Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol:  Muško
|
 Gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa zamjenicima Danijelom Lovoković i Ivanom Vrdoljakom i suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima američkih investitora tvrtke ICM Inc i projektantima buduće tvornice etanola u Osijeku.
Pročitajte i: Amerikanci ulažu sto milijuna eura, Osijek postaje proizvođač etanola!
Gradsko vijeće Grada Osijeka krajem 2010. godine donijelo je Odluku o davanju suglasnosti na zamjenu nekretnina (čestica) s Republikom Hrvatskom na lokacijama Luka Osijek i Jug IV, odnosno području na kojem će biti izgrađena najsuvremenija tvornica biogoriva - etanola. Očekivani početak radova na njenoj izgradnji je 11. kolovoza 2011., a završetak u roku od godine dana, kako bi se „uhvatila“ žetva 2012.
Tvornici će biti potrebno oko 450.000 tona kukuruza godišnje, odnosno oko 45.000 hektara zasađenih površina, a trebala bi osigurati (uključujući kooperante) posao za oko 1.000 ljudi.
Kako bi poštivali dinamiku predviđenih rokova, investitori i projektanti zatražili su potporu i pomoć Grada u ishođenju potrebne dokumentacije u Katastru i Zemljišnim knjigama, a razgovaralo se i o mogućnosti drugačijeg obračuna komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti.
Jasenka Mađarević/Osijek.hr |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
 |
Dovla Šex
Ukupno postova: 165 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Uh, skoro sam pao u nesvjest kad sam vidio da se u Osijeku otvara neka tvornica a ne trgovački centar. Ma jel to moguće ?! |
|
_________________ Don't wait for the perfect moment...Take the moment and make it perfect... |
|
|
 |
audiworld
Ukupno postova: 2078 Spol:  Nebitno

|
ma ja sam šokiran.. 1000 ljudi koji će nešto stvarat???? ja ne mogu vjerovat |
|
_________________ .... alergičan na seljačine, primitivce, podobne i ine..... volim i ocvale studente.. alergičan na marijuanu... tu travu treba tretirat pesticidima |
|
|
 |
zuvvu
Ukupno postova: 212 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
hvala dragom Bogu vise jedna pozitivna vijest!
ali... gotova tvornica u roku godinu dana?!  je, je, to mozda negdje drugdje. amerikanci nisu racunali da je hrvatska "kolijevka civilizacije". dolina eufrata i tigrisa je goli tuki za nas! kad ekipa arheologa nanjusi tri novcica, dva kostura i jednu keramicku zdjelu, otvorenje tvornice se odgada za kolovoz 2019. |
|
|
|
|
 |
Kostur
Ukupno postova: 97 Lokacija: Osijek grad na Dravi Spol:  Muško
|
Ok za neku tvornicu ali na Jugu IV? Gradit ce se tvornica uz sama gradska naselja? Koji je mudrac to smislio? |
|
|
|
|
 |
Commander Ukupno postova: 76 Spol:  Muško
|
Ja ne mogu vjerovati.... prva tvornica došla s ponudom i oni odma nasjeli... mislim drago mi je zbog radnih mjesta, ali ovo je stvarno svinjarija: tvornica etanola?!?!?!... ako mislite da govorim krivo istražite malo po internetu pa ćete vidjeti da se u Americi tvornice etanola grade isključivo u pustinjama i da u krugu od 100km oko tih tvornica nema apsolutno ničega (zašto je tako baš se pitam??!), a da ne spominjem to kako te tvornice iscrpljuju goleme količine vode za koje je potrebna posebna infrastruktura...... najžalosnije je to kako se mi hvatamo za sve što nam serviraju ni ne promišljajući o posljedicama..... |
|
|
|
|
 |
Yoanna35 Ukupno postova: 350 Spol:  Nebitno
|
Ovoj osobi iznad....ja ne mogu vjerovati nakon bar 5-6 članaka o ovom projektu momak promašio priču...Dakle ovako ZAMJENA zemljišta grad Osijek-država Hrvatska...onog u Slobodnoj zoni Nemetin i onog koje se sad imenuje kao JUG IV .... Tvornica će se izgraditi tamo gdje joj je i mjesto na području Slobodne zone, na potezu Nemetin-Sarvaš uz rijeku Dravu, a JUG IV će biti isključivo stambeno naselje.....
www.etanol.hr ako nekoga nešto pobliže zanima.. |
|
|
|
|
 |
audiworld
Ukupno postova: 2078 Spol:  Nebitno

|
ma ajmo mi njih sterat u klinac... šta će nam tvornice... daj nam avenue mall i portanove..to stvara vrijednost |
|
_________________ .... alergičan na seljačine, primitivce, podobne i ine..... volim i ocvale studente.. alergičan na marijuanu... tu travu treba tretirat pesticidima |
|
|
 |
Yoanna35 Ukupno postova: 350 Spol:  Nebitno
|
Posljedice su radna mjesta i nemam baš ništa protiv tvornice, a živim na Zelenom polju..mi ovdje navikli na dimljake samo neka ljudi rade....Beneton nije sigurno zagadio Dravu, svi imaju filtere, Šećerana ne loži ugalj..budimo realni ...tko god došao dobro došao..ovakav pamtenjakovič kao ti bi zaustavio svaki projekt..ovaj je zaustavljan 6godina i stvarno mi dragu čuti da će se uskoro zidati. |
|
|
|
|
 |
Gangula brate
Ukupno postova: 118 Spol:  Nebitno
|
Potpuno se slažem i podržavam Yoannu35, sve što je rekla je ispravno. U vrijeme kad su ljudi kruha gladni, kad je svaki treći bez posla, kad mladi ljudi gube svaku nadu u bilo kakav normalan život, otvaranje i jednog radnog mijesta je hvale vrijedno.
A da je baš toliko štetno kao što neki prićaju nebi baš rekao, pa ne grade nuklearku iako je danas normalna pojava da se čak i nuklearke grade u blizini ili u velikim gradovima.... |
|
|
|
|
 |
mali od čače Ukupno postova: 413 Lokacija: selo veselo Spol:  Muško
|
alaj ćemo svi hodati pijani kad neke pare procure, samo šišaj!  |
|
|
|
|
 |
zuvvu
|
Ja ne mogu vjerovati.... prva tvornica došla s ponudom i oni odma nasjeli... mislim drago mi je zbog radnih mjesta, ali ovo je stvarno svinjarija: tvornica etanola?!?!?!... ako mislite da govorim krivo istražite malo po internetu pa ćete vidjeti da se u Americi tvornice etanola grade isključivo u pustinjama i da u krugu od 100km oko tih tvornica nema apsolutno ničega (zašto je tako baš se pitam??!), a da ne spominjem to kako te tvornice iscrpljuju goleme količine vode za koje je potrebna posebna infrastruktura...... najžalosnije je to kako se mi hvatamo za sve što nam serviraju ni ne promišljajući o posljedicama.....
|
a da onda ti otvoris recimo tvornicu koja proizvodi svjezi planinski zrak? da recimo zaposlis 1000 ljudi u toj tvornici?
pa ja ne vjerujem... ima obitelji u kojima radi jedan (ili cak niti jedan clan) clan za 2500kn mjesecno i njih apsolutno nije briga jer su kruha gladni. ta ce tvornica biti barem 10 puta udaljenija od grada, nego sto je to nekoc bio OLT u svom puno pogonu, saponia... tada OLT, a sada saponia, nikome nisu smetali, a hoces reci da je ova tvornica veci oneciscivac od ove dvije nabrojane?
sto se tice vode... imas nepresusasn izvor vode, dravu.
btw, ne bi bilo lose oko te tvornice otvoriti par disko klubova i stvoriti meku za izlaske jer se nadam da ce biti nekih plinovitih nusprodukata fermentacije. pijan ko zemlja, a nisi ni lipe potrosio... vrhunski!  |
|
|
|
|
 |
|
hehehe.... smijem se i nemogu vjerovati kako ste naivni.... pa ljudi moji ova informacija na portalu je kao prvo prastara i netočna.... oni su dobili tek lokacijsku dozvolu što znači da mogu početi graditi zgradu koja može služiti isključivo kao trgovina, ali ne i kao tvornica tj. ne mogu trošiti više vode nego što im treba za sanitarne čvorove, osim toga toj tvornici je potrebno struje koliko troši ukupno 7 Osijeka, proizvodi enormne količine otpada, a to kako će cijena kukuruza, a s kukuruzom i cijena hrane enormno skočiti da i ne govorim... mislim tipično- naslov 1000 radnih mjesta i rajo veseli se... pa ne vjerujte baš svemu što vam serviraju.. ali dobro nek vam bude živi bili pa vidjeli u kolovozu....i na drugim portalima se piše da je Bubalo kazao kako će slijedeće godine zaživjeti pruga u Višnjevcu   ... toliko o našim novinarima |
|
|
|
|
 |
zuvvu
|
sta oni ne smiju crpiti vodu iz drave, nego samo iz gradske mreze?
jel nije taj otpad biorazgradiv i ubiti neki oblik gnojiva?
ovo nije provokacija, nego pitam da mi objasnis zato sto me to zanima.
a sto se tice struje, ne vjerujem da bi gradili tvornicu koju ne mogu "napojiti" strujom, a isto tako vjerojatno ce uzeti svoje kooperante (ne vjerujem bas da ce kupovati kukuruz od drzave i todorica) koji ce im proizvoditi kukuruz tako da mislim da ne bi trebalo utjecati na cijenu kukuruza. a i kad prodes malo slavonijom, ima more neobradivih i zaraslih povrsina... ja vjerujem da ima slobodnih kapaciteta za takvog jednog potrosaca.
uglavnom, stanje je ovdje toliko lose da ga ta tvornica ne moze unazaditi. |
|
|
|
|
 |
|
da bi crpio vodu iz Drave treba ti crpna stanica, cjevčina enormnih razmjera, jedno par godina da se to sagradi i da ne spominjem da može uništiti obaloutvrdu... sto se tice otpada sigurno nije u potpunosti biorazgradiv nego možda djelomično.... za struju iskreno neznam, ali znam da je potrebno puno energije.... za kukuruz bi bilo super da se uvozi ionako već previše izvozimo..... pa sigurno da ima zaraslih površina ali zašto onda nisu tražili lokacijsku dozvolu za te površine nego su već odredili lokaciju gdje će graditi?!?!
Gle ne morate mi vjerovati ja samo razmatram činjenice za koje pouzdano znam da vrijede ...samo ovaj zadni dio da su aktivirali pomoć grada se jednostavno ne uklapa u cijeli članak... valjda su najnajprije išli vidjeti u Katastar je li to izvedivo, a ne planirat gradnju pa onda usput provjeravati jel sve u redu što ti govori da je ubačen iz nekog prijašnjeg članka.....
i nemojte me krivo shvatiti- ja bih htio bar još 10 novih tvornica u Osijeku ali ova priča da će bit gotovo u roku od godine-dvije zdravorazumski i realno jednostavno ne drži vodu...možda će i biti tvornice ali u tako kratkom roku sigurno ne! |
|
|
|
|
 |
 |
|