@francika, prvo sam mislio da si sarkastican, ali ovo mozda i ima neke osnove. Naravno, uvjet je da ce se grad siriti, ali s obzirom da iz grada ljudi u posljednjih 20 godina bjeze - nazalost, nece biti realne potrebe za gradnjom tih pruga.
|
Nisam sarkastičan ali mi je žao što se grad i dalje pljačka jer u gradskoj vlasti ne postoje stručnjaaci koji bi radili na izradi GUP-a i razradi prioriteta investicija, već kukavice koje se ne usude suprostaviti lobijima privatnih interesa kriminalaca.
Muka mi je kad gledam kako policija također dolazi na sastanke u gradsko poglavarstvo braniti interese kriminalaca jer su glupi kao policajci.
Ove žute tramvajske linije su već i sada isplative i znatno bi povećale korištenje gradskog prijevoza jer vode u poslovne i rekreativne zone a i spriječile bi povećanje prometne gužve zbog toga. Dobra protočnost građanstva u poslovne zone povoljno bi utjecala i na razvoj poduzetništva jer bi građani jeftinije putovali na posao gradskim prijevozom a ne automobilima (time bi profitirao GPP dok benzinske postaje ne bi osjetile neki značajniji gubitak). Isto tako uz tramvajsku liniju bit će povoljnih zemljišta za gradnju obiteljskih kuća i poslovnih objekata što bi ove nesposobne građevinske kriminalne lobije koji opljačkaju grad odnosno građane za 10 milijuna kuna kad god im se prdne, konačno bacilo na kapitalističko tržište i skinulo sa komunističkih sisa grada Osijeka. Kao što su autoceste potrebne da bi netko poželio putovati Hrvatskom ili poslovati u njoj tako su i tramvajske linije potrebne Osijeku kako bi privlačile ljude da žive i rade u Osijeku, a ne da budemo "metropola" kako kaže Bubalo, sa provincijskim brojem stanovnika. Meni se čini da je njemu metropola na jezilu, ali provincija u mozgu, i da samo čeka da se vrati šerif pa da ode u hibernaciju negdje u New USA (Novi Sad) kao veleposlanik poput Kramarića.
Vjeruj Mungose mojoj intuiciji da bi te linije jaaako pozitivno djelovale na razvoj grada u gospodarskom smislu, a ne kao linija prema Višnjevcu provinciji prema kojoj teži Bubalo, jer za metropoli(s)tično razmišljanje ipak se razmišlja urbanistički a ne glasačko-provincijskom logikom.
A sve te pruge i dva mosta bi se mogle rješiti za 200 milijuna kuna i grad bi višestruko zaradio na poreznim nametima, zaustavio bi barem djelomično ako ne i potpuno iseljavanje Slavonaca u potrazi za rješavanjem egzistencije u drugim gradovima, GPP bi konačno poslovao pozitivno i Đapić bi opet imao što krasti kad bi klevetama došao na vlast.
Ali nije to toliko bitno, bitnije je oprati novac preko guzica maminih i tatinih koji se silno zalažu da imaju gdje prati svoje guzice jer su im i roditelji vjerovatno uključeni u pranje 200 milijuna kuna novca građana iz proračuna grada Osijeka.
Ova zelena tramvajska linija, po mojoj procijeni, realno bi bila potrebna tek za desetak ili više godina, a lijeva obala Drave (koja je 100 metara od centra grada) konačno bi dobila priliku da osvijetli i drugi obraz grada Osijeka.
I da zaključimo na kraju.
200 milijuna kuna za nesposobne kriminalne građevinske lobije za gradnju bazena za fine guzice
ili 200 milijuna kuna za urbanizaciju i gospodarski razvoj grada, i time jeftiniju poslovnu mobilnost svih građana Osijeka izgradnjom mostova i tramvajskih linija do poslovnih i rekreativnih zona.
Logički bi bilo zaključiti da je isplativije izgraditi 100.000 metara kvadratnih tramvajskih pruga i prometnica koje privlače novi kapital u gradski proračun, smanjuju nezaposlenost i povećavaju perspektivniju budućnost, ali ipak mi "logika" govori da je "isplativije" izgraditi 5.000 metara kvadratnih bazena za par finih guzica koje će ionako karte za bazen dobivati besplatno jer su kupljene novcem poreznih obveznika (opet na račun građana), iako će manje od 1% građana zapravo samo jednom godišnje otići na te bazene i morat će platiti kartu jer oni koji češće dolaze dobivaju karte besplatno (na račun građana), a ostalih 99% nikada ih neće ni vidjeti.
Logično je da će "Logika" pobijediti i da će se bazen koji će poslovati sa gubicima graditi za 200 milijuna kuna a ne mostovi i tramvajske pruge koje bi donosile profit.