Kada su u pitanju
donacije, svima na pamet padaju nasmiješena lica dobročinitelja i potrebitih osoba objavljenih u u medijima. No osim onih koji daju drugima dijelom i zbog vlastite
promocije, mnogo je osoba dobrog srca koje na različite načine pomažu
anonimno. Njihova dobrota najviše dolazi do izražaja
uoči blagdana. Tomu godinama svjedoče djelatnici i korisnici osječkog
Doma za psihički bolesne odrasle osobe.
- Tijekom cijele godine dolaze nam pojedinci i udruge koje pomažu na različite načine, ali najviše ih se javlja uoči blagdana jer žele da i naši štićenici osjete blagdanski duh. Dolaze nam djeca izvesti priredbe, udruge donose darove, a pojedinci daruju sve ono za što misle da će nam dobro doći. Ima krasnih primjera nesebičnih ljudi. Posebno bih istaknuo dvije djevojčice koje su uoči blagdana organizirale akciju i prikupile sredstva za kupnju cvijeća kojim su ukrasile Dom. Nikada neću zaboraviti ni gospodina koji se nije htio niti predstaviti, a koji je samo došao i poklonio nam hladnjak i TV prijamnik - kaže
Ladislav Lamza, ravnatelj Doma.
Pojedinci u sjeni anonimnosti pomažu i
Dom za djecu i mladež Klasje. Također, ponajviše u vrijeme blagdana.
- Riječ je o različitim donacijama. Ljudi nam donose ono što misle da nam je potrebno. Većinom su to odjeća i igračke za naše najmanje korisnike. Oni ne žele da se njihovo ime spominje u javnosti i mi to poštujemo. Moram priznati da su nam svima upravo takve donacije najdraže, kaže
Nevenka Granić, ravnateljica "Klasja".
Donacije tijekom cijele godine
Da je među Osječanima mnogo onih koji su spremni pomoći bez obzira na to kojem ekonomskom sloju pripadali svjedoče iz
Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Moje dijete", koju anonimni pojedinci pomažu kako uoči blagdana, tako i cijele godine.
- Krasan primjer je jedna tvrtka koja nam svaki mjesec uplaćuje 500 kuna, no valja spomenuti i brojne pojedince koji mjesečno pomažu ozdravljenje naše djece s 50 ili 100 kuna. To su ljudi koji ni sami nemaju puno, ali ono što imaju dijele s drugima. Hvala im!, kaže
Goran Adamović, predsjednik udruge "Moje dijete".
Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: foto-arhiv 031