilje kojem su izvrgnuti pripadnici LGBT populacije, a narančasta njihova prava i potrebe, od socijalnih do zdravstvenih, koja još nisu zaštićena zakonima. Žuta ukazuje na nedostatne napore u suzbijanju homofobije i nedostatnu institucionalnu potporu tome, a zelena na to da LGBT osobe nisu ravnopravne u dobivanju javnih socijalnih i zdravstvenih usluga. Plavom bojom upozorava se da u školskom sustavu ne postoji edukacija o ljudskim pravima. Ljubičastom bojom označilo se to da je izražavanje LGBT identiteta jedan od najčešćih osnova za diskriminaciju.

Važno je da sudjeluju i starije osobe

Mirjana Krizmanić sudjeluje u kampanji zato što smatra da svi ljudi moraju biti ravnopravni, a stalo joj je i da ljudi manjinske seksualne orijentacije dobiju svoja prava. Drugi razlog zbog kojega je pristala sudjelovati u kampanji, pa tako i u videospotu, jest to što joj je stalo da među onima koji sudjeluju u kampanji bude i netko tko spada među starije osobe, što pak ima veze s obuhvaćanjem što više segmenata društva kampanjom. Za Gordana Kožulja izravan povod za sudjelovanje u kampanji su zbivanja na prideovima u Splitu i Beogradu, a motiv to što se protivi svakom nasilju pa je i protiv nasilja nad ljudima zbog njihove seksualne orijentacije. Aleksandar Stanković nada se da će kampanja barem malo pomaknuti svijest u društvu, povećati toleranciju prema ljudima koji izražavaju drukčije seksualno opredjeljenje. Organizatori kampanje su Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, a financijski je podržava Europska komisija.

Tekst: Tihomir Ponoš/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mučki provokator

Ukupno postova: 135
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.11.2011. 18:18 
Naslov:  Re: I Osijeku je stalo!

Ova dvojica su sve rekli...

francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 13.11.2011. 18:41 
Naslov:  

Na 4:43 Very Happy

Vlahov: A muškarci koji nose kiltove, suknje, kao modni detalj?
Rojs: Pa dobro to ima i u Švedskoj, šta.

Ukupno postova: 539
Post Postano: 13.11.2011. 18:50 
Naslov:  

slažem se sa provokatorom i samo bi nadodo da je homoseksualnost izljeciva a sida nije

Ukupno postova: 516
Post Postano: 13.11.2011. 18:56 
Naslov:  

Ja njih ne zamaram s time što sam hetero, ne razumijem zašto oni mene zamaraju s tim što su homoseksualni...

francika

Post Postano: 13.11.2011. 19:17 
Naslov:  

Pa imaju pravo, ako je crkva crveni tepih pedofila, nek i oni paradiraju.

Ukupno postova: 132
Post Postano: 13.11.2011. 19:22 
Naslov:  

partwish je napisao/la:
Ja njih ne zamaram s time što sam hetero, ne razumijem zašto oni mene zamaraju s tim što su homoseksualni...

pa, recimo ovako: ti ili ja možemo svoje djevojke poljubiti na kojem god javnom mjestu hoćemo i 9 od 10 reakcija će biti "vidi ih kako su mladi, lijepi i zaljubljeni" (karikiram, naravno ovu reakciju, ali to je nešto što bi prosječna hrvatska baka rekla).

moja prijateljica koja je lezba može poljubiti svoju curu na javnom mjestu pa će u 9 od 10 slučajeva slušati uvrede i popularne doskočice poput "radite to u svoja četiri zida".

kolega koji je gay može poljubiti svog dečka na ulici pa zbog toga dobiti batine i završiti na traumi.

a, summa summarum, svi troje smo napravii isto, poljubili biće u koje smo zaljubljeni. zato kad se lgbt osobe bore za svoja prava na javno priznavanje ljubavi ja ih u tome podržavam. i ni pod razno ne mislim da se tu radi o "zamaranju".

Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu.
gedzvudin
Ukupno postova: 11
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.11.2011. 19:33 
Naslov:  

francika

Post Postano: 13.11.2011. 20:07 
Naslov:  

dr.jubar je napisao/la :
partwish je napisao/la:

pa, recimo ovako: ti ili ja možemo svoje djevojke poljubiti na kojem god javnom mjestu hoćemo i 9 od 10 reakcija će biti "vidi ih kako su mladi, lijepi i zaljubljeni" (karikiram, naravno ovu reakciju, ali to je nešto što bi prosječna hrvatska baka rekla).

moja prijateljica koja je lezba može poljubiti svoju curu na javnom mjestu pa će u 9 od 10 slučajeva slušati uvrede i popularne doskočice poput "radite to u svoja četiri zida".

kolega koji je gay može poljubiti svog dečka na ulici pa zbog toga dobiti batine i završiti na traumi.

a, summa summarum, svi troje smo napravii isto, poljubili biće u koje smo zaljubljeni. zato kad se lgbt osobe bore za svoja prava na javno priznavanje ljubavi ja ih u tome podržavam. i ni pod razno ne mislim da se tu radi o "zamaranju".

Pa nek se ljube na ulici ako imaju muda, ko im brani. Ja da imam muda ušao bi u kavez sa Kimbo Sliceom.

Gradjanin
Ukupno postova: 291
Post Postano: 13.11.2011. 20:11 
Naslov:  

partwish je napisao/la :

Zapitaj se ti zašto te zamara ta homo tema

yux031

Ukupno postova: 148
Post Postano: 13.11.2011. 20:30 
Naslov:  

francika je napisao/la:
Ja da imam muda ušao bi u kavez sa Kimbo Sliceom.

Laughing

ognjenprica
Ukupno postova: 10
Post Postano: 13.11.2011. 21:23 
Naslov:  

mučki provokator

Ukupno postova: 135
Post Postano: 13.11.2011. 22:15 
Naslov:  Re: I Osijeku je stalo!

Što im se više prava da, više će ih tražit. Tako možemo očekivati prednost pri zapošljavanju, pri upisu na fakultete, pri posvajanju djece i vjerojatno prednost na raskršću osijek031.com smile

Pa samo naivac može misliti da se sva pompa oko njih događa zbog toga što nije prihvaćeno da se drže za rukice i da si daju pusice u javnosti. *

A svi koji misle da im se treba omogućiti posvajanje djece neka rode dijete pa neka im ga daju na posvajanje. Svijet je stvarno otišao u 3 P.M. , nismo zaslužili da postojimo.

dr.jubar
Ukupno postova: 132
Post Postano: 13.11.2011. 22:43 
Naslov:  

mučki provokator je napisao/la:
Što im se više prava da, više će ih tražit. Tako možemo očekivati prednost pri zapošljavanju, pri upisu na fakultete, pri posvajanju djece i vjerojatno prednost na raskršću osijek031.com smile

Pa samo naivac može misliti da se sva pompa oko njih događa zbog toga što nije prihvaćeno da se drže za rukice i da si daju pusice u javnosti. *

A svi koji misle da im se treba omogućiti posvajanje djece neka rode dijete pa neka im ga daju na posvajanje. Svijet je stvarno otišao u 3 P.M. , nismo zaslužili da postojimo.

1. ne traže oni nikakvu prednost, nego samo ravnopravnost sa svim drugim članovima duštva.

2. nadam se da će moderatori reagirati na zazivanje hitlera.

Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu.
Ingo

Ukupno postova: 3470
Post Postano: 13.11.2011. 23:10 
Naslov:  

vecina ovih komentara kao da su prepisana iz nekakvog prirucnika KKK kada se razgovaralo o pravima crnaca.

sasvim je razumljivo da su crnci niza rasa i da se bitno razlikuju od nas normalnih, kakva oni prava sad hoce ? dali smo im posebne kvartove, imaju posebne autobuse, cak smo im i plazu samo za njih dali, a oni se sad bune.

tako to i pocne, prvo ti crnci traze jednaka prava, pa ce onda sutra traziti jos i vise a sta cemo onda mi bjelci ?

Skoči u forum: