Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nije primljena na fakultet unatoč 100-postotnom uspjehu na maturi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70844
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.06.2010. 7:00 
Naslov:  Nije primljena na fakultet unatoč 100-postotnom uspjehu na maturi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Maturantica osječke II. gimnazije Magdalena Kozić državnu maturu iz talijanskog jezika položila je sa 100-postotnim uspjehom, te je ovogodišnja državna prvakinja iz istog predmeta. No bez obzira na ostvarene uspjehe, ne može postati studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu!

Naime, suprotno pravilnicima o državnoj maturi, na Filozofskom fakultetu ostvareni uspjeh na nacionalnim završnim ispitima budućim studentima nije dovoljan za upis. Obvezno je polaganje tzv. testa inteligencije, koji za upis donosi više bodova nego sam rezultat državne mature, te je uz to - u nevjerici priča Magdalena Kozić - loše koncipiran i nerazumljiv.

- "Ispit nisam položila. Pitanja su zaista bila čudna, nerazumljiva i nisu imala nikakve veze s klasičnim testovima inteligencije ili sa studijem francuskog i talijanskog jezika koji sam htjela upisati. Primjerice, 20 minuta od ispita "potrošila" sam odgovarajući samo na jedno pitanje tipa "izbaci uljeza". Glavni pojam je bila ovca, a sporedni su pojmovi bile razne druge životinje, od kojih se svaka na neki način s ovcom može povezati. Trebalo je od sporednih životinja izabrati jednu koja, po bilo kojem kriteriju, nema ništa zajedničko s ovcom! Možda zvuči jednostavno, ali nije bilo tako" - priča Magdalena, te dodaje kako je mnogo gore od same koncepcije testa činjenica da je on osnova za upis na Filozofski fakultet jer od 300 bodova, koliko je za upis potrebno, on nosi čak 270 bodova, a svi njeni raniji uspjesi i rezultat na državnoj maturi samo 20 bodova.

Magdalena se na rezultat testiranja žalila, no bez uspjeha. Željeni studij upisat će u Zadru bez ikakvih poteškoća, no teško joj je pomiriti se s činjenicom da unatoč tome što pripada skupini najboljih učenika u Hrvatskoj nije mogla upisati studij na fakultetu koji joj je bio prvi izbor.

Uz Magdalenu stoje njeni profesori i ravnateljica II. gimnazije Marija Šerić, koji ne mogu vjerovati da ova odlična učenica nije položila test inteligencije. Kao ni da je bilo kakav tip testiranja važniji od zavidnog znanja.

- "Uopće je glupo raspravljati je li naša Magdalena inteligentna ili ne! Pa ona je odlična učenica, državna prvakinja iz talijanskog, osoba koja je briljirala na državnoj maturi. Jednostavno je neshvatljivo kako se nekoga kao što je ona može diskreditirati pri upisu na fakultet", kaže Šerić, dodajući kako je postupak prema Magdaleni dokaz da Filozofski fakultet u Zagrebu ne poštuje odluke Ministarstva, rad srednjoškolskih profesora, a ni sam koncept državne mature.

O tome da maturanti II. gimnazije ne bi trebali imati nikakvih poteškoća s upisom na fakultete govore statistike rezultata državne mature. Naime, ova je osječka škola proglašena sedmom u državi po uspješnosti učenika na završnim nacionalnim ispitima. Odlični rezultati su postignuti iz svih predmeta, pa čak i iz prirodoslovnih, čime je, kako kaže ravnateljica Marija Šerić, sa škole skinuta stigma isključivo "jezične" gimnazije, pogodne za učenike kojima slabije ide matematika, fizika, biologija...

Autor: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Frost

Ukupno postova: 6403
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.06.2010. 7:16 
Naslov:  

Državna matura, vrhovno dostignuće ministarstva znanosti. Iliti, kako ugrabiti još više para na glupoj ideji.

Ukupno postova: 238
Post Postano: 24.06.2010. 8:03 
Naslov:  

Ja neznam sto privlaci ljude da idu na filozofski.. svi su odjednom postali odlikasi... soklstvo je oslo u krivom smjeru.. nije nista cudno sobzirom da su za 50% povecali upise na fakultete i s time su se hvalili iz ministarstva i onda ispadne nesto ovako ko sto ova djevojka nemoze upisati fakultet.. pusiona

Ukupno postova: 132
Post Postano: 24.06.2010. 8:12 
Naslov:  

nema uopće ni pravo da se buni. autonomija sveučilišta je ustavna kategorija, a u područje autonomije spada i razredbeni postupak. hoću reći, može ju država proglasiti najboljom učenicom generacije, ponosom nacije, dodijeliti joj odlikovanja, ali to ne mijenja na stvari da ju fakultet ne mora primiti na studij ako to ne želi.

Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu.
asko
Ukupno postova: 349
Post Postano: 24.06.2010. 9:11 
Naslov:  

Caleb je napisao/la:
Ja neznam sto privlaci ljude da idu na filozofski..

a gdje bi trebala studirati talijanski jezik?na poljoprivredi?

oftopik

Ukupno postova: 431
Post Postano: 24.06.2010. 9:17 
Naslov:  

ovo nema nigdje da državnu prvakinju ne žele upisati na fakultet!! O_O

...al baš bi volio vidit taj test inteligencije i pitanje s ovcom. čisto iz šege Very Happy

zeros

Ukupno postova: 2887
Post Postano: 24.06.2010. 9:35 
Naslov:  

Za upis na fakultet nikad znanje nije bilo potrebno, ne znam zašto ste mislili da će se to državnom maturom promijenit.

U Bibinim raljama | Legiranje |Triki&TV
Nena031

Ukupno postova: 33
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.06.2010. 9:41 
Naslov:  

hmm...budimo realni...

inteligentna osoba i streber..su 2 različita pojma.
nemora nužno odličan učenik koji sve zivo polaze sa 5..jer uči knjige napamet doslovce....bit sposoban logički zaključivat i polozit test inteligencije....

ne kazem nista konkretno za tu curu..nju neznam.

malecka

Ukupno postova: 1383
Lokacija: stol...i stolica..na tavanu desno pored dnevne sobe
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.06.2010. 10:20 
Naslov:  

mislim ta državna matura je najveća glupost koju je iko ikada izmislio..čisto lapanje para .... a eto sada kad dođe do nečega konkretnog kao upis na fakultet moš cuclat prst i čekat....

sherlock
Ukupno postova: 32
Post Postano: 24.06.2010. 10:28 
Naslov:  

...

Zadnja promjena: sherlock; 08.01.2012. 14:10; ukupno mijenjano 1 put.

Angelium

Ukupno postova: 874
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 24.06.2010. 11:00 
Naslov:  

sherlock je napisao/la :
dr.jubar je napisao/la:
nema uopće ni pravo da se buni. autonomija sveučilišta je ustavna kategorija, a u područje autonomije spada i razredbeni postupak. hoću reći, može ju država proglasiti najboljom učenicom generacije, ponosom nacije, dodijeliti joj odlikovanja, ali to ne mijenja na stvari da ju fakultet ne mora primiti na studij ako to ne želi.

točno to!!!
a najtragičnije je što je državna matura cirkus, ne samo po organizaciji, nego i po svemu ostalome....oprostite, ali 20% točno riješenog ispita im je potrebno za prolaz...konkretno, niža razina engleskog zahtjeva esej od 60 riječi!!!!!smiješno!!!pa si sad računajte 20% od toga!!! meni je bila bolja ona stara, u gimnaziji si sve lektire ponovno morao naučiti, oni sad dobiju 10 knjiga za koje unaprijed znaju da će biti na maturi! pa to je smiješno! naravno da fakulteti ne žele imati takve studente!!! živjela stara matura!!!!!

A po kojem onda kriteriju fakulteti trebaju primati studente? Po nekakvim svojim testovima kao što je ovaj pa se vraćamo na staro kada je svatko sa vezom mogao upasti a oni koji vezu nemaju ili moraju briljirati ili ko vas j..e? Državna matura je po meni dobra stvar u drugim zemljama. Kada je provedena kako treba drastično se smanjuje mogućnost muljaža na prijemima. Samo naravno, kod nas u Hrvatskoj dobra provedba dobrih stvari je strani pojam. Stara matura je bila šprdancija. Dobio si pitanja i nauči njih i prolaziš. Ne možeš reći da je stara matura bila kvalitetna. U ovoj maturi imaš sve 4 godine (ili 3) za naučiti ponovno pa se misli. Niža i viša razina je dobro smišljena, što će nekome viša razina određenog predmeta ako mu to na tom fakultetu ne treba? Svi trubimo godinama kako se u pojedinim školama uče stvari koje apsolutno nemaju veze sa zanimanjima stečenim u tim školama i sada eto kada se napravi tako onda opet trubimo. No dobro mi Hrvati smo takvi Very Happy

Državna matura je dobra stvar, ali ne kako su je u Hrvatskoj proveli. U Hrvatskoj je svedena na eliminaciju znanja a ne na pokazivanje znanja, i mislim da je to i u ovom slučaju iz teksta uzpravo pokazano. Pogotovo kada se dogodi da pojedinci znaju unaprijed što će biti na maturi i nitko za to ne odgovara niti se poništavaju rezultati. To je problem državen mature u nas. Drugi problem su idiotski postavljeni termini polaganja koji se preklapaju sa nastavom.
Fakulteti su Ustavno priznate institucije, no razredbeni postupak MORA odobriti ministarstvo obrazovanja. Tako da ministarstvo ima instrumenata natjerati fakultete da se drže rezultata državne mature, bez njihovih nekih prijemnih. A reći da ti ovisi upis na fakultet samo o tome kako ćeš rješiti test nekakvog poltrončića zaposlenog na fakultetu je, u najmanju ruku, žalosno.

Ovakvi učenici kao što je djevojka iz teksta, bi u bilo kojoj normalnoj zemlji dobili direktan upis na fakultet i stipendiju, no kod nas je očigledno odljev mozgova priznati projekt Vlade, ministarstava i fakulteta pa se ovakvim stvarima ne treba ni čuditi.

elektra1986
Ukupno postova: 5
Post Postano: 24.06.2010. 11:44 
Naslov:  

e mene da se pita primorac bi bio osobno odgovoran za svoje morske ideje...kako netko s takvim rezultatima može izvisit za upis na fax...

elektra1986
Ukupno postova: 5
Post Postano: 24.06.2010. 11:47 
Naslov:  

a ako ćemo o inteligenciji raspravljat najveći genijalci i izumitelji su prema testovima inteligencije popadali sve, ovo je poligon za nepoštenje

dino_bno

Ukupno postova: 1157
Post Postano: 24.06.2010. 12:08 
Naslov:  Re: Nije primljena na fakultet unatoč 100-postotnom uspjehu na maturi

Sve zivo su usrali s tom maturom. Rekli su rezultate ce objaviti 1.7. oni ih objavili vec prije tjedana dana? zasto? na listi za fakultete se nalaze i oni ucenici koji imaju valjane ispite i oni koji imaju nevaljane ispite i kak sad znati ko tu koga? i onda ima neka rubrika ocekivani pomak. sta im to znaci? ocu se ja pomaknit za toliko mjesta ili bi na tom mjestu trebao bit? **bemti drzavu

PEGY

Ukupno postova: 2664
Post Postano: 24.06.2010. 12:49 
Naslov:  

asko je napisao/la:
Caleb je napisao/la:
Ja neznam sto privlaci ljude da idu na filozofski..

a gdje bi trebala studirati talijanski jezik?na poljoprivredi?

U Italiji!!!
Na nekom dobrom sveučilištu.

Skoči u forum: