Vanjska temperatura zraka je
36 stupnjeva u hladovini, vrućina je nesnosna, ambulante su pune ljudi koji su kolabirali, a vi uživate daleko od sunca, u rashlađenom prostoru...
Zvuči kao raj na zemlji? Upravo suprotno, ako je taj
"rashlađeni prostor" hladnjača u kojoj temperature dosežu i
minus 25 stupnjeva i ako je posao takav da dnevno morate ući i izići iz hladnjače
dvadesetak puta. Koliki je to
temperaturni šok, provjerili smo u pogonima tvrtke Mesna industrija Ravlić UTD.
-
"Općenito, mesarski posao je težak i zahtjevan, a k tome radnici u hladnjačama ljeti imaju potpuno suprotan problem od onih koji, recimo, na suncu asfaltiraju ceste ili rade na gradilištima... Najhladnije su 'minus komore' u klaonicama stoga moraju svakako imati pretprostor za aklimatizaciju, u kojemu je temperatura ljeti negdje na sredini, dakle između nula i pet stupnjeva Celzijevih. U njemu se radnici tijekom ulaska i izlaska zadržavaju po nekoliko minuta, dok odjenu i svuku zaštitnu odjeću", objašnjava
Davor Mikulić, izvršni direktor tvrtke.
Taj režim novinar i fotoreporter Glasa isprobali su i na
vlastitoj koži. Stojeći na ulazu u pretprostor, promatrali smo i snimali
skladištare kako usred srpnja na sebe navlače kombinezon, kaput, kapu i rukavice te otvaraju vrata hladnjače. Teško je opisati šok koji tijelo osjeti kada vas nakon nesnosne sparine odjednom obavije
ledeni dim iz hladnjače i zapuhne jednako neizdrživa hladnoća.
-
"Unatoč svim zaštitnim mjerama, jasno je kako je to vrlo stresno za organizam, posebice jer oni u više navrata moraju ulaziti i izlaziti u relativno kratkom vremenu. Takve aktivnosti imamo svaka dva-tri dana, prilikom utovara i istovara smrznutog mesa. Na takvim poslovima izmjenjuje se petnaestak radnika i mi se trudimo izmjenjivati ih što češće, kako nitko u kontinuitetu ne bi predugo radio u 'minus komori'", zaključuje
Mikulić.
Josipu Bariću, skladištaru u tvrtki Ravlić čiji smo ulazak u "minus komoru" jučer snimili, nije bilo do razgovora nakon "akcije". Iako je tek izišao iz hladnjače, vani se brzo uznojio pod kaputom i kapom. "Ha, što da radimo, takav je posao... Po zimi je, naravno, bolje raditi kada su temperature otprilike iste vani i unutra... Teško je s ove vrućine prelaziti u smrznuti prostor. Ovaj posao radim tri godine i, srećom, do sada nisam osjetio nikakve veće šokove ili druge zdravstvene tegobe", zaključio je Barić.
Autor:
Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr