Ekonomska
kriza, 'rezanje' i kašnjenje plaća te otkazi uvjetovali su da dio građana, nakon brojnih odricanja, počne štedjeti i na
kruhu.
- Snizili smo cijene kruha, a razmišljamo i da pretkraj radnog vremena uvedemo dodatnu akciju, da proizvode koji ostanu neprodani ponudimo u pola cijene ili nešto slično. Imamo lagani pad prodaje, no ova bi akcija bila više radi naših stalnih kupaca, da im na neki način pomognemo, jer ljudi nemaju novca - kaže jedan osječki
pekar.
Nešto slično funkcionira u nekoliko
trgovačkih centara, a sve je više građana koji u prodavaonicama doslovno čekaju da počne akcija, a cijena kuha padne.
Kaufland takve akcije ima od kada je otvoren - u posljednjim radnim satima snižava cijene pekarskih i nekih drugih proizvoda
od 30 do čak 70 posto, ovisno o količini i kvaliteti proizvoda koji ostanu. Otkrivaju nam da velik broj građana dolazi ciljano upravo zbog tih akcija.
- Imamo kupce koji dođu već oko 17 ili 18 sati i čekaju akcije na pekarske proizvode, voće ili meso, koje se oglašavaju preko razglasa, otkrivaju nam u Kauflandu. “Gubitak” nekoliko sati u čekanju akcija, međutim, može donijeti
značajnu uštedu. I
Lidl prije zatvaranja snižava cijene pekarskih proizvoda koji ostanu na policama. Budući da nije riječ o većim količinama, nema “navale” građana - uglavnom je, doznajemo, riječ o redovnim kupcima naviknutim na akcije.
- Znaju i sami upozoriti da je vrijeme za novu cijenu, kažu u tom centru. Akcije tipa
“kupiš jedan, dobiješ jedan” i slične u pekarnicama su postale sasvim uobičajene, međutim tek rijetki za sada pretkraj dana prodaju kruh u
pola cijene.
- Gotovo svakodnevno imamo akcije za neki od proizvoda, na koje kupci dobro reagiraju, kažu u jednog pekarnici u središtu grada. Većina ipak kruh vraća natrag u
daljnju preradu, za mrvice i slično, dok se, primjerice u pekarnicama
Arbanas, ostali proizvodi pretkraj radnog vremena prodaju po modelu
dva za cijenu jednog.
Stari kruh na vreće
Mnoge pekarnice višak kruha prodaju
na vreće, koje koštaju
od 10 do 20 kuna. Kupci takav kruh većinom koriste za
hranjenje svinja.
- Redovno u obližnjoj pekarnici uzimamo stari kruh i njime hranimo domaće životinje, kaže nam jedna Osječanka. Nažalost, može se naći slučajeva kada taj stari kruh završava i na
kuhinjskom stolu.
- Kruh se podgrije u pećnici, i gotovo kao da je tek pečen.
Tekst: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr