Prodavači na osječkoj Regionalnoj
veletržnici nude obilje
sezonskog povrća za spremanje
zimnice, ali žale se da nema kupaca, iako su cijene “
zamrznute” dvije godine.
Dok proizvođači ne žele trgovcima-preprodavačima
prodati robu, jer ju ne mogu naplatiti i, uz strah od
bankrota, nude je na tržnici, sve manje kućanstava pravi domaći ajvar, kuha rajčicu, kiseli krastavce, ciklu, kupus i feferone, a gradske obitelji više ne kupuju krumpir i luk na vreće.
-
"Došao sam iz Donjeg Miholjca u Osijek kupiti ajvaricu koju ću ispeći i zamrznuti da imam kad mi djeca dođu u goste. Lani sam u kotlu kuhao ajvar i još ga ima. Kupujem i domaći grah, ne onaj kineski, jer se u ekspres loncu kuha sat vremena. Krastavce se ne isplati kiseliti, jer u veletrgovini na sniženju mala staklenka stoji 6-7 kuna”, kaže
Željko Smrekar.
Osječki supružnici
Ivica i
Gordana kupili su ajvaricu, patlidžane i feferone za 20-ak teglica ajvara jer, kažu, uz trud je najukusnije domaće, makar više stoji.
-
“Nemamo komu prodati povrće, bankrotirat ćemo! Kad pomru stari koji prave zimnicu, neće biti ni nje. Mladima je lakše kupiti jeftinije u trgovini”, kaže Virovitičanin
Krunoslav.
No, kupovina "
gotovog" ukiseljenog povrća nije toliko povoljna kao što se građanima na prvi pogled čini. Ako se
usporede cijene povrća sa veletržnice i one gotovih proizvoda u staklenkama na policama trgovačkih centara lako je zaključiti kako se spravljati
zimnicu u vlastitom domu još uvijek
isplati. Naime, ukupno, na mjesečnoj zalihi ukiseljenog povrća prosječna četveročlana obitelj može uštedjeti
104 kune, odnosno za šest mjeseci, koliko se obično staklenke zimnice zadržavaju smočnici, čak
624 kune! Dovoljno za, primjerice, pokrivanje troška grijanja u blagdanima "
osiromašenom" siječnju.
Tako, dok je cijena staklenke ajvara od 700 grama u trgovini
21 kunu, u kućnoj radinosti ista se količina može napraviti za samo
8 kuna, a teglicu feferona od 620 grama koja u trgovinu košta
14 kuna kod kuće je moguće istom namirnicom napuniti za
pet kuna. Najviše se može uštedjeti na ukiseljenoj paprici, kupusu i cikli. Dok "
obiteljsko" pakovanje od 2.400 grama paprike punjene s kupusom u trgovini košta
40 kuna, kod kuće se isti proizvod može napraviti za
10 kuna! Ukiseljena cikla u tegli od 2.400 grama koja u trgovini košta
27 kuna, u vlastitom domu se da spraviti za samo
7 kuna. Isplativo je i kiseliti kupus. Glavica ovog ukiseljenog povrća u trgovini drži cijenu od
10 kuna po kilogramu, a na veletržnici mu je cijena samo
2 kune. Čak je i na krastavcima ušteda moguća. Na količini od 2.400 grama razlika u cijeni između gotovog i domaćeg proizvoda je
9 kuna.
Autor:
Nevenka Špoljarić/Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto:
Cacan/foto-arhiv 031