Nakon pune dvije godine, gotovo u dan, pojavio se novi nastavak Activisionove i Infinity Ward-ove najpopularnije pucačine iz prvog lica, a možda i najpopularnije pucačine uopće, Call of duty: Modern Warfare 2. Koje novosti nam nosi ovaj naslov, kako izgleda, kako se ponaša u hodu i još puno toga saznajte u novoj recenziji Game Rooma.
Igra
Svaki gamer koji i malo drži do sebe morao je prijeći sve nastavke Call of Duty serijala; iskreno, bila bi me sramota reći da nisam odigrao sve nastavke serijala Call od Duty. Poznato je da svi nastavci do sada nisu imali neku priču. Čak štoviše, priče gotovo da i nije bilo. Sve je to bilo "s brda, s dola" neupečatljivih par riječi koje bi vam dale dovoljno povoda da zgrabite oružje i date se u masakr. Modern Warfare 2 je nešto sasvim drugo. Za razliku od svih nastavaka do sada, Modern Warfare 2 ima priču, i to kakvu priču.
Kampanju vodite kroz 5 različitih antiterorističkih skupina koje se izmjenjuju kako putujete po svijetu rješavajući misije. Radnja se nastavlja na Modern Warfare prvi dio. Imran Zakhaev, zlikovac kojeg ste ubili u prvom dijelu Modern Warfare serijala, proglašen je mučenikom i postao je ruski heroj. Njegova desna ruka, Vladimir Makarov započinje s terorističkim napadima po Europi.
Igra počinje u Afganistanu, gde se iskažete u nekoj nebitnoj misiji te vas unovače u specijalnu antiterosističku jedinicu Task Force 141. Drugi članovi jedinice su po ostalim misijama, a vas šalju u undercover misiju u Rusiju. Cilj misije je pobiti u internacionalnoj zračnoj luci što više civila. Da, dobro ste pročitali, ovo je masakr misija gdje s teškim mitraljezom kosite civile u zračnoj luci, ne bi li "nakalemili" Rusiji teroristički čin. (Mali intermezzo... Odigrao sam stvarno puno igara i pobio jako puno civila u raznim igrama, ali ovo još u životu nisam vidio. Poprilično potresan dio igre gdje uistinu izgubite žicu sa stvarnosti, jer ne možete vjerovati da su programeri ovo napravili. Vi idete okolo i cilj vam je pobiti što više civila) No, vi ne znate da ste zapravo otkriveni i misija završava tako što ste teži za par grama olova u glavi. Vijesti na televiziji "Američki specijalni tim izvršio masakr nad nevinim civilima u Moskovskoj zračnoj luci". Rusija ulazi u rat s SAD-om.
Ah, ta panična američka histerija. U zadnje vrijeme ne može proći niti jedna ratna igra, a da jadni ameri nisu pod napadom i invazijom. Ovo je uglavnom početak i zaplet igre. Radnja se dalje odvija kroz podosta misija koje se vežu jedna na drugu, a obavljaju ih različiti internacionalni antiteroristički timovi. Tu priči nije kraj, a ja vam cijelu priču ne želim otkriti, jer je stvarno odlična za razliku od ostalih COD serijala. Ima tu svega, izdaje, backstabbinga, herojstva, search & destroy misija, misija spašavanja itd.
Sve u svemu, priča je odlična i pravo osvježenje za serijal. Nadam se da je postavila temelje i da sljedeći nastavak neće biti povratak na bezumno pucanje bez imalo radnje.
Sučelje
Već je spomenuto da je Modern Warfare 2 FPS. Nema tu puno govora, čim se spomenu ta tri slova svima je jasno o čemu je riječ. Pogled iz prvog lica, ispred vas oružje i udri brigu na veselje. Igra je za razliku od prijašnjih serijala razvijena u tri moda. Single playerKampanja, te Spec Ops misije i Multiplayer, a sad o svakoj po malo.
Radnju kampanje sam već opisao u poglavlju o igri. Znači vi kao protagonist idete i rješavate misije kroz različite levele. Kako igra odmiče, po starom dobrom običaju, misije postaju sve teže i teže, sve je više i više neprijatelja no vi se sve više i više izvježbavate pa to i ne predstavlja problem. Osim ako igrate na very hard, o tom će biti govora malo poslije pa se strpite.
Spec ops misije su napravljene po principu single player i multiplayer ali puno bolje i drugačije odrađeno od do sada viđenoga. Do sada single player misije su bile zapravo odigrane misije iz kampanje koje ste mogli zaigrati kada vam je bilo dosadno. Spec ops misije su nešto potpuno drugo. Masovne ili obične bitke koje prelazite sami ili u kooperaciji online s drugim igračima. Tri tipa težine kojima po prelasku dobijate zvjezdice, ovisno o težini koju ste prešli i tim zvjezdicama otključavate nove misije. Novitet koji je genijalno napravljen. Druga dimenzija COD serijala koji vam daje još jedan razlog da ostavite na vijeke vjekova instalaciju na kompjuteru.
Multiplayer je poslastica. Sve što ste do sada vidjeli u multiplayer igrama možete komotno zaboraviti ili potisnuti duboko u pamćenje. COD: MW 2 Multiplayer ja čista umjetnost. Igra se isključivo preko steama, što znači da MORATE imati svoj primjerak igre, nikakvi crackirani i downloadirani primjerci igre neće vam dati pristup online bitkama, a one su da vam samo navučem slinu na usta, jednom rječju, savršenstvo. Masovni masakri u puno modova, od capture the flaga do "svi protiv svih" modova, opcije skupljanja oružja i otključavanja "zlatnog" oružja, miniranje okoline, zvanje airstikea i helikoptera kojim onda "kosite" ostale igrače, mape koje odlaze iz krajnosti u krajnost, od stvarno malih mapa do ekstremno velikih i još puno, puno modova i dodanih detaljčića. Kada sam probao multiplayer samo mi je jedna stvar prošla kroz glavu, ovo je igra napravljena isključivo za multiplayer, kampanja i spec ops su "bezvezni" dodaci.
Postoji još jedan bonus u igrici, a to je muzej. Po završetku kampanje imate opciju muzeja gdje se možete prošetati i vidjeti postavke svih do sada prijeđenih misija sa "živim" primjercima, koje naravno možete ubiti. Možete vidjeti sva vozila u igri i naravno svo oružje koje možete probati.
Oružja su priča za sebe. Na raspolaganju su vam doslovno sva moderna oružja do kojih možete doći i kojih se možete sjetiti. Od najmanjih UZI-ja, H&K MP5, UMP45, svakakvih pištolja, jurišnih pušaka M4A1, H&K 416, AK-47 i to više raznih modela, AUG-a, SCAR-a, pa do teškog naoružanja, raznih RPG-ova, ma šta da vam više pričam ovdje imate link pa si malo pogledajte s čim možete sve baratati.
Mali dio cjelokupne priče koji mi se u jednu ruku i sviđa i ne sviđa, je to što neprijatelji imaju svo moguće oružje. Malo mi je nerealno da jedan pripadnih ruskih specijalaca nakon što mu prospete mozak ispust belgijski F2000 ili američki M4. U jednu ruku koliko mi je to dobro, jer možete testirati svo naoružanje, u drugu ruku me poprilično nervira jer mi je malo nerealno.
Mape u igri su poprilično velike, checkpointovi su dosta česti i nema prevelike brige oko snimanja pozicije. Igra ima neki svoj tok i kada prijeđete neki teži dio, automatski imate checkpoint.
Konačno mogu napisati da je riješen problem gomile neprijatelja koji neprestano napadaju. Ovo je prvi nastavak iz serijala u kojem više nema neprekidnog nadiranja vojske. Igra se konačno može taktički odigrati odabirom dobre pozicije i lagane egzekucije neprijatelja do zadnjega. Kada osjetite da je drastično smanjen broj neprijatelja lagani proboj dovodi vas do checkpointa. Konačno nema više horde crvenih vragova ili nacista koji nadiru i nadiru i nadiru u nedogled dok je svijeta i vijeka ili dok vas ne ubiju. Ta era je konačno završena na sreću svih ljubitelja COD serijala.
I za kraj ne mogu da ne napomenem težine u igri. Ima stvarno puno opcija i za one koji su vični pucačinama i za one koji su novi u ovakvim igricama, no mogu reći samo jedno. Sve do sada nastavke COD serijala sam prešao na very hard, no ovaj dio nisam mogao jer sam davno došao do zaključka da su video igre za zabavu, a ne za živciranje. Čak sam i na hard težini imao par situacija gdje sam čupao kosu, no very hard razina težine je stvarno frustrirajuća. Frustrirajuća do te mjere da stvarno poludite od sekirancije i ne preporučujem igru na toj razini, no kako tko želi.
Grafika
Grafika oduzima dah. Ja se ne šalim, ovo je živa istina, grafika oduzima dah. Ovo je, sa sigurnošću mogu reći, najljepša igra trenutno na tržištu igara i mislim da će proći još dosta vremena dok ju netko ne svrgne s trona. Svaki detalj u igri je nevjerovatno napravljen. Na mahove se jednostavno izgubite u grafici jer je toliko različita, toliko lijepa, toliko detaljna da jednostavno ne možete vidjeti tko puca. Samo zalegnete mrtvi jer je neprijatelj negdje kamufliran, vi ga ne vidite od predivne grafike. Svaki dio u igri je sjenčan, jasno su vidljive strukture površina, oružje koje držite u rukama se presijava ovisno o položaju sunca, a snijeg, kiša i voda u igri su nešto najljepše što sam vidio u životu na kućnom računalu. Ova igra je sam vrh i krema računalne grafike i ponavljam i siguran sam u to da još netko vrijeme niti jedna izdavačka kuća neće svrgnuti COD: MW 2 s trona.
Igrivost
Uz činjenicu da imate na izboru spomenuta tri moda igranja mislim da ne moram puno govoriti o igrivosti. Kako tko voli, tako će zaigrati. Kampanja je zbog odlično osmišljene priče jako zabavna i napeta. Multiplayer je daleko najzabavniji jer ne igrate protiv kompjutera nego protiv stvarnih osoba negdje u svijetu, no spec ops kooperacija je isto tako odlična ideja jer možete odabrati s kime ćete zaigrati. Team speak s najboljim prijateljem u misiji s ciljem daje potpuno novu dimenziju ovoj igri. Odlično obavljen posao za sva tri moda.
Zahtjevnost, kao što ćete vidjeti i nije nešto pretjerana, no moram vam napomenuti da igra otkriva pun sjaj tek kada ju vidite na izrazito jakom kućnom računalu stoga uzmite malo sa zadrškom sljedeće parametre.
Minimum System Requirements:
Processor: 2.4 GHz dual core or better is recommended
Display Card: 3.0 Shader Support recommended. Nvidia Geforce 7800 or better or ATI Radeon X1800 or better
Memory: 1024 MB RAM
Free Disk Space: 8GB
Operating System: Microsoft Windows XP or Windows 7
Zaključak
COD: MW 2 je stvarno trenutno najbolji FPS i najbolja multiplayer pucačina na tržištu, a kako stvari stoje po najavama mislim da će to i ostati još neko vrijeme. Činjenica da se multiplayer igra isključivo preko steama ne ostavlja preveliki izbor, a tristotinjak kuna nije stvarno puno za nešto ovoga kalibra. Za razliku od prijašnjeg Modern Warfare nastavka za ovaj se isplati izdvojiti te novce jer imam predosjećaj da će COD: MW 2 još dugo vremena ostati najbolji FPS na svijetu, a šteta je ne probati sve aspekte koje nudi ova predivna i nevjerovatna igra.
O single playeru je sve rečeno - samo što je prekratak.
Multiplayer su dobrano zajebali. Krenuvši od Steam-a, ukidanja dedicated servera pa do sve sile perkova koji omogućavaju i najvećem noobu da bude prvi.
adebisi-jug2 je napisao/la :
multiplayer je jako dobar...dođe mi da kupim oriđiđi igru...al ipak čekam crackove
neće ti nikad doć crackovi za steam. moraš kupit htio nehtio.
kak neće...ja igrao multiplayer preko steama s nekim crackom...i radio je do 15.1.2010...i sad se priča da će izaći novi crack...samo sam morao kupiti neku igru preko steama da mogu dodavat prijatelje...to me koštalo 2 dolara...
al svejedno moraš plaćat nešto e sad jebo se svaka dva tjedna s novim doplatama i sranjima te u konačnici dođe isto a možda i skuplje ko i sama igra. s tim da ako sjebeš jednom account briše ti se sve pa moraš iz početka.
a ono da s perkovima i najveća njubara može bit prvi ne stoji. recimo moj ujak koji ima 53 godine ima čitavu silu tih nekih perkova i zlatna oružja i 100 sranja i opet je niko i ništa jer kad se pojave dva tri jača igrača, još kad jači igrači imaju isto takve perkove, i dobro odabrani onaj bonus ma može se slikat. da može bacat atomske bombe opet ću mu sprašit headshot s druge strane mape iz trave snajperićem