Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Velike tvrtke najavljuju nove investicije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69879
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.11.2010. 14:30 
Naslov:  Velike tvrtke najavljuju nove investicije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

S optimizmom, najavom novih poslovnih investicija i projekata, osječko-baranjsko gospodarstvo u gotovo svim granama, izuzevši sektor trgovine i tekstilne industrije, najavljuje iduću, 2011. godinu. Jasno je to naglašeno na jučerašnjoj sjednici Gospodarskog vijeća održanoj u HGK-Županijskoj komori Osijek koju je vodio predsjednik Komore Zoran Kovačević.

S druge strane podaci o poslovanju za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu prema referentnoj 2008. godini još uvijek pokazuju stagnaciju i pad gotovo svih rezultata, počevši od ostvarenih ukupnih prihoda, domaće potražnje, pada investicija u dugotrajnu imovinu, pa i broja zaposlenih.

- Procjenjujemo da ćemo kraj ove godine dočekati sa 23-24 milijarde kuna ukupno ostvarenih prihoda. Prije dvije godine ostvarili smo prihod od 28 milijardi kuna, s tim što se tada procjenjivalo kako bi ove godine, da se rast nastavio tadašnjim tempom, dosegnuli više od 30 milijardi kuna. To znači da smo u međuvremenu izgubili šest milijardi kuna očekivanog prihoda. U istom vremenskom omjeru prije dvije godine imali smo 24 tisuće nezaposlenih i 100 tisuća zaposlenih, danas je osam tisuća više nezaposlenih i deset tisuća manje zaposlenih. A očekivana projekcija išla je u smjeru 110 tisuća zaposlenih i 20 tisuća nezaposlenih - prezentirao je Kovačević. Prema tim podacima, u 2010. godini osječko-baranjsko gospodarstvo vratilo se na razinu iz 2006. godine.

U svemu ovome bilježi se i izražena insolventnost - neplaćene obveze županijskog gospodarstva dosegnule su ukupan iznos od 1,6 milijardi kuna (porast za 700 milijuna kuna), a broj tvrtki koje imaju teškoća u realizaciji dospjelih obveza je povećan za novih 500. Ipak, i u Kovačevićevom izvješću ukazalo se "svjetlo na kraju tunela" - vanjskotrgovinska razmjena u prvih devet mjeseci ove godine bilježi porast od 17 posto.

- Procjena je kako bi do kraja godine vanjskotrgovinska razmjena mogla dosegnuti iznos i do milijardu kuna, što u konačnici iznosi povećanje od 20 posto. To doista zajedno s prethodno iznesenim podacima može zvučati nevjerojatno, ali je odraz da kriza u državama inopartnerima prolazi - zaključio je Kovačević.

Zabrinjavajući pad trgovine s BiH

Zaključujući prikaz gospodarskih pokazatelja u ovoj godini, Kovačević se osvrnuo na zabrinjavajući pad trgovinske aktivnosti s tržištem susjedne Bosne i Hercegovine, na kojemu je u posljednje dvije godine izgubljena vrijednost u iznosu od 50 milijuna američkih dolara. Županijska komora Osijek će stoga u idućoj godini poticanjem susreta gospodarstvenika i organiziranjem nastupa na sajmovima intenzivirati suradnju gospodarstava Osječko-baranjske županije i BiH.

Tekst: Zdenka Rupčić/Dario Kuštro/Glas-Slavonije.hr
Foto: Goran Flauder/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
crveni
Ukupno postova: 457
Post Postano: 29.11.2010. 14:37 
Naslov:  

Hebo me pas ako ja vidim vezu između teksta i naslova Smile

suny
Ukupno postova: 24
Post Postano: 29.11.2010. 15:27 
Naslov:  

dozvoljavam istom psu da mi ucini isto sto i tebi. Smile)

zivio senzacionalizam!!

Leteci mungos

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 29.11.2010. 15:38 
Naslov:  

Uskoro ce izbori. Doduse, oni za mjesne odbore, ali opet izbori. Treba stvoriti pozitivno nabijenu maglu. Nama je zapravo super... grad obnovio rubnike, malo afalta, malo zaruljica i eto glasova.

U medjuvremenu ce se hijene nahraniti s onim sto se jos moze oglodati do kraja i to je to.

No, dobro je Kovacevic zakljucio. Razlika izmedju projekcije i stvarnih rezultata je 6-7 milijardi kuna. To jos gore zvuci kad se prevede u relativnu vrijednost - cca. 25%.

Hoce li prognozeri sada dobiti negativne poene, smanjenje placa i otkaze jer su krivo procijenili performanse lokalnog gospodarstva?!

Naravno da nece, kao sto nece ni jedna vlada snositi izravne posljedice zbog loseg proracuna. Nema odgovornosti, nema straha za fotelje. Mi placamo HGK da nam svako malo prepisu brojke iz izvjestaja DZS-a i glume hostese po sajmovima. Eto, za to svaki poduzetnik mora svaki mjesec izdvajati novce.

Zakon je uvodni pasus - na osnovu ovako losih rezultata oni u 2011. gledaju "s optimizmom". Hahaha. Prejebeno.

Ukupno postova: 1076
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.11.2010. 16:26 
Naslov:  

Ja u stvari ne znam koja je uloga HGK u našem društvu. Neka mi netko kaže čime to oni pridonose boljitku našega gospodarstva, osim što gutaju poprilične novce za svoje visoke plaće. Ovaj Kovačević tu drobi neku analitiku, prepisanu od DZS-a kao što kaže Mungos, umjesto da iznese nekakvu suvislu strategiju razvoja gospodrastva u županiji.

Ukupno postova: 2158
Post Postano: 29.11.2010. 17:16 
Naslov:  

PreacheR je napisao/la:
Ja u stvari ne znam koja je uloga HGK u našem društvu. Neka mi netko kaže čime to oni pridonose boljitku našega gospodarstva, osim što gutaju poprilične novce za svoje visoke plaće. Ovaj Kovačević tu drobi neku analitiku, prepisanu od DZS-a kao što kaže Mungos, umjesto da iznese nekakvu suvislu strategiju razvoja gospodrastva u županiji.

Jedina svrha HGK je da uhljebi ponešto Hdz-ovog ljudstva. Kadrovik je Nadan Vidošević, a u našoj nam miloj regiji, Zoran Kovačević, iz Koške, Hdz. Ako se ne varam, brat Dragana Kovačevića, Hdz.

Tamo se natrpalo toliko kvazi-stručnjaka, da ih se nećemo moći riješiti još desetljećima. Posao im je da putuju, žderu i piju na teret poreznih obveznika, objavljuju ovakve besmislene statistike, i tu i tamo baljezgaju o tome da treba povećati zaposlenost, konkurentnost, izvoz, i slična sranja.

Skoči u forum: