Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječke ulice ipak neće imati bijelo-plave zebre

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71257
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.07.2010. 16:00 
Naslov:  Osječke ulice ipak neće imati bijelo-plave zebre
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek ipak neće imati bijelo-plave zebre ni na jednom pješačkom prijelazu, te time nije prihvaćen prijedlog Olivera Grigića, poznatog arhitekta i ravnatelja županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

On se, naime, njime htio nadovezati na nedavno započet projekt postavljanja siluete zelenog i crvenog “Šetača” na osječke pješačke semafore, što je Grad načelno prihvatio i zatražio suglasnost mjerodavnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. No dok je semaforski “Šetač” dobio zeleno svjetlo Ministarstva, bijelo-plave pješačke zebre, dakle u bojama koje su simbol Osijeka, odbijene su.

- "Prijedlog je bio da se između postojećih bijelih linija na zebrama, bar u središtu grada, asfaltna podloga na kolniku oboji u plavo, i time dobije još jedna prometna zanimljivost Osijeka. No iz Ministarstva nam je stigla odbijenica kako to nije sukladno važećem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama i stoga projekt neće biti proveden. Ne znamo zašto jer nigdje izričito ne stoji da cesta mora biti sadašnje, sive boje", ističe Zdravko Orešković, voditelj Odsjeka za promet Grada Osijeka.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo, kojemu se projekt svidio, naglasio je "kako ne komentira odbijene projekte". Autor ideje Grigić kazao je kako mu je jako žao, ali još jednom će osobno provjeriti na osnovi čega je točno Ministarstvo odbilo njihov prijedlog.

Autor: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
inspektormaska
Ukupno postova: 343
Post Postano: 19.07.2010. 16:04 
Naslov:  

kakva banalna glupost... mjesto da rade nešto oni se zajebavaju sa idiotarijama...

centurion
Ukupno postova: 938
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.07.2010. 16:09 
Naslov:  

šteta..predobra stvar

Ukupno postova: 640
Post Postano: 19.07.2010. 16:35 
Naslov:  

ajmo cijeli grad obojati u šahovnicu...............da se pridruzim debilnim idejama

centurion
Ukupno postova: 938
Post Postano: 19.07.2010. 16:38 
Naslov:  

Vic.Mackey je napisao/la:
ajmo cijeli grad obojati u šahovnicu...............da se pridruzim debilnim idejama

uistinu debilna ideja.
par bijelo plavih zebri u centru je ok(meni) a cijeli grad u sahovnici je debilno

btw. ja znam da bi vecina vas ovdje na forumu koji mrze sve hrvatsko i vezano uz Osijek i Hrvatsku stavila ovakve zebre:

Ukupno postova: 413
Post Postano: 19.07.2010. 17:11 
Naslov:  Re: Osječke ulice ipak neće imati bijelo-plave zebre

ja sam za...gledajući s prometnog aspekta,lakse bi bila uocljiva ta plava boja na asfaltu,nego postojeca siva,barem bi se malo isticalo i bilo bi lakse za uočavanje,ne bi se stapalo sa cjelokupnim sivilom ceste, a mozda bi i onda to bolje uocavanje dovelo do manje stradavanja pjesaka na pjesakim prijelazima..tko zna Wink..

tamna strana

Ukupno postova: 3515
Post Postano: 19.07.2010. 17:47 
Naslov:  

mali od čače je napisao/la:
ja sam za...gledajući s prometnog aspekta,lakse bi bila uocljiva ta plava boja na asfaltu,nego postojeca siva,barem bi se malo isticalo i bilo bi lakse za uočavanje,ne bi se stapalo sa cjelokupnim sivilom ceste, a mozda bi i onda to bolje uocavanje dovelo do manje stradavanja pjesaka na pjesakim prijelazima..tko zna Wink..

nekima ne pomaže ni crveno na semaforu..a kamoli obilježeni pješacki prijelaz...(ovo se odnosi na pješake a bome i na vozace)

no budimo realni...
odustajanjem od ove ideje mnogi ostaju zakinuti...
pa recimo...pogotovo oni koje bi trebalo prvo malo podmazati da se to ostvari...pa od firmi koje bi ofarbale to za duplu vecu lovu nego štto inace košta....pa onda kad bi ofarbali odjednom bi došli na ideju da to nije sukladno prometnim pravilima odnosno zakono o sigurnosti na cestama...pa bi odna opet morali nekome platiti (plus koja vecera za direktore) da se to ponovno prefarba i vrati na prvotnu boju..

definitivno velika šteta što ovakva nadasve ako ne i nadasve genijalna ideja nije zaživjela

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 19.07.2010. 17:48 
Naslov:  

To je dobra ideja samo ako će Oliver Grigić sam platiti boju, a molerski rad obaviti volonteri, recimo, mladež Hdssb-a (ako nisu svi u nadzornim odborima). Kad se zebra uprlja nakon 2 dana, pa opet bude crna, treba riješiti i tko će ju prati.

Pitanje je samo kako je ova bezvezna stvar uopće došla u medije, a također, slažem se, i što smeta Ministarstvu plavo bijela zebra (iako to onda više nije prava zebra, jer zebra ima crne pruge). Možda da se napravi studija utjecaja čudne zebre na promet, plati se Prometnom fakultetu u Zagrebu milijun kuna da u pauzi između štancanja kupljenih diploma prouči problem, a konzultira se i neka ekološka udruga da li ima što protiv zebre sa plavim prugama.

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 19.07.2010. 18:01 
Naslov:  

Citiram članak 69. Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (N.N. 33/205):
Clanak 69.
Oznake na kolniku bijele su boje.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovog clanka, žutom bojom obilježavaju se:
– oznake mjesta na kolniku i nogostupu na kojima je zabranjeno parkiranje;
– crta za odvajanje traka za kretanje vozila javnog prijevoza putnika;
– oznake parkirališnog mjesta za osobe s invaliditetom (slika H48);
– oznake kojima se obilježavaju mjesta za odredene namjene (autobusna stajališta, taxi–vozila,
policija, biciklisticke i pješacke staze i dr.);
– naprave za smirivanje prometa (umjetne izbocine i uzdignute plohe),
– oznake kojima se privremeno preusmjerava promet (privremena regulacija prometa) i
obilježavaju privremene opasnosti na kolniku.

Mogao bih se složiti s gospodinom Oreškovićem jer u ovom članku zakonodavac propisuje samo boju oznaka na kolniku. Općenito, u cijelom pravilniku nigdje nije propisana boja samog kolnika. Koliko ja znam postoje i kolnici od crvenog asfalta (osobno sam ih vidio u Italiji, pa čak i u Srbiji kod Pančeva).

Dokle god nije izričito napisano da se zebra ucrtava bijelom bojom isključivo na sivu asfaltnu podlogu, ovaj pravilnik će se moći dvojako tumačiti.

Ukupno postova: 4
Post Postano: 19.07.2010. 21:39 
Naslov:  

Autor ideje gosp. Grigić je autor i velebnog zdanja, spomenika kod šetača....zašto me ne čudi i ova "orginalna" ideja????

spin.
Ukupno postova: 26
Zabranjen pristup
Post Postano: 19.07.2010. 21:48 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la :
To je dobra ideja samo ako će Oliver Grigić sam platiti boju, a molerski rad obaviti volonteri, recimo, mladež Hdssb-a (ako nisu svi u nadzornim odborima). Kad se zebra uprlja nakon 2 dana, pa opet bude crna, treba riješiti i tko će ju prati.

Pitanje je samo kako je ova bezvezna stvar uopće došla u medije, a također, slažem se, i što smeta Ministarstvu plavo bijela zebra (iako to onda više nije prava zebra, jer zebra ima crne pruge). Možda da se napravi studija utjecaja čudne zebre na promet, plati se Prometnom fakultetu u Zagrebu milijun kuna da u pauzi između štancanja kupljenih diploma prouči problem, a konzultira se i neka ekološka udruga da li ima što protiv zebre sa plavim prugama.

XXX

S malim dodatkom; ja bih drugu Grgiću savjetovao da si sašije odijelo na plavo bijele pruge i u njime šeta gradom pa ako reakcija građana bude pozitivna prefarbamo zebre, a zakone RH ko šljivi. Ionako Osijek i cijeli istok Hrvatske su u Hrvatskoj samo kad je u tijeku kakva predizborna kampanja.

Živjela SiSS!!!

t0nka
Ukupno postova: 1
Post Postano: 19.07.2010. 22:24 
Naslov:  

i treba mu tako, sad nek vidi kako je to kad ti odbiju projekt i ne možeš dobiti lokacijsku dozvolu jer ti je stol u dječjoj sobi u projektu širine 50 cm (a koji je ucrtan čisto forme radi..)

Ukupno postova: 84
Spol: Žensko Žensko
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 19.07.2010. 23:22 
Naslov:  Re: Osječke ulice ipak neće imati bijelo-plave zebre

Ajmo samo nek se nešto radi može i žuto zeleno. Crying or Very sad Crying or Very sad

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 20.07.2010. 7:24 
Naslov:  

spin. je napisao/la:
W.M. Felt je napisao/la :

XXX

... ja bih drugu Grgiću savjetovao da si sašije odijelo na plavo bijele pruge i u njime šeta gradom ...
Živjela SiSS!!!

Njemu treba odjelo sa pertlama na rukavima (boja nije bitna)

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Inertia
Ukupno postova: 236
Post Postano: 20.07.2010. 12:27 
Naslov:  

tamna strana je napisao/la :

no budimo realni...
odustajanjem od ove ideje mnogi ostaju zakinuti...
pa recimo...pogotovo oni koje bi trebalo prvo malo podmazati da se to ostvari...pa od firmi koje bi ofarbale to za duplu vecu lovu nego štto inace košta....pa onda kad bi ofarbali odjednom bi došli na ideju da to nije sukladno prometnim pravilima odnosno zakono o sigurnosti na cestama...pa bi odna opet morali nekome platiti (plus koja vecera za direktore) da se to ponovno prefarba i vrati na prvotnu boju..

definitivno velika šteta što ovakva nadasve ako ne i nadasve genijalna ideja nije zaživjela

Zaboravio si samo da se u međuvremenu boja s asvalta počela ljuštiti (iako ima garanciju u trajanju od 20 godina), pa prvo treba ponovno obojati, a onda dolazi na red ovo tvoje.

Skoči u forum: