Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70855
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.10.2011. 19:00 
Naslov:  Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Djelatnici jedne osječke građevinske tvrtke već godinama gotovo polovinu plaće primaju u bonovima koje mogu iskoristiti u trgovinama široke potrošnje samo jednog trgovačkog lanca.

Ova praksa isplate plaće nije strana ni brojnim drugim tvrtkama, a posebno trgovačkim poduzećima, koja djelatnike uz pomoć bonova prisiljavaju da svoju plaću troše unutar same tvrtke. Najtužnije je što se na ovu ustaljenu i ilegalnu praksu praksu više nitko i ni ne osvrće.

Već ne znam kuda bih od sramote pred rodbinom i prijateljima. Svaki mjesec ih 'žicam' da otkupe dio mojih bonova kako bih imala dovoljno novca za plaćanje režija. No, sada mi više ni to nije dovoljno. Suprug i ja imamo kredit u 'švicaricima', rata kredita nam se u posljednjih godinu dana poduplala. Meni treba moja plaća u novcu, ne mogu bonovima plaćati kredit! No, u firmi se tako što ne smije ni spomenuti! Kao da je posve normalno da nam se plaća isplaćuju na takav način”, priča ogorčena Osječanka koja radi u građevinskoj tvrtki.

Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Osječko-baranjsku županiju, potvrđuje njene navode te dodaje kako je pravda za našu sugovornicu, i druge Osječane u sličnoj situaciji, teško dostižna.

Znamo da postoji praksa u nekoliko osječkih tvrtki, od kojih je jedna i u državnom vlasništvu, u kojima se ljudima plaće isplaćuju u bonovima. Pokušali smo tomu doskočiti na različite načine, ali bez uspjeha. Jedino inspekcija može zaustaviti poslodavca u takvoj praksi i kazniti ga. No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. Ljudi tada lako odustaju od istine jer ne žele na sebe preuzeti odgovornost da svi zaposleni ostanu bez posla”, objašnjava Kopić.

Regresi i božićnice

Prošla su i vremena kada je većina osječkih tvrtki regres te božićnice i uskrsnice isplaćivala u gotovini. No, kako objašnjavaju iz SSSH, ovdje nije riječ o ilegalnom poslovanju.

Iako ljudima bonovi nisu baš uvijek po volji, u ovom slučaju to su dodaci na redovna primanja i oni ne moraju biti u novcu. Najčešće je samim kolektivnim ugovorom određeno kako se regres i pokloni za Božić i Uskrs mogu isplatiti u novcu ili naravi”, kaže Frano Kopić.

Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Isis/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Brick Top

Ukupno postova: 708
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2011. 19:46 
Naslov:  Re: Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!

Redakcija 031 je napisao/la :
No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. ”, objašnjava Kopić.

Ovo kao iz kakve serije ili filma!

francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 10.10.2011. 19:51 
Naslov:  

Sam sindikat obavještava poslodavce a ne inspektori, govorim iz osobnog iskustva. Nevjerovatno je to kako se sindikat sada hvata za slamku kako bi izbjegao vizitu USKOK-a.

Bježite radnici od sindikata jer ako se njima povjeravate to je isto kao da se povjeravate poslodavcu koji Vas je oštetio!

Ukupno postova: 1739
Spol: Žensko Žensko
Upozorenja : 1
Post Postano: 10.10.2011. 20:13 
Naslov:  

Ovo je čisti horor.

Prije nekoliko godina moj očuh radio je u jednoj privatnoj firmi koja ga je U CIJELOSTI isplaćivala u bonovima za Konzum. Pa ti 'oćeš - nećeš.

Stoka odvratna.

Bolje bi bilo da živimo u robovlasništvu, jer onda su stvari barem bile crno na bijelo. Znalo se da moraš rintačit i da nemaš nikakva prava. A sad smo u demokratskom društvu gdje postoje ljudska pa tako i radna prava, ali ih svi zaobilaze. Život u iluziji gori je od robovlasništva.

ms.bovary
Ukupno postova: 16
Post Postano: 10.10.2011. 21:35 
Naslov:  

Zašto nitko ne napiše IME te "jedne građevinske tvrtke" i ime "tog trgovačkog lanca"?!
Pa neka se zna...

Nije mi jasno, kako takvim stvarima stati na kraj? Kad je cijeli sustav uhodan... Rolling Eyes

silence

Ukupno postova: 1135
Post Postano: 10.10.2011. 21:50 
Naslov:  

Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio.

porezni obveznik

Ukupno postova: 347
Post Postano: 10.10.2011. 22:12 
Naslov:  

Mislio sam da se radi o jednoj firmi iz PNV-a kako ga zovu tamošnji stanovnici.

Sokios

Ukupno postova: 26
Post Postano: 10.10.2011. 22:35 
Naslov:  

Pa šta je sad čudite? Pa to je javna tajna da dosta osječkih firmi isplačuje plaću u bonovima tajkunskog trgovalkog lanca koji ima ovlasti tiskati vlastiti novac - bonove i s njima zatvarati svoje obveze. Taj trgovački lanac s sjedištem u Zagrebu, a svi znamo o kome se radi svaki mjesec tiska desetke milijuna kuna u svom novcu bonovima, zašto bi oni morali dignuti kredit da plate svoje obveze kad mogu ukljućiti printer i natiskati si koliko im treba. Nije problem u poslodavcima koji isplačuju plaće u njihovim bonovima nego u tome što netko dopušta da postajemo banana država u kojoj jedan majmun s dvorcem u Zagorju ( i helikopterom) pravi budale od svih nas. Btw i ja sam radio do nedavno u jednoj Osječkoj firmi i dobivao sam pola plaće u bonovima tog lopova.

Osobno znam da u barem 3 velike firme u Osijeku radnici dobivaju pola plaće u K bonovima.

cavino
Ukupno postova: 202
Post Postano: 10.10.2011. 22:37 
Naslov:  

de navedite ime firme..koji moj je štitite? treba sve javno prozvat..i onda ko u Kini..robija il metak u glavu..pas mater..

ms.bovary
Ukupno postova: 16
Post Postano: 10.10.2011. 23:30 
Naslov:  

silence je napisao/la :
Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio.

Na novinara i mislim. Čemu pisati o saznanju, a ne o firmi?!
Isto tako je mogao napisati pamflet o krizi, jadu, bijedi i siromaštvu u Osijeku. Bez imena. I svi bi se i dalje zgražali kako nam je žao tih ljudi.

Ako ne ide inspektoratom, zašto ne anonimno podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu? Pa neka istražuju.

Ah da, netko će dobiti dojavu i prije nego se to dogodi... Rolling Eyes

crveni
Ukupno postova: 457
Post Postano: 11.10.2011. 2:09 
Naslov:  

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307079.html

Novinar i sindikalist su neuki debili. Ili neka prenesu informaciju sa ful podacima ili neka je u opće ne prenose. Tj. ili neka se obojica bave svojim zanimanjima sukladno propisima ili neka se u opće više nikad ne bave sa svojim zanimanjima. Jer su, očigledno, debili.

Boost
Ukupno postova: 765
Post Postano: 11.10.2011. 8:17 
Naslov:  

U kojem svijetu vi živite? Jel vama jasno da šačica moćnika vodi ovu državu i da je onaj tko ima para iznad zakona? Neće jedan novinar ugrožavati svoju egzistenciju i posao zbog ilegalnih poslodavaca...
Očito je da im čak niti inspekcija ništa ne može...kamoli novinar...

DonQuijote

Ukupno postova: 4291
Post Postano: 11.10.2011. 8:28 
Naslov:  

Boost je napisao/la:
U kojem svijetu vi živite? Jel vama jasno da šačica moćnika vodi ovu državu i da je onaj tko ima para iznad zakona? Neće jedan novinar ugrožavati svoju egzistenciju i posao zbog ilegalnih poslodavaca...
Očito je da im čak niti inspekcija ništa ne može...kamoli novinar...

u bilo kojoj ozbiljnoj državi to bi se lako riješilo. kad bi inspekcija radila u strogoj tajnosti, za buduće korake znalo samo 2-3 ljudi (pa bi se znalo i odakle cure informacije), a onda se nenajavljeno zaletili po sumnjivim firmama, da vidiš šta bi sve našli. ovako, kad je vlada slizana s najmoćnijima u gospodarstvu, nema niti političke volje da se to riješi.

Stella1989

Ukupno postova: 2929
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.10.2011. 9:01 
Naslov:  

ms.bovary je napisao/la:
Zašto nitko ne napiše IME te "jedne građevinske tvrtke" i ime "tog trgovačkog lanca"?!
Pa neka se zna...

Tetak mi radi u Osijek-Koteksu, i koliko mi je poznato, dobivali su bonove za "super povoljni" Konzum.

Ukupno postova: 13
Post Postano: 11.10.2011. 9:04 
Naslov:  

strašno, ali istnito.. jadni ljudi.

Skoči u forum: