Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Pipunić: Imam rješenje za spas čepinske uljare

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69879
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.10.2010. 13:19 
Naslov:  Pipunić: Imam rješenje za spas čepinske uljare
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječka tvrtka Žito aktivno se uključila u rješavanje problema u kojima se nalazi IPK Tvornica ulja Čepin. Potvrdio nam je to jučer Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito, dodavši da će svoj prijedlog rješenja ponuditi Ministarstvu poljoprivrede i Zagrebačkoj banci, koja je blokirala žiro-račune čepinske uljare prije mjesec dana zbog nepodmirenih kreditnih obveza od oko 50 milijuna kuna. O detaljima Pipunić nije želio govoriti jer je to, kako je rekao, poslovna tajna, dodavši tek da se u rješenje problema trebaju uključiti svi, pa i sindikat.

IPK Tvornica ulja Čepin već se duže vrijeme nalazi u velikim problemima jer nad njezinim udjelima visi ovrha zbog koje ne može u privatizaciju za koju je odgovoran njezin vlasnik IPK Osijek d.d. jer je kao zalog vraćanja duga tvrtki IPK TSH Osječanki (također iz sustava IPK Osijeka), dao njezine udjele. Ovrha je zbog duga od oko 27 milijuna kuna iz 2001., koji sada s kamatama iznosi oko 60 milijuna kuna. U međuvremenu je IPK TSH Osječanka koja se nalazi u sustavu Kandit grupe (uz IPK Kandit, Kandit Premijer, te svinjogojske farme Lipovača - Prkos i farma muznih krava Holstein) pripala Žitu, koje do sada nije aktiviralo ovrhu.

Osim problema s ovrhom, IPK Tvornica ulja Čepin ima problem s dugovanjima prema bankama i dobavljačima koji iznose oko 20 milijuna eura. Nezadovoljstvo 214 radnika, koji rade u tri smjene i ne znaju kad će dobiti sljedeću plaću jer su blokirani računi tvrtke, kulminiralo je prije desetak dana kada su uvidjeli da im nitko ne želi pomoći. Pomoć su najviše očekivali od svog vlasnika - države, a kada je izostao odgovor premijerke Jadranke Kosor na njihovo pismo, kazali su kako ne žele doživjeti da njihova tvrtka bude samo još jedno propalo slavonsko poduzeće te najavili prosvjed za 18. listopada na Markovu trgu. Marko Pipunić, pak, kaže kako smatra da uljari neće pomoći prosvjedi.

- "IPK Tvornica ulja Čepin mora krenuti ispočetka i toga moraju biti svjesni svi. Ni ja nemam čarobni štapić koji može riješiti sve probleme, ali mogu samo reći da ću učiniti sve da se ta tvrtka spasi i radnici rade. Smatram da sam do sada već nekoliko puta dokazao kako sam u stanju podići posrnule tvrtke" - rekao je Marko Pipunić, te dodao da u slučaju Uljare, Žito neće nikoga otpuštati već će zapošljavati.

Najveći je dug uljare prema Zagrebačkoj banci, podignut za otkup sirovine od prije dvije godine, što zbog velikog dispariteta cijena (skupe sirovine i jeftinog proizvoda) nije mogla vraćati. Budući da nije bilo novca za nabavu nove sirovine, radnici Tvornice ulja Čepin gotovo dvije godine rade uslužnu doradu uljarica i proizvodnju ulja pod tuđim robnim markama, najviše za Žito i Agrokor. Budući da je Uljara rasprodala sve zalihe ulja pod svojim brendom, odnedavno čepinskog ulja više nema ni na policama trgovina.

Autor: Zdenka Rupčić/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sikki

Ukupno postova: 210
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.10.2010. 14:14 
Naslov:  

Smile

tamna strana

Ukupno postova: 3515
Post Postano: 13.10.2010. 14:30 
Naslov:  

cudo neviđeno...u Rvata....
prvo sve treba propasti..onda odjednom svi imaju rješenje za sve....
al nikako da se pronađe rješenje da nešto normalno funkcionira....

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
sikki

Ukupno postova: 210
Post Postano: 13.10.2010. 14:42 
Naslov:  

već davno viđen scenarij Smile
dobro uhodan i funkcionira odlično Smile

W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 13.10.2010. 15:55 
Naslov:  

tamna strana je napisao/la:
al nikako da se pronađe rješenje da nešto normalno funkcionira....

Pa rješenje se pronašlo davnih dana. Onog trenutka kad se firma privatizira, u njoj se dogodi čudo. Čim izađe iz državnog vlasništva, po mogućnosti za 1 kunu, firma uzleti kao avion. Evo Belje i Vupik već zarađuju milijarde, nakon godinu-dvije, i bez značajnijih investicija, a nedavno ih je "On" kupio iz milosrđa, da ne propadnu.

No sad je kasno da se o tome razmišlja. Očito je da ništa u državnom vlasništvu ne funkcionira, i zato sve treba ubrzano privatizirati.

PEGY

Ukupno postova: 2664
Post Postano: 13.10.2010. 15:58 
Naslov:  

Koliko ja znam pipuničevi zaposlenici su zadovoljni, imaju što raditi i redovito su i dobro plačeni. Naravno, trebaju i pošteno odraditi svoj posao.

snaša

Ukupno postova: 820
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.10.2010. 16:06 
Naslov:  

Slavonski superman...nema što !

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 13.10.2010. 16:36 
Naslov:  

Logičan scenarij. Žito drži Uljaru u šahu zbog tog duga TSH Osječanki od 60-ak milijuna kuna, osim toga, Uljara je dužna i samom Žitu neku lovu od ranije. Sve vodi tome da Žito preuzme Uljaru.
Bez obzira na sve, Žito može osigurati sirovinu za uljaru (suncokret i uljana repica), a vjerujem da neće biti otpuštanja.

Ukupno postova: 1173
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.10.2010. 18:25 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la :

No sad je kasno da se o tome razmišlja. Očito je da ništa u državnom vlasništvu ne funkcionira, i zato sve treba ubrzano privatizirati.

Dobro država zna što radi i kako radi..isti slučaj kao s kanditom..ruši cijenu, dovedi firmu pred stečaj i onda se pojavi spasitelj.

justice

Ukupno postova: 1371
Post Postano: 13.10.2010. 19:50 
Naslov:  

Da nije žalosno bilo bi smiješno...

Ukupno postova: 4727
Spol: Žensko Žensko
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 13.10.2010. 19:57 
Naslov:  

pitajte spasitelja koliko je ljudi od onis 400 otpustio što ih je kao primio velikodušno kad je tako spasio đakovštinu? svaki dan ih odjavljujem i slušam njihova iskustva sa spasiteljem, to je prežalosno...

Ukupno postova: 266
Post Postano: 13.10.2010. 20:47 
Naslov:  Re: Pipunić: Imam rješenje za spas čepinske uljare

Sve te državne firme imaju barem 30% viška zaposlenih, imaju stranački postavljenu upravu, uglavnom potpuno nesposobnu, bez ikakve (realne) vizije razvoja i napretka.
Nisu se u stanju prilagođavati tržištu, a vlada opće drpanje: od uprave na veliko do zaposlenika na sitno.
Vlada filozofija: sve je to državno, odnosno - ničije.
Dakle, samoposluga.

Privatnik postavlja sposobnu upravu koja zna što hoće; otpusti višak, uvede red i disciplinu, konkurentan i održiv proizvod - uglavnom ne izigrava socijalnu ustanovu.

Tko zna kako se u "Belju" radilo prije dolaska Todorića zna o čemu govorim.
Pljačkalo se i razvlačilo na sve strane.
Jasno da se na taj način ne može pozitivno poslovati.

Država je loš poslodavac jer, za razliku od "privatnika", zaposlenici su istovremeno i - glasači.
Pa im se nije dobro zamjeriti.

U cijeloj toj priči država bi trebala jedino voditi računa da se poštuju i provode zakoni - koji i danas postoje - o redovnoj isplati plaća, doprinosa, poreza, brzom sankcioniranju onih koji uzimaju a ne plaćaju itd.

Ingo

Ukupno postova: 3470
Post Postano: 13.10.2010. 21:01 
Naslov:  

PEGY je napisao/la :
Koliko ja znam pipuničevi zaposlenici su zadovoljni, imaju što raditi i redovito su i dobro plačeni. Naravno, trebaju i pošteno odraditi svoj posao.

Ja sam isto tako cuo samo lijepe rijeci od njegovih radnika.

Mira66
Ukupno postova: 4
Post Postano: 13.10.2010. 23:28 
Naslov:  

PEGY je napisao/la:

A posebno su zadovoljni radnici Đakovštine...

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 14.10.2010. 6:26 
Naslov:  

Mira66 je napisao/la :
PEGY je napisao/la:

A posebno su zadovoljni radnici Đakovštine...

Ako sam dobro informiran, Žito još uvijek nije vlasnik Đakovštine. Uzeli su u najam samo jedan dio pogona (mlin i silose) gdje su angažirali dio starih radnika Đakovštine. Jedan dio pogona (pekara i proizvodnja dizanih tijesta) je unajmljen od strane zagrebačkog PAN-PEK-a, pri čemu je također zaposlen jedan dio starih radnika.
Po pisanju medija, u Đakovštini je bilo cca 250 radnika viška (uobičajeno za firme u većinskom državnom vlasništvu), koji će vjerojatno ostati bez posla tko god postao novi vlasnik Đakovštine jer nijedan potencijalni kupac (investitor) ne može računati na rentabilost i održivost proizvodnje s tolikim viškom radnika.

Skoči u forum: