Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 71269 Spol:  Nebitno
|
Crveni fićo je oštećen! Ni deset dana nakon što je postavljena umjetnička instalacija na platou pokraj raskrižja Vukovarske i Trpimirove, mjesta gdje je 27. lipnja prije 20 godina Branko Breškić zaustavio svojeg crvenog fiću ispred nemilosrdnog tenka JNA - čina koji je postao simbolom otpora, a poslije i pobjede golorukog naroda pred nadmoćnim agresorom - na karoseriji automobila vide se prva oštećenja.
Ovaj put nije riječ o novom vandalskom ispadu, već je fićo postao žrtva svoje popularnosti - novi spomenik, ovaj put s fićom koji gazi 36 tona težak tenk T-55, odlično je primljen među građanima. Umjetnička instalacija postavljena na inicijativu gradskog Odbora za branitelje, od otkrivanja vrvi ljudima, najviše obiteljima s malom djecom - prolaznici zastaju i fotografiraju spomenik, a roditelji djeci objašnjavaju što on predstavlja.
Upravo to - očuvanje povijesti i spomen na to kako se stvarala Hrvatska - efekt je koji se želio postići. Nažalost, dječja znatiželja i razigranost ujedno su i glavni krivac za oštećenja na spomeniku. Djeca se penju na tenk, ali i na fiću, zbog čega su udubljeni hauba i krov automobila. Traže ulaz i istražuju detalje - doznali smo da su ošećeni i spremnici za alat smješteni na boku tenka.
- Oduševljeni smo, kako mi u Odboru, tako i gradonačelnik, prijmom instalacije među građanina. Tim više, ne želimo postavljati ogradu ili vratiti zaštitara jer to ne bi bilo to; želimo da ona živi s građanima, da ju djeca mogu dodirnuti i slikati se, no molim još jednom sve sugrađane da čuvaju i sami pripaze na spomenik. Fićo je ipak 30 godina star, te molim roditelje da ne puštaju djecu da se penju na njega - apelira predsjednik Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić.
Autor: Mario Mihaljević/ Glas-Slavonije.hr
Foto: Mica St Laurent |
|
|
|
|
 |
Ro3y Ukupno postova: 132 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
neka ga sabiju, onda će ga trebati maknuti. |
|
_________________ Fuš King! |
|
|
 |
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol:  Nebitno
|
|
|
 |
Boost Ukupno postova: 765 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Vandalizam već od malih nogu
Šteta, uživo mi ova "instalacija" izgleda super, puno bolje nego na slikama. |
|
|
|
|
 |
Hrska Ukupno postova: 51 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
...a zamislite da se fićo jednostavno postavio na neki pijedestal... sa spomen pločom koja opisuje što fićo predstavlja... kontam da bi bilo jeftinije od tenka... |
|
_________________ Ako snove ne možeš ostvariti u stvarnosti, ostvari ih u snovima!
STIPU GATIBO! |
|
|
 |
tamna strana
Ukupno postova: 3515 Lokacija: Čepin Spol:  Muško
|
trebalo bi pustiti struju u taj tenk i ficu....pa neka djeca navale sa skakanjem...... |
|
_________________ najbolje je biti glup, gluh, nijem i lijep
U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI..... |
|
|
 |
boban_os
Ukupno postova: 95 Spol:  Nebitno
|
Nebi jer je tenk doniran.. |
|
|
|
|
 |
zlusch
Ukupno postova: 2038 Lokacija: Sjenjak Spol:  Muško
|
|
|
 |
dim Ukupno postova: 168 Spol:  Nebitno
|
Vandalizam, i sam sam vidio što se tamo događa prije 3 dana. Znajući kakovi smo trebalo je postaviti ogradu visoku najmanje 3 metra, a ne ići na povjerenje, jer to kod nas ne pali. To rade djeca, gdje su tu njihovi roditelji, oni su krivci. Svidio se kome taj spomenik ili ne (po meni je dobar i simolizira stvarno događanje i to je trebalo označiti), isto se dešava sa ostalim spomenicima, novim fasadama, igralištima. Jednostavno rečeno divljaštvo komu treba stati na kraj. Sve kritike koje sam do sada sam uputio na bilo koju temu su samo zato što volim ovaj grad i želio bih da bude bolje nego što jest. |
|
|
|
|
 |
inspektormaska Ukupno postova: 343 Spol:  Nebitno
|
"umjetnička instalacija" da baš.... |
|
|
|
|
 |
Brick Top
Ukupno postova: 708 Spol:  Muško
|
Ma svjedok sam tome gotovo svaki dan jer prolazim tom rutom... dječurliji je to novo igralište, pentraju se kao majmuni po tom spomeniku. Sramota, ali ne njihova, nego njihovih roditelja.  |
|
|
|
|
 |
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
to su monstrumi, a ne djeca ... jugonostalgicari i komunjare. gdje su oni bili 91.?
ali ... nije mi jasno ... gazit tenk moze, a djete od 4 godine mu ulubi haubu ?? kak to ? |
|
|
|
|
 |
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol:  Muško
|
|
|
 |
zlusch