Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 70855 Spol:  Nebitno
|
 Djelatnici jedne osječke građevinske tvrtke već godinama gotovo polovinu plaće primaju u bonovima koje mogu iskoristiti u trgovinama široke potrošnje samo jednog trgovačkog lanca.
Ova praksa isplate plaće nije strana ni brojnim drugim tvrtkama, a posebno trgovačkim poduzećima, koja djelatnike uz pomoć bonova prisiljavaju da svoju plaću troše unutar same tvrtke. Najtužnije je što se na ovu ustaljenu i ilegalnu praksu praksu više nitko i ni ne osvrće.
“ Već ne znam kuda bih od sramote pred rodbinom i prijateljima. Svaki mjesec ih 'žicam' da otkupe dio mojih bonova kako bih imala dovoljno novca za plaćanje režija. No, sada mi više ni to nije dovoljno. Suprug i ja imamo kredit u 'švicaricima', rata kredita nam se u posljednjih godinu dana poduplala. Meni treba moja plaća u novcu, ne mogu bonovima plaćati kredit! No, u firmi se tako što ne smije ni spomenuti! Kao da je posve normalno da nam se plaća isplaćuju na takav način”, priča ogorčena Osječanka koja radi u građevinskoj tvrtki.
Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Osječko-baranjsku županiju, potvrđuje njene navode te dodaje kako je pravda za našu sugovornicu, i druge Osječane u sličnoj situaciji, teško dostižna.
“ Znamo da postoji praksa u nekoliko osječkih tvrtki, od kojih je jedna i u državnom vlasništvu, u kojima se ljudima plaće isplaćuju u bonovima. Pokušali smo tomu doskočiti na različite načine, ali bez uspjeha. Jedino inspekcija može zaustaviti poslodavca u takvoj praksi i kazniti ga. No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. Ljudi tada lako odustaju od istine jer ne žele na sebe preuzeti odgovornost da svi zaposleni ostanu bez posla”, objašnjava Kopić.
Regresi i božićnice
Prošla su i vremena kada je većina osječkih tvrtki regres te božićnice i uskrsnice isplaćivala u gotovini. No, kako objašnjavaju iz SSSH, ovdje nije riječ o ilegalnom poslovanju.
“ Iako ljudima bonovi nisu baš uvijek po volji, u ovom slučaju to su dodaci na redovna primanja i oni ne moraju biti u novcu. Najčešće je samim kolektivnim ugovorom određeno kako se regres i pokloni za Božić i Uskrs mogu isplatiti u novcu ili naravi”, kaže Frano Kopić.
Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Isis/Foto-arhiv 031 |
|
|
|
|
 |
Brick Top
Ukupno postova: 708 Spol:  Muško
|
No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. ”, objašnjava Kopić.
|
Ovo kao iz kakve serije ili filma! |
|
|
|
|
 |
francika
Ukupno postova: 2791 Lokacija: Osijek Spol:  Nebitno
|
Sam sindikat obavještava poslodavce a ne inspektori, govorim iz osobnog iskustva. Nevjerovatno je to kako se sindikat sada hvata za slamku kako bi izbjegao vizitu USKOK-a.
Bježite radnici od sindikata jer ako se njima povjeravate to je isto kao da se povjeravate poslodavcu koji Vas je oštetio! |
|
_________________ U svakom kukolju ima i žita. |
|
|
 |
-nella-
Ukupno postova: 1739 Lokacija: zemlja čudesa Spol:  Žensko
|
Ovo je čisti horor.
Prije nekoliko godina moj očuh radio je u jednoj privatnoj firmi koja ga je U CIJELOSTI isplaćivala u bonovima za Konzum. Pa ti 'oćeš - nećeš.
Stoka odvratna.
Bolje bi bilo da živimo u robovlasništvu, jer onda su stvari barem bile crno na bijelo. Znalo se da moraš rintačit i da nemaš nikakva prava. A sad smo u demokratskom društvu gdje postoje ljudska pa tako i radna prava, ali ih svi zaobilaze. Život u iluziji gori je od robovlasništva. |
|
|
|
|
 |
ms.bovary Ukupno postova: 16 Spol:  Nebitno
|
Zašto nitko ne napiše IME te "jedne građevinske tvrtke" i ime "tog trgovačkog lanca"?!
Pa neka se zna...
Nije mi jasno, kako takvim stvarima stati na kraj? Kad je cijeli sustav uhodan...  |
|
|
|
|
 |
silence
Ukupno postova: 1135 Spol:  Nebitno
|
Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio. |
|
|
|
|
 |
porezni obveznik
Ukupno postova: 347 Lokacija: Osijek Spol:  Nebitno
|
Mislio sam da se radi o jednoj firmi iz PNV-a kako ga zovu tamošnji stanovnici. |
|
_________________ ˝Najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi je privatizacija˝.
Borislav Škegro |
|
|
 |
Sokios
Ukupno postova: 26 Lokacija: Retfala Spol:  Muško
|
Pa šta je sad čudite? Pa to je javna tajna da dosta osječkih firmi isplačuje plaću u bonovima tajkunskog trgovalkog lanca koji ima ovlasti tiskati vlastiti novac - bonove i s njima zatvarati svoje obveze. Taj trgovački lanac s sjedištem u Zagrebu, a svi znamo o kome se radi svaki mjesec tiska desetke milijuna kuna u svom novcu bonovima, zašto bi oni morali dignuti kredit da plate svoje obveze kad mogu ukljućiti printer i natiskati si koliko im treba. Nije problem u poslodavcima koji isplačuju plaće u njihovim bonovima nego u tome što netko dopušta da postajemo banana država u kojoj jedan majmun s dvorcem u Zagorju ( i helikopterom) pravi budale od svih nas. Btw i ja sam radio do nedavno u jednoj Osječkoj firmi i dobivao sam pola plaće u bonovima tog lopova.
Osobno znam da u barem 3 velike firme u Osijeku radnici dobivaju pola plaće u K bonovima. |
|
|
|
|
 |
cavino Ukupno postova: 202 Spol:  Muško
|
de navedite ime firme..koji moj je štitite? treba sve javno prozvat..i onda ko u Kini..robija il metak u glavu..pas mater.. |
|
|
|
|
 |
ms.bovary Ukupno postova: 16 Spol:  Nebitno
|
Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio.
|
Na novinara i mislim. Čemu pisati o saznanju, a ne o firmi?!
Isto tako je mogao napisati pamflet o krizi, jadu, bijedi i siromaštvu u Osijeku. Bez imena. I svi bi se i dalje zgražali kako nam je žao tih ljudi.
Ako ne ide inspektoratom, zašto ne anonimno podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu? Pa neka istražuju.
Ah da, netko će dobiti dojavu i prije nego se to dogodi...  |
|
|
|
|
 |
crveni Ukupno postova: 457 Lokacija: Mannheim Spol:  Nebitno
|
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307079.html
Novinar i sindikalist su neuki debili. Ili neka prenesu informaciju sa ful podacima ili neka je u opće ne prenose. Tj. ili neka se obojica bave svojim zanimanjima sukladno propisima ili neka se u opće više nikad ne bave sa svojim zanimanjima. Jer su, očigledno, debili. |
|
|
|
|
 |
Boost Ukupno postova: 765 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
U kojem svijetu vi živite? Jel vama jasno da šačica moćnika vodi ovu državu i da je onaj tko ima para iznad zakona? Neće jedan novinar ugrožavati svoju egzistenciju i posao zbog ilegalnih poslodavaca...
Očito je da im čak niti inspekcija ništa ne može...kamoli novinar... |
|
|
|
|
 |
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
u bilo kojoj ozbiljnoj državi to bi se lako riješilo. kad bi inspekcija radila u strogoj tajnosti, za buduće korake znalo samo 2-3 ljudi (pa bi se znalo i odakle cure informacije), a onda se nenajavljeno zaletili po sumnjivim firmama, da vidiš šta bi sve našli. ovako, kad je vlada slizana s najmoćnijima u gospodarstvu, nema niti političke volje da se to riješi. |
|
|
|
|
 |
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol:  Žensko
|
Tetak mi radi u Osijek-Koteksu, i koliko mi je poznato, dobivali su bonove za "super povoljni" Konzum. |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
 |
pritykaty
Ukupno postova: 13 Spol:  Nebitno
|
strašno, ali istnito.. jadni ljudi. |
|
|
|
|
 |