Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nakon kazni za ruševine, po džepu i zbog pročelja!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70855
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.08.2011. 7:24 
Naslov:  Nakon kazni za ruševine, po džepu i zbog pročelja!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon niza godina neuspješnih apela upućenih vlasnicima ruševnih zgrada, Grad je napokon počeo ozbiljno kažnjavati. Na adrese njih 17 već su stigle prve novčane kazne i prekršajne prijave, a ako ruševni objekti ne počnu nestajati, ubrzo slijedi novi krug financijskih sankcija.

- "Novčane kazne nisu jednokratne i one će se iznova naplaćivati sve dok vlasnici objekata ne uklone opasnost koja prijeti građanima. Vjerojatno svaka dva do tri mjeseca. Na taj se način ne ostavlja prostor za bilo kakve kalkulacije. S obzirom na to da nakon prvih novčanih sankcija nije sanirana ni jedna opasna građevina, upozoravamo vlasnika da će ubrzo ponovno dobiti kazne. I tako sve dok se ne počnu savjesno ponašati. Ništa im ne vrijedi žaliti se na kazne, u konačnici će ih ionako sve morati platiti i još podnijeti trošak rušenja. To vrijedi i za objekte čiji je vlasnik Republika Hrvatska poput Plavog radiona”, kaže Ivica Završki, predsjednik Odbora za komunalnu infrastrukturu GČ Gornji grad, koja je projekt uklanjanja ruševina pokrenula prije nekoliko godina.

Završki dodaje kako je od svih 18 vlasnika najopasnijih ruševina za koje su poslana prva upozorenja pred kažnjavanje, na njih pozitivno reagiralo najprije pet vlasnika, no u konačnici je opasnu ruševinu uklonio samo jedan.

- "Obvezali su se da će svoje ruševine sanirati kroz dva mjeseca i mi smo imali razumijevanja misleći da će obvezu ispuniti. No, kako to nisu učinili, i oni su dobili kazne", zaključuje Završki.

Novčane kazne zbog zanemarivanja pročelja na svojim nekretninama prvi put upućene su na adrese triju osoba. I to najprije vlasniku napuštene zgrade na Trgu Ante Starčevića koja se godinama smatra najvećim gradskim ruglom, a onda i vlasnicima stambene zgrade u Kapucinskoj 42 te vlasniku hotela Royal (Kapucinska 34).

Autor: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/foto-arhiv 031

Zadnja promjena: Redakcija 031; 05.08.2011. 21:00; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
valent
Ukupno postova: 172
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.08.2011. 10:30 
Naslov:  

Hoće li grad naplaćivati i kazne sam sebi? Vlasnik sam stana čije je pročelje u jako lošem stanju. Za održavanje uplaćujem godinama u fond pričuve kojim barata gradski zavod za stanovanje. Kako je grad većinski vlasnik stanova na toj čestici ja nemam pravo novac iz pričuve potrošiti na obnovu pročelja, a grad to ne čini već godinama.

Krovovi su također u katastrofalnom stanju i svugdje propuštaju, svoj dio krova sam morao vlastitim sredstvima popraviti nakon sto mi je Zavod za stanovanje odbio zahtjev da MOJ dio novaca potroši na moj dio krova.

I dalje više tisuća mojih kuna stoji na računu, s njima ne mogu ništa, a sve popravke radim svojim novcem jer bi i moj stan propao kao što propadaju gradski stanovi.

Ako vas zanima kako izgleda to pročelje provezite se pored Reisnerove 58 (između Zrinjevca i kružnog toka).

registered as user #367004 with the Linux Counter, http://counter.li.org.
ICQ: 2125241, Skype: valent.turkovic, MSN: [email protected]
cane

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 02.08.2011. 20:35 
Naslov:  

Mnoga bi se procelja i popravila, no medjutim spadaju pod spomenik kulture pa se ne smiju dirati.

Ukupno postova: 163
Post Postano: 03.08.2011. 11:17 
Naslov:  

cane je napisao/la :
Mnoga bi se procelja i popravila, no medjutim spadaju pod spomenik kulture pa se ne smiju dirati.

Smiju, ali ne na vlastitu ruku, nego pod uvjetima koje propisuje nadležni Konzervatorski odjel sukladno Zakonu.

Bojana

Ukupno postova: 142
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 03.08.2011. 15:23 
Naslov:  

Dobar dio kuće u Kapucinskoj 42 bio je nacionaliziran nakon 1945. i poslovni prostori su bili u vlasništvu grada sve do negdje 1997. godine! Najam istih prostora je 50 godina naplaćivao grad Osijek, a kada je napokon riješena denacionalizacija, pravim vlasnicima su neki od prostora vraćeni pod nepromjenjivim ugovorom o najmu koje je potpisala tadašnja gradska vlast. Treba li napomenuti da su u najmu prostora bile neke od osoba iz gradskog kriminalnog miljea koje je trebalo još i isplatiti kako bi iz istog izašli! Vlasnik kuće, naime, još uvijek plaća kredit koji je podigao da bi dotičnu osobu mogao isplatiti, ne bi li otišla iz prostora i ne bi li ga se moglo dati u najam nekom drugom i po nekoj drugoj cijeni.
Ista je kuća bila na vrhu liste za obnovu čije bi financiranje subvencionirao grad Osijek, jer su se vlasnici prvi na nju i prijavili. No, od spomenutog projekta nije nikada bilo ništa.
Kuća je također spomenik kulture i po zakonu se mora renovirati u dogovoru s Konzervatorskim odjelom, što naravno, znatno podiže cijenu zahvata.
Da rezimiramo, bivša država je otela, grad se godinama time debelo okoristio i sada još imaju drskosti prijetiti kaznama.

www.centargea.com
cane

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 03.08.2011. 17:18 
Naslov:  

a_reel je napisao/la:
cane je napisao/la :

Smiju, ali ne na vlastitu ruku, nego pod uvjetima koje propisuje nadležni Konzervatorski odjel sukladno Zakonu.

A uvjet je taj da ti konzervator mora biti prisutan cijelo vrijeme, i to masno plaćaš. Pa onda ti on sere kako smiješ a kako ne smiješ... Sve u svemu nemaš šanse ako nemaš jako puno para.

Skoči u forum: