Tijekom prvog polugodišta 2010. godine u osječkom
Zavodu za javno zdravstvo mikrobiološki je prekontrolirano
stotinjak uzoraka hrane i to od pekarskih proizvoda, preko mesa, ribe do gotovih jela i sladoleda.
-
"Vezano uz sladoled i ostale lako pokvarljive namirnice u samo nekoliko uzoraka ustanovljena je prisutnost tzv. indikatorskih bakterija. Ovi nalazi mogu upućivati na nedostatno pridržavanje dobre higijenske prakse od strane tih subjekata u poslovanju s hranom ili na neadekvatne uvjete čuvanja hrane tijekom povišenih temperatura. Treba, međutim, naglasiti kako uzorkovanje tih namirnica jačim intenzitetom tek slijedi tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci, s obzirom na njihovu pojačanu proizvodnju i konzumaciju" - stoji u priopćenju Hrvatske agencije za hranu, koje potpisuje glasnogovornica
Sara Mikrut.
No iako
stroža kontrola sladoleda i gotovih jela te salata u trgovačkim centrima tek kreće, u slučaju da sumnjate na
bakteriološku neispravnost hrane, uzorak možete i sami donijeti na postupak kontrole. Naime, sve fizičke i pravne osobe zainteresirane za analizu pojedinih uzoraka mogu ih dostaviti
ZZJZ-u svakog radnog dana od 7 do 14 sati. No ispitivanje na
jednu bakteriju iznosi
77 kuna, a ako se obavlja uobičajno ispitivanje na najmanje
tri do
pet bakterija, analiza će stajati između
300 i 500 kuna. Rezultati ispitivanja se zbog razvoja bakterija čekaju oko pet dana. No
mr. Marina Valek, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, preporuča da se sumnjiv sladoled uvijek radije prijavi
sanitarnoj inspekciji, koja će onda naložiti ispitivanje uzoraka, a ako se dokaže postojanje indikatorskih bakterija, troškove će snositi proizvođač pokvarene robe.
-
"Do sada još nismo imali privatnu osobu koja bi donijela uzorak, a takvi rezultati nisu ni dovoljna osnova za sudski postupak" - poručuje
mr. Valek.
Autor:
Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr