Sezona svježeg povrća proteklih je dana izmamila velik broj građana na
glavnu osječku tržnicu koju su doslovce preplavile rajčice, špinat, mladi luk, rotkvice... Većina piljara prodaje ih pod “domaće” u koju se (ipak) sve češće
sumnja. Ponajprije kada je riječ o
rajčicama za koje mnogi tvrde kako ih je nemoguće uzgojiti “po domaći”, a da već početkom svibnja budu crvene, sočne i spremne za prodaju. No, građani ih kupuju s nadom da ipak na stol neće servirati GMO proizvod. I to po cijeni
od 12 do 18 kuna, ovisno o proizvođaču, s time da najjeftinije domaće rajčice dolaze iz
Gajića, u Baranji, one po 16 kuna su iz
Narda, pokraj Valpova, dok su
čepinske najskuplje i prodaju se po 18 kuna.
- Kupila sam kilogram domaće rajčice. Kažu da je uzgojena u Baranji, a budući da nije skupa odlučila sam provjeriti govore li istinu. Sve ću probati jednom. Ako rajčica bude dobra kupit ću ponovno, ako bude kao stiropor neću propasti za 12 kuna. Inače, domaće je uvijek lako za prepoznati, tako da ne me nitko neće prevariti dva puta - kaže
Melita Novoselac, koju smo zatekli u kupovni namirnica na tržnici. Uz rajčicu, kaže, kupila je i kilogram špinata, te dvije vezice mladog luka.
- Špinat sam platila osam kuna, a mladi luk tri kune po vezici. Tu se na prvi pogled vidi da je riječ o domaćim proizvodima, nema greške, kaže Melita.
Prema riječima piljara, uz svježe povrće Osječane proteklih dana na tržnicu mami i
domaće voće, ponajprije
jagode koje je moguće kupiti za iznimno povoljnih
15 kuna, za 500 grama. No, prilikom obilaska tržnice, oko 11 sati na njih nismo naišli.
- Za jagode treba doći ranije. Do 9 sati prodamo sve jagode koje donesemo, savjetuje jedna od prodavačica.
Tekst: I.Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/foto-arhiv 031