Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Alarmantno: Svi mladi stomatolozi ostaju raditi u Zagrebu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino

Ukupno postova: 5431
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.04.2010. 15:32 
Naslov:  Alarmantno: Svi mladi stomatolozi ostaju raditi u Zagrebu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku nedostaje deset timova dentalne medicine, dok se na području Slavonije i Baranje taj broj penje na manjak od čak 30 timova, upozorava dr. Vlatko Kopić, predsjednik osječke podružnice Komore dentalne medicine. Na osječkom Zavodu za zapošljavanje nema ni jednog nezaposlenog specijalista stomatologije, a na području grada djeluje 50-ak timova dentalne medicine. U Komori napominju kako i dalje u cijeloj Slavoniji i Baranji nema ni jednog specijalista paradontologije, ali ni jedne javne stomatološke poliklinike. Unatoč ovakvoj situaciji, gotovo je nevjerojatan podatak da je Dom zdravlja prije dvije godine dobio odobrenje od Ministarstva zdravstva za dvije specijalizacije iz ortodoncije, ali mladi liječnici nisu uspjeli dobiti mentora na Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb jer su tamo radije odabrali zagrebački kadar, pa su specijalizacije propale.

- Slavonija je trenutačno najproblematičnija u Hrvatskoj jer ima najmanji broj doktora dentalne medicine po glavi stanovnika, odnosno tek 390 timova na oko 900.000 stanovnika. Naime, većina se studenata nakon završetka studija ne vraća u Osijek jer je zarada u Zagrebu znatno veća i usluge su skuplje. Tako u Osijeku trenutačno postoje tek tri privatne ambulante, jer ovdje će ljudi radije izdvojiti novac za frizera nego za popravak zubi, kaže dr. Kopić. O kakvom je nedostatku kadra riječ govori i činjenica da u pet osječkih ambulanti kolegice na porodiljnom zamjenjuju stomatolozi u mirovini.

- Rješenje ove situacije vidimo u skorom otvaranju studija dentalne medicine u sklopu Medicinskog fakulteta u Osijeku. Jedino pomoću produciranja vlastitog kadara možemo popuniti praznine, optimističan je dr. Kopić. Doktori dentalne medicine koji imaju ugovore s HZZO-m po pacijentu mjesečno dobiju tek 16 kuna.

Ne stignu oprati zube?!

- Danas pacijenti dolaze k zubaru neopranih zubi, a kada ih na to upozorite, kažu da nisu stigli. Imao sam slučaj dotjerane gospođe koja mi je rekla kako više ne pere zube jer joj krvare kada pritisne četkicom, a uvrijedila se kada sam joj rekao da se to događa zbog nehigijene usne šupljine, prisjeća se dr. Kopić

Kako do drugog zubara?

Jedan od razloga gužvi u pojedinim ambulantama je i kvaliteta odabranog liječnika.

- Pozivam sve osiguranike koji nisu zadovoljni svojim stomatologom da ga promijene. Dovoljno je da odu k novom liječniku i potpišu zahtjev, bez prebacivanja kartona. Na promjenu liječnika imaju pravo jednom godišnje. Postoje liječnici koji nemaju više od šest pacijenata tjedno i oni se trebaju zapitati zašto je to tako, kaže dr. Kopić

Tekst: N.Zekić/Glas-Slavonije.hr

Ukupno postova: 37
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.04.2010. 22:18 
Naslov:  

Nakon osam godina mi je popucala plomba,i nedavno odoh svojoj liječnici u Polikliniku za zaštitu zubi itd.
Brzo,efikasno,uredno!Žena je zlatna ! Još mi je i otkrila novi karijes ,koji je sad opet bezbolno u obradi.Ne smijem je reklamirati,al ime joj je Kata.Super je.

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 02.04.2010. 22:40 
Naslov:  

hren je napisao/la :
Nakon osam godina mi je popucala plomba,i nedavno odoh svojoj liječnici u Polikliniku za zaštitu zubi itd.
Brzo,efikasno,uredno!Žena je zlatna ! Još mi je i otkrila novi karijes ,koji je sad opet bezbolno u obradi.Ne smijem je reklamirati,al ime joj je Kata.Super je.

zasto ne bi smio reklamirati ??

i kod zubara se ide svakih 6 mj Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 03.04.2010. 0:52 
Naslov:  

Narod krezub, svak ima dva zuba u glavi, a za zubnog lekara nema posla. Glavno da za 100.000 političara ima posla. (Danica Čvorović, Film Balkanski Špijun)

Ukupno postova: 1705
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 03.04.2010. 13:29 
Naslov:  

PreacheR je napisao/la :
Narod krezub, svak ima dva zuba u glavi, a za zubnog lekara nema posla. Glavno da za 100.000 političara ima posla. (Danica Čvorović, Film Balkanski Špijun)

ti znaš šta je istina....IMA U OVOJ DRŽAVI KO JE ZADUŽEN ZA ISTINU!!!! Smile Smile Smile

mandra
Ukupno postova: 44
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.04.2010. 18:18 
Naslov:  Re: Alarmantno: Svi mladi stomatolozi ostaju raditi u Zagrebu

[align=center] Znam za par orinacija u kojima rade Zagrebački stomatolozi,ljudi nisu tamo mogli naći posao pa došli u Slavoniju jer je ovdje lakše raditi preko hzzo,a što se tiće da su u Zg bolje plaćeni je istina ali što se tiće protetike.HZZO svoj dio svima jednako isplaćuje po pacijentu,pa sad ovisi koliko je kome dosta. Jer nekima je bolje biti nitko u Zg i boriti se za opstanak nego raditi u Slavoniji. U Zg si veći doktor nego u Osijeku?!

blackle
Ukupno postova: 10
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.04.2010. 22:59 
Naslov:  Re: Alarmantno: Svi mladi stomatolozi ostaju raditi u Zagrebu

..

Zadnja promjena: blackle; 23.03.2014. 10:43; ukupno mijenjano 1 put.

junfer&ca
Ukupno postova: 125
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.04.2010. 23:51 
Naslov:  

pa ne odu baš svi. saši tata otvori ordinaciju i još mu jedna radi na crnjakazašto da on ide u zagreb

Skoči u forum: