Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osijek mora vratiti svoj građanski duh

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70891
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.08.2011. 19:00 
Naslov:  Osijek mora vratiti svoj građanski duh
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Profesionalni turistički vodič Vlado Pest veliki je zaljubljenik u Osijek. Smatra da naš grad najbolje određuju stihovi Branka Mihaljevića: “Moj Osijek pored Drave pun je sunca, miran i tih”.

Grad na Dravi stoljećima je privlačan mnogim narodima i naraštajima, a danas je to grad svih nas, njegovih stanovnika i dobronamjernih posjetitelja.

"Naš Osijek ima ljepota koje ne možemo sresti nigdje drugdje, po njima je poseban i privlačan. Najljepši ures grada je rijeka i njezine obale. Posjetitelji kažu da Osijek leži pružen pored Drave, a zelenilom uz obalu kao da se stopio sa svojom rijekom. Upravo su obale Drave s uređenim šetnicama, cvjetnjacima, drvoredima i perivojima jedinstvenost u Hrvatskoj, ali i Europi. Možemo se pohvaliti najduljom šetnicom uz rijeku u Europi, a kruna osječke promenade je pješački Most mladosti, sagrađen prije 31 godinu. Oboje su prepoznatljivi znameni svojstveni samo Osijeku." kaže Pest.

Ipak, najljepši (i najstariji) dio grada je Tvrđa. Jedinstvena je to gradska cjelina baroknoga sloga, savršeno graditeljski uređena još prije 300 godina, svjedok gradskoga i građanskoga života našega grada od davnina.

Jedinstvenost našega grada njegovo je zelenilo raspoređeno u 18 gradskih perivoja. Najstariji na Trgu Svetoga Trojstva više ne postoji, a nastao je prije točno 300 godina. Osijek je najzeleniji grad naše domovine. Posebnost našega grada također su građevne cjeline nastale prije stotinjak godina u klasicističkom slogu, bogataške secesijske stambene zgrade te osječki središnji trgovi, oaze jedinstvenosti oblika i namjene zgrada.”, kaže Pest.

Na ponos su nam crkve većinom baroknog sloga, no ističe najveću - crkvu svetih Petra i Pavla koja 111 godina grad čini znamenitim kao što je bio naš Osječanin, biskup dr. Josip Juraj Strossmayer, čijom nakanom i zalaganjem je i sagrađena. Od novih građevnih ostvarenja ističe pješački most kod željezničkog kolodvora i novu poslovno-stambenu zgradu u Ulici Hrvatske Republike.

Najviše mi je žao što se naš Osijek “raspalančio” i izgubio građanski uljudbeni duh koji je grad takav kakav jest i stvorio. Nadajmo se da je to prolazna pošast koja će nestati i da će naš Osijek opet biti grad po mjeri svojih stanovnika. Ima toliko toga dobroga i lijepoga u Osijeku da prolazna površnost ne može uništiti ono što je nastajalo milenijima postojanja našega naselja uz Dravu." zaključuje Pest.

“NE” stihijskom graditeljstvu

Mnoštvo je građevina i pojava s kojima se ne možemo podičiti. Među njima je i stihijsko graditeljstvo nakon Domovinskoga rata, kao i najraznovrsnija ustakljenja balkona i lođa na stambenim zgradama, zbog čega Osijek sve više liči na albanske i bugarske gradove. Također, smeta mi što je Tvrđa najzapušteniji, pa stoga i sve manje privlačan dio grada. Kakvo je tu stanje pokazuje jedan jedini mali “špeceraj”, a u Tvrđi nema ni jedna knjižara. Grad nam gubi uljudbenu osobinu opadanjem broja posjetitelja kina, kazališta, izložbi i drugih kulturnih događanja, kaže Pest.

Crveni tramvaj
Tramvaj gradom vozi već 127 godina, no jedina ploča s natpisom Tramvajska stanica odavno je u muzeju. Smeta me sveprisutna prometna neuljuđenost, mnogo prometnih znakova nepropisno je postavljeno, a problem su i putokazi. Primjerice, ne postoji natpis Tvrđa i Kopački rit, koji trebaju turistima. Naš grad je izgubio i boju vozila gradskoga prometa. Crveni tramvaji vozili su više od stoljeća, autobusi oko pola stoljeća, zatim su prebojani u modro. Tako je uništen jedan brand grada, zaključuje Pest.

Tekst: Vesna Latinović/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 08.08.2011. 21:04 
Naslov:  

G. Pest, svaka čast. U par rečenica prokazati sav primitivizam novopečenih zaslužnika, prvoboraca, vlastodržaca i trulih političara nije lako. No, sad će vam polupismeni Hdssb-ovčići, Hsp-ejčići i ostali profiteri reći onu staru, a dobru - barem se gradi!

Vilenjak
Ukupno postova: 442
Upozorenja : 1
Post Postano: 08.08.2011. 21:08 
Naslov:  Re: Osijek mora vratiti svoj građanski duh

Redakcija 031 je napisao/la :
Profesionalni turistički vodič Vlado Pest veliki je zaljubljenik u Osijek. Smatra da naš grad najbolje određuju stihovi Branka Mihaljevića: “Moj Osijek pored Drave pun je sunca, miran i tih”.

to jeste pjesma koja najbolje opisuje (predratni) Osijek, samo... ona ne opisuje grad, vec palanku. nema smisla podebljavati pojedine rijeci / termine, na koncu bi podebljao cijelu pjesmu.

Moj Osijek pun je sunca,
uz Dravu miran i tih,
za mene ostat' će uvijek
najljepša pjesma i stih.

Moj grade pored Drave,
tu mladost moja je sva,
u svakom kamenu tvome
krije se ljubav bez dna.

Kad svjetla gasnu
i mjesec se pojavi mlad,
na obali Drave
umoran odmara grad.

Moj Osijek pun je sunca
uz Dravu miran i tih,
za sve nas ostat' će uvijek
najljepša pjesma i stih.

dakle, ne radi se ovdje o gradjanskom, vec o malogradjanskom duhu. sorry Vlado, ali to je tako.

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Spol: Muško Muško
Post Postano: 08.08.2011. 21:25 
Naslov:  

Tko kaže da je Osijek izgubio građanski i uljudbeni duh!?
Zar nismo dobili spomenike Paji Borasu, Mati Šabanu, crvenom fići..
Gastronomska ponuda grada je proširena otvaranjem pečenjarnice u zgradi HNK, čevabdžinice na benzinskoj pumpi, kioska za kebab u Županijskoj i Ulici Republike, kamp prikolica u staroj baroknoj tvrđi koje također nude delicije s roštilja...
Bezlične gradske kavane su prenamjenjene u suvremene drogerije.
Još da se napokon zatvore ona stara ružna kina u centru...
Napokon u Osijeku imamo poštenu i kriminalom neokaljanu vlast građanske provenijencije i modernih svjetonazora koja nam garantira očuvanje kulturnog identiteta grada kao i daljnji progres na tom polju.
Pa šta još hoćete???

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 08.08.2011. 21:49 
Naslov:  

PreacheR je napisao/la :
Gastronomska ponuda grada je proširena otvaranjem pečenjarnice u zgradi HNK, čevabdžinice na benzinskoj pumpi, kioska za kebab u Županijskoj i Ulici Republike, kamp prikolica u staroj baroknoj tvrđi koje također nude delicije s roštilja...
Napokon u Osijeku imamo poštenu i kriminalom neokaljanu vlast građanske provenijencije i modernih svjetonazora koja nam garantira očuvanje kulturnog identiteta grada kao i daljnji progres na tom polju.
Pa šta još hoćete???

Fali janjetine s ražnja negdje u centru, samo ne znam jel bi bilo bolje ispred katedrale, na trgu A. Starčevića, trgu Slobode (Ante Gotovine) ili možda vol na ražnju na Zrinjevcu.

Boost
Ukupno postova: 765
Post Postano: 08.08.2011. 21:49 
Naslov:  

Više birtija, ovako mladi nemaju gdje izlaziti....

Mrky007
Ukupno postova: 490
Post Postano: 08.08.2011. 21:53 
Naslov:  

treba nekih urbanih festivala i jaazz klub negdje. Treba house disco, neki pravi punk bar i tako . sve cajke

zen031
Ukupno postova: 1236
Post Postano: 08.08.2011. 23:49 
Naslov:  

@Franc
Što fali janjetini ili volu? A kobasice na Oktoberfestu bi ti bile ok?

Ja mislim da nam treba više duhovnosti (u bilo kojem obliku), okrenutosti čovjeka k čovjeku i sve na tu foru.

dino_bno

Ukupno postova: 1157
Post Postano: 09.08.2011. 0:58 
Naslov:  Re: Osijek mora vratiti svoj građanski duh

Malo medijske paznje uvijek dobro dode Wink

Ingo

Ukupno postova: 3470
Post Postano: 09.08.2011. 8:48 
Naslov:  

PreacheR je napisao/la :
Pa šta još hoćete???

nemoj se ni saliti na ovakav nacin, jer mnogi nisu u stanju u tvom postu prepoznati sarkazam nego ce ga doslovno shvatiti.

mozda tvoje tvrdnje cak upotrijebe i neki gradski duznosnici u nekom od svojih govora velicajuci svoje uspjehe Wink

porezni obveznik

Ukupno postova: 347
Post Postano: 09.08.2011. 10:38 
Naslov:  

[quote="PreacheR"]
Pa šta još hoćete??

Svaka čast Confused

Otofx
Ukupno postova: 168
Post Postano: 09.08.2011. 15:05 
Naslov:  

Ovo zasigurno neće pomoći: http://bit.ly/pGOb2G

Vilenjak
Ukupno postova: 442
Post Postano: 09.08.2011. 15:20 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la :
PreacheR je napisao/la :
francika je napisao/la :
Ingo je napisao/la :
porezni obveznik je napisao/la :

decki, cudite me (najblaze receno). zaigrao turisticki vodic na osjetila, pa ostali bez vida? u redu, to je njegov posao, ali koje je vase opravdanje? malo je koji tekst tako dobro ocrtao palanacki duh kao ovaj. samo, ne objekta (Osijeka), vec subjekta (turistickog vodica). mozda vam treba mala pomoc / naocale? okej, pomoc stize. ako treba, podebljat cu vam i rijeci / termine s desne strane ekrana. nemoj samo da na koncu ispadne kako ne zelite vidjeti (tj. da ste, pu, pu, daleko bilo, palancani).

Skriveno: 

francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 09.08.2011. 17:23 
Naslov:  

Vilenjak pročitaj malo bolje pa ćeš vidjeti da se u potpunosti slažemo sa člankom i da se sprdamo sa palanačkim duhom grada, ali ni ne može biti drugačije kad smo na prvoj liniji balkana i vlast nam je uvijek bila palanačka koja nam ne dozvoljava da se civilizacijski razvijamo.

Duminske Trake

Ukupno postova: 401
Post Postano: 12.08.2011. 23:39 
Naslov:  

Da bi se Osijeku vratio njegov stari duh trebalo bi provesti etničko čišćenje...ali zapravo ne na bazi nacionalnosti nego stupnju kriminaliteta i lopovštine kod određenih ljudi.

Skoči u forum: