Prvo replay Mungosu na temu samozapošljavanja...ovako dipl.sam inžinjer prehrameben tehnologije, radila sam sedam godina kao administrativni tajnik, jer nije bilo love bez dana radnog staža, diplomirala sam i onda tražila ako ništa iskustvo..volontirala sam u jednoj osječkoj firmi misleći da ako se pokažem dobra mogu ostati, no problemčić je u osobama s dosta godina, nešto znanja i konkretno VŠS i strahom za radno mjesto, nakon toga sam otišla okolo tražiti posao..našla sam ga opet u jednoj osječkoj firmi..problem uzeli su me pa usput previdjeli da imaju nekoga na porodiljnom. U oba slučaja šefice su bile dosta starije osobe koje se klate okolo, koje nemaju nikakav afinitet prema novim tehnologijama, ne znaju strane jezike, koče uvođenje novih stanadarda i lažu pri tome prebacujući odgovornost na sebi podređene. One još jako dugo moraju raditi i ne znam što bi o tome rekla. E sad ako netko dobije priliku raditi i ostati u nekoj firmi tek sa preko 30 godina, onda ova suluda situacija kreće u smjeru da ću ja imati 30 godina staža sa točno 70g i ne znam kome se isplati da ja u pinoj snazi , pametna i sposobna sjedim doma, a da neznalice što podpisujem rade. Jedna od ovih dviju je točno 4 sata dnevno pila kavu, a kad posla nije bilo od 13 do 15 se čitao Gals Slavonije. E sad samozapošljavanje, za otvaranje proizvodnje bilo čega treba ti prvo znanje, a onda 1mil.kn, o buregđinicama ne ćemo, za otvaranje restorana isto tako, budući da nije postojalo usmjerenje nutricionist kad sam studirala mogu sada upisati stručni poslijediplomski do zvanja Mr specijalist nutricionizma , no ta škola košta 25 000 kn obrane, nakon toga bi mi trebalo nešto novaca za urediti ordinaciju, vaga za težinu , visinu i mjerač vitamina i minerala, mogla bi raditi savjetovanja o dijetama, za sportaše , bolesnike i sl. E sad ja nemam na sebi ništa osim bicikla i rola, živim u roditeljskoj kući i nemam jaja dići hipoteku na nešto što nije moje...pa da mi sad neki od vas pametnjakovića da savjet kakav privatluk da ja otvorim..ako ćemo se držati struke, što se ostalih eventualnih opcija tiče nisam pristalica fušeraja na temu ja sam ....pa ću otvoriti.... to mi se gadi i nikad ne ispadne dobro...stručno. Glede godpođe koja radi ponovit ću ono što mislim, 20% radnih mjesta je popunjeno ovakvim ljudima i to mi se gadi, ona radi u državnoj ljekarni, pa ako joj se radi neka otvori privatnu i tada me boli k...c hoće li radiditi dao 100-te. I na kraju jesu li moji roditelji koji su u životu stvarili naš dom, radili 30-34 g staža kreteni koji su se na normalan način povukli u mirovinu i ustupili radna mjesta nekim drugim mladim ljudima. I njima bi možda trebalo više novaca ali nisu gladni , živimo od 7000kn i to je ok, da su gladni radili bi i dalje na ugovoru o djelu, stari mi je bio prilična faca i na mjestu gdje je radio dan danas nema sličnog eksperta, umjesto toga on se bavi križaljkama, unucima i uživa u mirovini ne kao stepenici do groba nego kao normalnom razdoblju koje čovjek uživa jer je svoj radni vijek odradio. Pola nas to nečemo ni doživjeti. |